Alvás

Székesfehérvár alvásfelmérése 2017-ben.

Székesfehérvári alvásfelmérés – 2017

Március 14-én és 15-én megkérdeztük a székesfehérvári lakosságot az alvási szokásairól. Két nap alatt 409 ember töltötte ki a kérdőívünket – mindenkinek nagyon köszönjük! A felmérés nem reprezentatív. A székesfehérvári Matrackuckónak köszönjük a felméréshez nyújtott segítséget!

Néhány kiemelt eredményt máris mutatunk az infografikán, ha pedig lejjebb görgetsz, akkor a részletes adatokat is megosztjuk.

Székesfehérvár alvásfelmérés 2017

Nézzük a részletes adatokat a felmérésről…

milyen pozicióban alszanak a székesfehérváriak?

A nagy többség oldalt fekve alszik, számukra mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy nehogy túl kemény matracon feküdjenek, mert a vállaknak kell egy kis mozgástér, különben reggelre zsibbadni fognak – és belőlük lesznek a forgolódók is.

Az “összevissza-forgolódom” választ adók eddigi tapasztalataink alapján a stressz, vagy a túl kemény fekhely miatt (ilyenkor elnyomódik a vérkeringés és védekezési mechanizmusként szervezetünk mozgásba lendít minket, hogy szabad utat kapjon a véráram) szenvednek. Ha túl sokat forgolódunk éjszaka, akkor az a nyugodt alvás rovására mehet, ami a nappali teljesítőképességben is megmutatkozhat.

Mennyit alszol éjszaka?

A túl sok és a túl kevés alvás nem tesz jót az egészségünknek. Persze egyénenként változó lehet, hogy mi az ideális alvásmennyiség, de átlagban valahol 7 óra körül alakul.

5 óra alvással nem tudja magát kipihenni az ember

A felmérésből is látszik, hogy a 9 órát vagy többet alvó személyek nem érik el a megkérdezettek 6%-át sem, viszont az 5 vagy annál is kevesebbet alvók a székesfehérvári népesség 16 százalékát adják. Míg a túlalvás általában döntés kérdése – nagyjából csak a vekkert kell beállítani, mert a társadalomnak csak igen kis részét érinti ezzel kapcsolatos alvászavar – addig a túl kevés alvás általában valamilyen külső kényszer eredménye. 

A Vörösmarty Rádióban készült egy beszélgetés a felmérésről – feltettük Youtube-ra is.

Illetve Soundcloud-on is meghallgathatod…

Mindenképpen érdemes foglalkozni a túl kevés alvás problémakörével, hiszen az azt követő állandósult fáradtság és levertség rombolja a kapcsolatainkat, sőt szinte a depresszió melegágyának tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy mennyire balesetveszélyes az ebből következő figyelmetlenség és reakcióképesség csökkenés – gondoljunk csak a vezetés közbeni elalvásra, ami a közvélekedéssel ellentétben nem csak sötétben történhet meg.

lefekvés ideje

Ehhez igazából nincs mit hozzátenni. Az ember alvása a elektromos áram elterjedése óta változik. Nagy kilengések itt nincsenek. Az éjfél és éjjel kettő között fekvőknek azért azt ajánlom, hogy próbáljanak kicsi korábban ágyba menni… 🙂

Alvás előtti tevékenység

Az alvás előtti tevékenység viszont már jelentős hatással van az alvás minőségére. A kérdőívet kitöltő székesfehérváriak 80,7%-a mondta azt, hogy tévézik, laptopozik vagy a telefonját nyomkodja. A lefekvés előtti telefonnyomkodásról már írtunk és ugyanez vonatkozik a tévére és laptopra is. Sokkal nehezebb elaludni, ha valami lefekvés előtt az arcunkba világít – például azért, mert a fény hatására kevesebb melatonint termel a szervezetünk.

Lefekvés előtt valami olyasmit érdemes csinálni, ami kikapcsol, megnyugtat. Az olvasás és a keresztrejtvényfejtés jó ötletnek tűnik. 🙂

milyen matracon?

A blog nevéből – a Matracman alvásblogon vagy – is látszik, hogy ez az infó inkább minket érdekelt. Remélem, hogy aki a földön alszik, hamarosan beszerez egy matracot (itt el is olvashatod, hogy milyen matracot érdemes venni), mert a földön alvás egészségtelen. Továbbá a kinyitható heverőn fekvők esetében is érdemes átgondolni, hogy nem lenne-e jobb egy matrac. Már írtunk róla, hogy a rossz matrac mit tesz az emberrel, és csak ismételni tudom magamat, hogy a legtöbb kihúzható kanapé nem állandó alvásra lett kitalálva…

milyen öreg a matracod?

A matraciparban eltérő véleményen vagyunk azzal kapcsolatban, hogy milyen sűrűn kell lecserélni a matracokat (talán 8-10 év az elfogadott, de én 5-6 évre szavaznék). Viszont a fehérváriak jól állnak matrac fronton, hiszen a lakosság majdnem kétharmada 6 éves vagy annál fiatalabb matracon alszik, ami eddigi tapasztalataim alapján szuper arány.

milyen idős a matracod statisztika

Azoknak, akik 10 évnél idősebb matracon alszanak, érdemes elgondolkodniuk, hogy nincs-e ideje frissíteniük, hiszen az elmúlt évtizedben nem csak a matracuk öltött más formát, ahhoz képest, amilyen a kezdetekben volt, hanem ők is rengeteget változtak, így pedig lehetséges, hogy egészen más komfortra van szükségük, mint anno.

A matracok is elfáradnak…

Ráadásul a matrac higiéniája is romlik a hosszú évek alatt. Gondoljuk csak át, hogy mi történne, ha 15 évig járnánk ugyanabban a zokniban, cipőben és fehérneműben… A matraccal is ugyanez a helyzet, csak sokkal nehezebb tisztítani, mint egy pár zoknit – és szerencsés esetben ketten használjátok.

meddig tart egy matrac?

Kicsit már belefolytunk, hogy mennyi ideig érdemes használni egy matracot, de mi nagyon kíváncsiak voltunk a ti véleményetekre is. A válaszadók majdnem fele (46,4%) mondta azt, hogy egy matracnak minimum 15 évet ki kell bírnia.

Fent már írtam, hogy ez mennyire lehetetlen feladat. És ha jobban belegondolunk, akkor bárki beláthatja, hogy nem reális az elvárás. Gondoljunk csak a telefonra, ami a zsebünkben lapul. Akár többször annyiba kerül, mint egy matrac, mégis csak néhány évig használjuk. Vagy egy új autóra. Prémium autómárkát biztosan nem veszünk 10 millió alatt – és vajon hol lesz 15-20 év múlva? Pedig nem is töltünk benne napi 8-12 órát, mint az ágyban.

Ezen a téren még rengeteget kell fejlődnie nem csak a matrac szakértőknek, de az alvásorvosoknak is, ha fel akarjuk hívni a figyelmet arra a tényre, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett van egy harmadik fontos tényező is, ami ugyanolyan hatással van egészségünkre, az életminőségünkre, sőt a várható élettartamunkra is – ez pedig nem más, mint az egészséges alvás…

Köszönjük minden székesfehérvárinak, aki kitöltötte a kérdőívünket! Nagyon kedvesek vagytok! 🙂

Ha tetszett a cikk, oszd meg Facebookon is! Köszönöm.

A cikket a Matracman blog szakértője, Hahn Gábor írta. Amennyiben további kérdés merülne fel az eredményekkel vagy a publikálással kapcsolatban, kérlek írj nekünk a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre vagy hívd Gábort a 20/250-7615-ös telefonszámon.

A felmérés minden adata szabadon terjeszthető és újrapublikálható, mindössze azt kérjük, hogy hivatkozd le a cikkedben a weboldalunkat egy linkkel. Köszönjük az együttműködést, ezzel te is sokat segítesz a hazai alváskultúra fejlesztésében.

Az eredményeket a következő médiaszolgáltatók közölték eddig:

Vörösmarty Rádió     Fmc.hu    minalunk.hu cikk

Köszönjük az FMC.HU, a Vörösmarty Rádió és a Minálunk.hu elkötelezettségét Székesfehérvár alváskultúrájának terjesztése mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük