Matrac

Olcsó matrac? Miért érdemes elkerülnöd?

Olcsó matrac? Inkább hagyd ki!

Hogy egy közhellyel kezdjem, a matracra is igaz az „olcsó húsnak híg a leve” mondás. A meglepően alacsony árfekvésű, olcsó matracok bár lehetnek rövid távon valóban kényelmesek (bár az esetek többségében azért nem ez a jellemző), de szinte biztos hogy nem tartanak addig ki, mint magasabb árfekvésű és komolyabb alapanyagokból készült vetélytársaik.

Persze kinek mit számít olcsónak? Mihez kéne mérni egyáltalán az olcsóságot? Az átlagfizetéshez? A GDP-hez?

Olyannyira relatívnak tartom ezt, hogy konkrét számokba nem is igazán mennék bele, de irányelvként azt azért elfogadhatjuk, hogy a 60-70 ezer Forintos kétszemélyes (160×200-as) matracban azért nem biztos, hogy sok örömünk lesz

Hogy milyen matracot érdemes venni? Szerintem zónásat! Nézd meg a videót és kiderül, miért!

Tényleg nagyon szuper lenne ha lenne egyszerre nagyon olcsó és nagyon jó matrac (mint az ingyen sör meg az örök élet), a valóságban azonban sajnos nem nagyon van ilyen. De azt hiszem ez mindennel így van (tévé, autó stb), nemcsak a matraccal.

Azt tapasztaltam viszont, sokan egyszerűen „nincsenek képben” azzal kapcsolatban, mennyiért is kóstálnak egy „normális” – viszonylag kényelmes – matracot egy szaküzletben. Olcsó, de kényelmes és tartós matracot szeretnének, és nem szívesen szánnak nagyobb összeget egy igazán komfortos matracra.

olcsó matrac

Pedig ha végiggondolnák, hogy jó esetben 7-8 évig, napi 8 órát töltenek matracukon, alvásuk minősége pedig egész életminőségüket befolyásolja, akkor nem választanának olcsó matracot.

Az sem igaz, hogy a matrac alapanyagok valójában eléggé kedvező áron szerezhetők be, csak a gyártók és forgalmazók pofátlanul magas árrései miatt vásárolhatók meg olyan drágán ezek a matracok (nyilván lehetnek azért nagy különbségek az egyes forgalmazók között ilyen tekintetben). A jó minőségű matracoknak ugyanis sokszor meg a beszerzési ára is magasabb, mint amennyiért megkaphatsz egy kimondottan olcsó matracot.

Mik az olcsó matracok hátrányai?

Egy matrac azért lehet olcsó, mert vagy – csúnya szóval – kispórolták belőle az anyagot, vagy az alapanyagok minősége illetve tulajdonságai – udvariasan fogalmazva – nem éppen a legkedvezőbbek.

Az első esetben azokra a matracokra gondolok, melyet a lakberendezési áruházakban a „matrac” kifejezéssel illetnek. Felmerül az emberben, hogy a „jutányos áron” kínált 10-12 centis matrac vajon mire lesz elég (csak összehasonlításképpen: egy szaküzletben a csecsemő matracok 10-12 cm vastagok).

Alá tud-e támasztani rendesen, elbírja-e egy felnőtt ember súlyát, mennyi ideig lesz kényelmes. Az illetékesek persze beismerik, hogy ezek az ágybetétek nagyjából kempingezésre alkalmasak, vagy esetleg vendégágynak mennek el, állandó alvásra semmiképpen (szerintem egy felnőtt matrac nagyjából 18 centis vastagságnál kezdődik).

Emellett vannak még olyan 15-16 centis matracok is, melyek vastagságuk és jellemzőik alapján inkább a kamasz gyerekekre vannak tervezve, ezt mutatja megadott súlyhatáruk (kb 90 kg) és a vállalt garanciaidő (2-4 év) is. Olcsó matracként hirdetik őket, ami persze igaz, de ezek is gyerek vagy esetleg ifjúsági matracok.

A második esetben – bár a vastagság már megfelelő, akár 18-20 cm is lehet – az alapanyagok jellemzői és minősége nem stimmel. Ezt mindjárt meg is nézzük részletesebben.


Tökéletes matracot szeretnél? Olvasd el a legrészletesebb matracvásárlási útmutatót ide kattintva!


De addig is foglaljuk össze, miért nem éri meg számodra olcsó matracot venni. Legnagyobb hátránya – itt van még egy közhely –, hogy az olcsó matrac hosszú távon inkább drága.

Amortizációja, felpuhulása ugyanis jóval hamarabb bekövetkezhet (egzakt számokat itt megint csak nem írnák, mert nagyon szubjektív, kinek mennyi idő puhul fel a matracra), ilyenkor pedig kénytelen leszel venni egy másikat helyette. Ráadásul a „jó árasított” matrac azalatt a néhány év alatt se hozza azt a komfortot, mint egy átlagos jó matrac.

Tehát tulajdonképpen semmi sem szól mellette, gyakorlatilag pénzkidobás olcsó matracot vásárolni.

Nézzük most meg azt, hogyan tudják drasztikusan csökkenteni a matrac árát az egyes matractípusoknál a gyártók. Ebből az is kiderül majd, mely ágybetétekkel nem javallott szemezned, ha betérsz egy matrac szaküzletbe (az előbb említett egyértelmű hátrányok miatt).

Olcsó habmatracok

A matracipar egyik legpraktikusabb anyaga a hideghab, mely keménység, rugalmasság és sűrűség szerint bármilyenre elkészíthető, a hideghab matrac variálhatósága miatt jelen pillanatban valóban az egyik legjobb választás matrac vásárlás előtt állóknak.

olcsó matrac

Az olcsó hideghab matracok általában tömör felületűek, ezért nem nyújtanak kiemelkedő komfortot.

A fent említett tulajdonságok (keménység, rugalmasság, anyagsűrűség) alapjaiban határozzák meg, mennyire lesz hideghab matracod kényelmes és tartós.

Az olcsó hideghab matracokra a viszonylag kis sűrűség (20-25 kg/m3) illetve a kemény, merev felület a jellemző.  Ezek „hagyományos”, merev hideghabok – a magasabb árfekvésű, nagy sűrűségű, rugalmas hideghabokkal szemben –  túlzott keménységük folytán inkább csak kimondottan erős testfelépítésű illetve súlyosabb embereknek vagy kizárólag háton alvóknak kényelmesek.

A matrac zónázása (különféle formákat vágnak a matrac tetejébe, melynek következtében az jobban idomul a test formájához és hatékonyabban szellőzik) szintén drágítja az előállítás költségét, ennek hiánya, vagyis a tömör felület még inkább csorbítja a komfortosságot az olcsó hideghab matracoknál.

Legnagyobb hátrányuk pedig az alacsony sűrűség, mely gyengébb formatartást eredményez, vagyis hamarabb érzed majd meg a puhulást egy ilyen matracon.

A gyanúsan olcsó memory matracnál a memory hab vastagságával illetve sűrűségével szoktak a forgalmazók „játszani”. Ennél is a sűrűség befolyásolja az élettartamot (meddig tartja lassú visszarugózó képességét az anyag), ha az ár nagyon kedvező, akkor azt az anyagsűrűség bánhatja. Sőt, sok esetben a kisebb sűrűségű, 30-40 kg/m-es memory habokat is annyiért vesztegetik, mint a komolyabbakat (az 50-es sűrűség már elég jónak számít, a magyar matracon a „normálisabb” memory habok itt kezdődnek).

A vékonyka, 2-3 cm vastag memory hab például a legtöbb esetben nem teszik sokkal kényelmesebbé a matracot, hacsak nem lágyabb, zónázott hideghab vagy táskarugós alapra kerül rá, de az olcsó memory matracokra azért nem ez szokott a jellemző lenni (nemcsak a memory hab vastagságán spórolnak ugyanis, hanem a alátámasztó rétegen is).

olcsó matrac

Az olcsó memory matracoknál a memory réteg biztos hogy nem nagyrugalmasságú, zónázott hideghab alapra kerül.

Egyébként a tömör felületű, feszesebb hideghab tartómagon (esetleg keményebb táskarugózaton vagy kókuszon) nagyjából a 4-7 centis memory hab tudja ellátni kiválóan funkcióját.

Olcsó rugós matracok

Anyagfelhasználásuk és előállítási költségük miatt természetesen a bonell-rugós matracok tartóznak inkább az olcsó rugós matrac kategóriába, a bonell rugózat kedvezőbb árfekvése és egyszerűsége miatt ezeknek a matracoknál a komfortréteget sem igazán szokták túlgondolni (epeda rugózatot pedig már nem is igazán gyártanak).

Kényelmesség és tartósságuk azonban messze elmarad a táskarugós matracokétól (van olyan bennfentes vélemény is, mely szerint egyenesen pénzkidobás olcsó bonell-rugós matracot vásárolni).

De nagy a szórás a táskarugós matrac kínálatban is. A legegyszerűbb és legolcsóbb táskarugós matracokra kis vagy normál rugószám/rugósűrűség (200-250 db/m2) a jellemző illetve a kényelmi réteg sem szokott túl profi lenni (olyan vastag például, hogy nem módosít a komfortérzeten jelentősen, vagy éppen az anyagtulajdonságok kedvezőtlenek).

Az olcsó zsákrugós matracok viszont nem olyan kényelmesek és tartósak, mint a sűrű rugózattal (250-500 db/m2) és vastagabb, komolyabb komfortréteggel (rugalmas hideghab, memory hab vagy akár latex) rendelkező táskarugós matracok.

Olcsó bio matracok

A bio, kókusz-latex matracok alapvetően nem igazán olcsók. A kókuszra most nem térnék ki, mi a legkevésbé praktikus matracipari alapanyagnak tartjuk, a latex viszont az egyik legjobb.

A latex matracokat esetleg azért vásárolhatod meg némileg nyomott áron, mert túl vékonykák vagy a matrac nagy részben vagy teljesen szintetikus latexet tartalmaz. Ezek pedig mind kényelmesség, mind formatartás tekintetében messze elmaradnak a természetes latex matracoktól.

Remélem, elvettem a kedvedet az olcsó matrac vásárlástól.

Hasznosnak találtad az írást? Akkor nyomj a “Tetszik” gombra, vagy oszd meg másokkal, hogy ők is jobban aludjanak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük