Matrac

Casper matrac – matracok külföldről sorozat, 1. rész.

Casper matrac – új koncepció a tengerentúlról.

Sokszor írtunk értékelést magyarországi boltokról vagy matracokról, viszont keveset olvashatunk arról, hogy a németek vagy az amerikaiak milyen matracokon alszanak. Ezért gondoltuk, hogy időszerű egy cikksorozatot indítani ebben a témában. Elsőre a Casper matrac lett a kiválasztott.

Szerencsétlenségünkre egymástól függetlenül ketten is elkezdtük megírni ezt a cikket, szóval két némileg eltérő leírásunk is van róla. Kezdjük Gábor cikkével, mert ő a főnök ő írta meg először. 

Így látja Gábor – alias Matracman 🙂 a Casper matracot

Nem hiszel a matrac tesztekben? Mi sem. Nézd meg erről szóló videónkat!

Amikor tavaly előtt a párom rávett, hogy menjünk el New Yorkba, akkor biztos voltam benne, hogy egy dolgot meg kell néznem, ki kell próbálnom. Nem az Empire State Building, nem a Times Square… Engem egy matrac érdekelt, a Casper…

Mi a Casper matrac lényege?

A Casper két dologgal robbantott Amerikában. Az egyik az ötlet volt, hogy egy matrac megfelelhet mindenkinek. Az embereknek ugyanis elege van abból, hogy lehetetlen küldetés a megfelelő matrac kiválasztása. Csak Magyarországon több, mint 1000 matracból lehet választani. Képzeljétek el, mi mehet az USA-ban.

Casper matrac

Casper: egyszerű, olcsó matrac, tökéletes szolgáltatás… Kép forrása: casper.com

A Casper azt mondta, hogy elég ebből. Csináljunk egy matracot, ami mindenkinek tökéletes lesz. Vagy legalábbis a többségnek. És megcsinálták. Létrehoztak egy olyan matracot, ami a legtöbb embernek jó, vagy elég jó. Ha pedig mégsem felelne meg, akkor sem kell megijedni. 100 nap pénzvisszafizetési garanciát adnak mellé és ők jönnek el érte, ha visszaküldöd. Tökéletes szolgáltatás.

Jó matracot keresel? Nézd meg ezt a videót! Segíteni fog…

De tudod, hogy mi az, amivel a Casper igazán nagyot tarolt a szuper szolgáltatás, a letisztult dizájn és marketing mellett? Az árral. Az 1000$-os ár itthon soknak tűnik egy franciaágy méretű matracért, de az USA matracboltjaiban egy normális matrac ennek az árnak minimum a duplájánál kezdődik… Ráadásul, amikor elkezdték bevezetni, akkor még olcsóbb volt. Nem véletlenül vonzotta az ötlet a befektetőket, akik dollármilliókat öltek bele már az indulás előtt, hogy aztán rekordidő alatt térüljön meg a befektetésük.

Egyre inkább úgy gondolom, hogy a Casper marketingje inkább arról szólt, hogy “hahó, nézd milyen olcsón kapsz jó matracot”, nem pedig magáról a matracról. Legalábbis kezdetekben. Azóta már hájp lett belőle.

Milyen matrac a Casper?

A Casper matrac egy memory matrac – annak minden előnyével és hátrányával. A magyaroknak biztosan túl puha és süppedős lenne – még én is annak éreztem, pedig az én ízlésem elég távol áll az átlagostól. Itthon azt hiszem, különösebben senki nem szeretné. Ezzel szemben az amerikaiaknál ez inkább keménynek számít – igen, ők a pihe-puhát szeretik. A legtöbb panaszuk is arra van, hogy a matrac túl kemény.

A fenébe is, mi tudunk jobbat csinálni!

A matractól tehát nem vágtam egy hátast, de a koncepcióba azonnal beleszerettem. Tudtam, hogy a Casper féle lágy matrac nem lenne nyerő itthon – ráadásul a memory habot én nem szeretem -, de nagyon izgatta a fantáziámat, hogy mi mit tudnánk kihozni a dologból, hogy ha ugyanazt a prémium szolgáltatást adnánk, csak egy olyan matraccal, ami a magyarok számára szerethető.

Casper matrac bemutatóterme

Így néz ki most a Casper New Yorkban lévő üzlete. Forrás: casper.com

Tudtam azt is, hogy a magyar piac önmagában nem biztos, hogy alkalmas lesz rá, hogy az ötletet teszteljük, így azonnal Bécsbe indultam Báló Zoli barátomhoz, hogy ugyan térképezzük már fel az osztrák és német piacot is, hátha lenne ott is keresnivalónk. Lett.

Innen csak egy lépés volt megalkotni azt a matracot, amit ma úgy hívnak, hogy Noks és az egyetlen magyar gyártású matrac, amely olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a Casper – csak jobb a matracunk… 🙂

És akkor most jöjjön a másik leírás. Báló Zoli barátunk és kollégánk, a bécsi Noks matrac vezetője is nekifutott kicsit a Casper matracnak. Ő részletesebb cikket írt a témáról. Át is adjuk a szót neki:


A new york-i Casper

Először a  Casper matracról fogok írni, hiszen Amerikában és már Németországban is igen népszerű ez a márka. Honnan jött az ötlet? Az alapítók Philip Krim, Neil Parikh, Luke Sherwin és Jeff Chapin létre akartak hozni egy trendi, egyszerű terméket, hogy a matracvásárlás eddigi komplikált módját leegyszerűsítsék. Az “egy matracos koncepcióval” indultak 2014-ben, vagyis azt kommunikálták, hogy létrehoztak egy matracot, ami mindenkinek jó! („The perfect mattress for everyone”)

Hogy mennyire jött be ez a koncepció? A számok magukért beszélnek: Fél év alatt 15 millió dollárt hozott a cég. Több támogatót is sikerült szerezniük, mint például: DiCaprio, Tobey Maquire vagy a Maroon-5 énekesét Adam Levinet.

tulajdonosok

Forrás:obs/Casper/Robert Rieger

Miért lett ilyen sikeres a Casper matrac?

A sikerüket annak köszönhették, hogy tényleg sikerült a matracvásárlást leegyszerűsíteniük. A vevőknek nem kellett órákat az üzletben tartózkodniuk, hogy megtalálják a több tucat matracból a számukra megfelelőt, sőt a “próbáld ki, feküdj rá, vedd meg” koncepció is felejthető, hiszen egy mozdulattal az interneten megrendelhető a Casper matrac.

A nagy ötlet itt jött: a matracot adjuk kinti viszonylatban olcsón és adjunk mellé 100 napos pénzvisszafizetési garanciát, ami azt jelenti, hogy otthon 100 napig próbálhatod a matracot és ha nem tetszik, akkor visszakapod a pénzed. A Casper matracot ingyen szállítják és ingyen is viszik el, ha nem tetszene. Tehát ez volt a nagy ötlet, amivel a matracpiacot felrázták és kényelmesé vált a matracvásárlás. Olcsó matrac, normális habokkal, hosszú ingyenes tesztelési lehetőséggel.

Hogyan néz ki egy casper matrac?

A 100 napos pénzvisszafizetésen és ingyenes házhozszállításon kívül a vásárló egy kartondobozba csomagolva, vákuum fóliában kapja meg a matracot, ami alapvetően könnyen szállíthatóvá teszi.

Casper matrac reklám

forrás: casper.de

Mennyibe kerül a Casper matrac?

Az árak tekintetében is jól szerepel a Casper, hiszen egy jó minőségű matracot biztosít olcsón (osztrák viszonylatban olcsón – a szerk.). Az ára a matracnak azért ilyen kedvező, mert nincs ezer viszonteladó, nincs sok bolt, amit fent kell tartani, sem pedig hatalmas élőerő szükséglet – egyből az interneten rendelhető a matrac.

osztrák viszonylatban nem drága

forrás:casper.de

Miből van a matrac?

A Casper matrac már 2016 óta a német és az osztrák piacon is kapható, ahol több teszt is készült vele. Ezeket az eredményeket szeretném kicsit körbejárni és megtudni, hogy mit szeretnek és mit nem az osztrákok vagy a németek a Casperben.

A matrac felépítése

Négy különböző rétegből épül fel a matrac – az összvastagsága 24 cm. A legalsó (Unterstützungsschaum) egy 12 cm-es hideghab réteg. Ennek a rétegnek a szerepe, hogy jól alátámasza a többi réteget. A következő réteg (die Übergangsschicht) egy 4 cm-es latex anyag , ami segíti az alvó súlyát megfelelően elosztani. A harmadik pedig egy 4cm-es memory habos réteg, ami jól passzol minden testfelülethez. A legtetején pedig ismét egy 4 cm-es jól szellőző-antiallergén latex hab, amit állítólag a Casperosok fejlesztettek ki.

rétegek a casperen

forrás: matratzentests.de

A matrac ideális 50-től 120 kg-os testsúlyig, de ez nyilván ízlés kérdése. Egy 90X200 cm-es matrac súlya 20 kg körül van.

A matrachuzat kétszínű: szürke alsó és fehér felső részből áll – maga a huzat Belgiumban készül és könnyen levehető, körcipzáras megoldással van ellátva.

Az általam olvasott teszteknél sokszor kifogásolják, hogy szaga van a matracnak kicsomagolás után, illetve néhányan drágállják is. Az egyre bővülő konkurencia miatt már kapható Németországban és Ausztriában is olcsóbb, szintén jó minőség matrac hasonló koncepcióval – amit a tesztoldalakon meg is említettek a tesztelők.

Összeségében a Casper egy jó minőségű matrac. Nem lehet kihagyni őket a felsorolásból, hiszen ők alkották meg az “egy-matrac koncepciót”. De már nincsenek egyedül, a német és az osztrák piacon is van erős konkurenciájuk, akik szintén jó minőséget biztosítanak a vásárlóknak – azonos feltételekkel (Emma, Eve, Muun, Bruno, na és persze a Noks).

A Casper matracot nem szállítják ki Magyarországra, de nem szabad elszomorodni, hiszen már azonos feltételekkel és jó minőségű matracok vásárolhatók Magyarországon is.

Források:

  • https://matratzentests.de/casper-matratze/
  • http://www.gruenderszene.de/allgemein/casper-schlafwunder-new-york
  • http://www.onlinemarketingrockstars.de/casper-podcast-constantin-eis/
  • http://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft/startup-unternehmen-casper-mischt-den-matratzen-markt-auf-24334744
  • http://www.handelsblatt.com/unternehmen/handel-konsumgueter/stiftung-warentest-prueft-matratzen-wie-start-ups-einen-verschlafenen-markt-revolutionieren/14460598.html
  • https://www.matratzen-tests.com
  • http://www.matratzen-tests.org/testbericht/casper-matratze/
  • http://www.matratzen-test.biz/casper-matratze-test/
  • http://matratzentester.com/casper-matratze/
  • http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/stiftung-warentest-matratzen-aus-dem-internet-enttaeuschen-mit-einer-ausnahme-1.3135476

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük