Matrac

Eve matrac – matracok külföldről sorozat, 2. rész

Eve matrac – a brit “egymatracos”

A cikksorozat előző részében az amerikai Casper matracát mutattam be, az újszerű, “egymatracos koncepcióval” együtt. Most egy brit fejlesztés, az Eve matrac került elém – alám…

a teszt

Az Eve matracot nem csak én, hanem Gábor – Matracman 🙂 – és Molnár Miki is kipróbálta, amikor nálam jártak Bécsben. Lássuk, mit gondolunk róla.

Egy brit-német matrac? Hogy is van ez?

Az Eve matracot eredetileg az Egyesült Királyságban fejlesztették ki, a hozzá tartozó huzatot pedig egy jó hírű brit design cég tervezte. Gyártása a szigetországban zajlott egészen 2016-ig, amikor egy német matractesztelő oldal nagyon lehúzta a matracot (akárcsak az Emmát és Muunt, de ezekkel majd egy későbbi cikkben foglalkozom).

Nem hiszel a matrac tesztekben? Mi sem. Nézd meg erről szóló videónkat!

Mivel a brit előírások szerint minden matracnak egy tűzállóság teszten kell átesnie, ezért az Eve-t tűzálló anyaggal vonták be, ami az oldal szerint káros lehet az egészségre. (Egyébként ez tüzes dolog az amcsiknak is mániája – Gábor.)

made in germany

„A legkényelmesebb matrac a világon” (Forrás: eve.de)

A cikk miatt az Eve sok vásárlót veszített, ami odavezetett, hogy a kontinensre szánt Eve matracok gyártást áthelyezték Németországba, ahol értelemszerűen „megszabadultak” a brit előírásoktól. A frankenstolzi üzem Európa egyik legmodernebb matracgyára, ahol teljesen automatizált vezérlés mellett zajlik a termelés. Ettől kezdve a matracra rákerült a „Made in Germany” címke, amit a reklámokban és a honlapon is kihangsúlyoznak azzal együtt, hogy az Eve matrac nem tartalmaz kifogásolható anyagokat.

Mennyibe kerül és milyen méretben kapható az Eve matrac?

Ahogy az első részben leírtam a Caspernál léteznek olcsóbb, egymatracos cégek a német és az osztrák piacon. Az Eve matrac árban olcsóbb a Caspernél, ráadásul több méretben is kapható (90x190cm, 100x200cm, 100x220cm, stb.).

Ezt a videót érdemes megnézned, ha jó matracot keresel!

Egy 180x200cm-es matrac ára 749 euró, míg ugyanebben a méretben a Casper 800 euróért forgalmazza termékét. Hirdetéseikben gyakran találkozhatunk olyan promóciós kódokkal, amelyekkel akár 50 eurós kedvezményt (Rabatt) is kaphatunk fizetésnél.

eve matracForrás: eve.de

Mit ad az Eve matrac a pénzünkért?

A 90x200cm-es matrac súlya 19 kg (a Casper esetében ez 20 kg volt), vastagsága pedig 24 cm. Az Eve matrac három különböző rétegből épül fel. Az alátámasztást szolgáló hab réteg kb. 15 cm, amire 5 cm valamilyen hab anyag jön, amire rádobnak még 4 centi memory habot. Azért nem tudunk többet írni a felhasznált habokról, mert senki nem ír erről semmi infót. Kézrátétellel meg nehéz okosat mondani.

A matrac alsó huzata nagyon jellegzetes, hiszen eltérően a többi cégtől sárga színű. Színe okán könnyen megkülönböztethető a többi matractól. (Valószínűleg ez is volt a design célja.) A felsőrész huzata fehér, a körcipzárnak köszönhetően könnyen levehető és 40 fokon mosható.

matrac teszt

Kép forrása: matratzentests.de

Az Eve matrac tesztje

Most viszont nézzük, hogy mit mondanak a németországi tesztek a matracról. A cikk elején már említettem, hogy az Eve hideget és meleget is kapott a kritikákban. Amióta Németországban gyártják a matracot, az egészségre ártalmas – vagy legalábbis gyanús – anyagok eltűntek a matracból.

100 napos pénzvisszafizetési garancia itt is van, továbbá ingyen házhozszállítást is kínálnak – ingyen el is viszik, ha nem megfelelő. A tesztek pozitívumként kiemelték, hogy a termék rengeteg méretben kapható, ami természetesen azok számára is előnyös, akik nem szabványos méretű ággyal rendelkeznek.

Meg kell még említeni, hogy 100 cm szélesség felett is „egyben”, pontosabban egy nagy matracként érkezik meg, ami nyugaton – Magyarországgal ellentétben – igazán ritka. Ha tehát valaki 160 cm széles matracot rendelne, akkor nem a megszokott 2 darab 80 cm széles matracban szállítják le a terméket. Az Eve honlapja az „egyben” szállítást sehol sem tünteti fel, s bár számunkra furcsán hangozhat, de ezt többen is kifogásolták.

Az Eve huzatát, jellegzetes színét kedvelték és bár lehet, kevésbé számít, de a csomagolás is szuperül sikerült. Többen megjegyezték azonban, hogy a kiszállítás nem 2-3 nap alatt történt meg, ahogy azt a honlapon feltüntették, hanem eltarthatott akár 5-8 napig is. Néhányan írták, hogy kicsomagolás után a matrac erős szaga miatt 3-4 napig kint kellett tartani az udvaron vagy a folyosón, amíg ki nem szellőzött.

Az értékelők nagy része az Eve-t átlagosnál puhább matracnak tartotta – (fel nem fogom agyilag, mert nekem kemény volt – Gábor) Akiknek viszont bejött a matrac, azok minden alváspozícióban jól tudtak aludni rajta és megfelelően alátámasztást kapott testük alvás közben – legalábbis ezt gondolták.

keménység teszt

 Ennyire lágy a németek szerint az Eve matrac. Kép forrása: matratentests.de

Ahogy a cikk elején írtam, mi is teszteltük a matracot, ugyanis rendeltünk belőle egy 80×200-as méretűt. Az értékelőkhöz hasonlóan én is éreztem egy enyhe kellemetlen szagot a matracból, de nem kellett kitennünk a folyosóra. A csomagolás tényleg nagyon tetszetős volt, mondjuk számomra ez harmadlagos szempontnak számít, mivel nem a csomagoláson fogunk aludni, hanem a matracon.

Mivel nem vagyok a memory matracok híve, ezért az Eve nem nagyon nyerte el a tetszésemet. A huzat mintha egy kicsit nagy lett volna a matracra… (úgy is mondhatjuk, hogy ennyiért nagyon keveset tud – Gábor.)

Az Eve matrac Magyarországon nem kapható, de talán nem is veszítesz vele sokat, mert bármelyik matrackereskedésbe bemész, jobb matracot kapsz fele ennyiért…

Források:

  • https://matratzentests.de/eve-matratze/
  • http://www.matratzen-test.biz/eve-matratze-test/#
  • http://matratzentester.com/eve-mattress-britische-matratze-im-test/
  • https://www.test.de/Matratzen-aus-dem-Internet-Das-leisten-die-Spruecheklopfer-5061563-0/
  • http://www.matratzen-tests.org/eve/eve-matratze/
  • http://www.gruenderszene.de/allgemein/matratzen-startups-fallen-bei-stiftung-warentest-durch
  • http://www.everywhereigo.de/2015/08/testbericht-matratze-eve-mattress.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük