Ágynemű, paplan

Pehelypaplan – 5 tuti tipp, hogy Te is megtaláld álmaid paplanját!

5 gyakorlatias tipp a tökéletes pehelypaplan kiválasztásához

A régiek tudtak valamit, amikor házi szárnyasaik tollával és pelyhével töltötték meg paplanjaikat. A kacsa vagy libatollal töltött dunyhák, más néven dunnák messze földön híresek voltak hőszigetelő képességükről.

Talán még te is emlékszel nagymamád dunyhájára, mely hihetetlenül (néha még talán túlzottan is) meleg volt és sokszor sajnos kicsit szúrós is, arról nem is beszélve, hogy elég rendes súlya is volt. A pehelypaplanba belebújni már egy egészen más érzés.

A pehelypaplan egyszerre meleg és pillekönnyű, mindeközben pedig kényeztetően puha és finoman simulós. Talán nem túlzás egy kicsit a selyempaplanhoz hasonlítani.

Azonban ezt az élményt csak akkor adja meg Neked, ha jól választod meg tulajdonságait. Nézzük is meg mire kell majd figyelned vásárláskor.

Tartalomjegyzék  – kattints a téged érdeklő témára!

 

 

Milyen legyen a töltőanyag – toll, félpehely és pehely paplan

A magyar paplan piacon a toll töltetű paplanok mellett félpehely és pehelypaplanokkal találkozhatunk. A kizárólag tollat tartalmazó paplanok tulajdonképpen a dunyhákra hajaznak (talán nem annyira nehezek és bökdösők).

Pehelypaplan

A félpehely paplanok töltete általában 50-80%-ban áll pehelyből, a többi aprótoll. Ez már jóval praktikusabb, mint a tollpaplan, de még mindig nem az igazi.

A „pehelypaplan élményt” az igazi, 100% pehely töltettel rendelkező paplanok adják meg majd Neked (bennfentes információim szerint minimális aprótollat azért ezek is tartalmaznak – így a reális pehelytartalom kb. 95% -, de ez nem befolyásolja a paplan kényelmességét). Illetve a 90%-os pehelytartalmú paplanokat is sokszor ezzel az elnevezéssel illetik.

A kétdimenziós toll a pelyhecskéket védi a porosodástól, jó hőszigetelő de szára miatt szúrós, és súlyosabb a pehelynél, ezért a tollpaplanok melegek ugyan, de – tollbiztos angin huzatuk ellenére –  kelthetnek szurkáló érzést a bőrön illetve súlyosabbak a valódi pehelypaplanoknál.

A rugalmas szárú tollat egyébként párnák töltéséhez használják előszeretettel (ezeket vánkosnak hívták), a nyaki csigolyáknak ugyanis stabil és ruganyos támaszt biztosít.

A pehely a toll pihés része, pihe-puha és szinte nincs is súlya, háromdimenziós, számtalan kis pille ágazik ki belőle, melyek kitűnően rekesztik meg a levegőt, így a pehely meleg tartása az egyik legjobb.

Minél nagyobb tehát a pehelyhányada, annál könnyebb, puhább és melegebb a paplan.

Ezért élmény pehelypaplanba bújva aludni, képzeld el, úgy fon körbe finoman paplanod, hogy nem érzed hogy lenne rajtad valami és még melegen tart akár a kimondottan hűvös hálóban is. Ráadásul nem zavarja nyugodt pihenésed, mivel abszolút nem irritálja a bőröd.

A félpehely sem rossz, de azért elmarad komfortosságban a tiszta pehelytől. Mivel a pehelypaplan lényege a „súlytalanság”, ezért szerintem nem érdemes kompromisszumot kötnöd, inkább válaszd az igazi pehelypaplanokat.

Pehelypaplan

A kazettás szerkezetű paplanban nem tud elcsúszkálni a pehely, így mindenhol ugyanolyan jó meleg lesz.

Kacsa vagy libapehelyből legyen paplanod?

Bár mindkettő lehet jó minőségű, a libapehely előnyös tulajdonságai miatt általában praktikusabb a kacsánál.

Nem véletlen, hogy a magyar paplan piacon a libapehely töltet sokkal népszerűbb. A libapehely a kacsával szemben nagyobb méretű és jobb hőszigetelő, vagyis magasabb a töltőereje. A kacsa pelyhe – melyet egyébként korábban vágnak le –, sárgás színű, kisebb illetve kevésbé pillés, mint a libáé. Általában véve nem is értékes annyira.

Érdekességképpen említeném meg a dunnalúd pelyhet, mint igazi kuriózumot, ennek ugyanis a legjobb a meleg tartó képessége. A magyarországi kínálatban nagyon ritka a dunnalúd pehelypaplan az alapanyag horribilis árfekvése miatt.

Töltőerő – a minőségi pehelypaplan ismérve

Az az igazán jó pehelypaplan, melyet kisebb mennyiségű, nagyobb méretű pehellyel töltenek meg. Ezek valóban egyszerre melegek és könnyűek. Ilyenkor ugyanis több levegő marad a paplanban, levegősebb, vagyis jobb hőszigetelő és légiesebb lesz.

Minél nagyobb és rugalmasabb (ezáltal pedig tartósabb) a pehely, annál magasabb a töltőereje, vagyis annál kevesebbet kell belőle a paplanba rakni belőle. A töltőerő mutatja meg tehát a pehelypaplan minőségét és értékét illetve hogy mennyire tudja megadni a pehelypaplan élményt (mennyire meleg, könnyű és időtálló).

Amennyiben alacsony a töltőerő, a paplant kénytelenek telepakolni a pelyhekkel, hogy az kitöltse a kazettákat, ez viszont már nem olyan könnyű és meleg.

Ezt a nagyon fontos mérőszámot sajnos nem szokták megadni a forgalmazók, ezért csak akkor mehetsz biztosra, ha ágynemű/pehelypaplan szaküzletben vásárolod meg pehelypaplanodat.

Miért olyan lényeges a paplan töltősúlya?

A töltőerő mellett a töltősúly határozza meg pehelypaplanod meleg tartását. Az egyszemélyes pehelypaplanok töltősúlya 400 és 1300 gramm között szokott alakulni.

Hálószobád hőmérsékletétől (felfűtöttségétől) és személyes hőigényedtől függ (mennyire vagy fázós), milyen töltősúlyú pehelypaplant is érdemes választanod.

Pehelypaplan töltősúly

Töltősúly alapján választhatunk magunknak pehelypaplant a különböző évszakokra.

Az enyhébb, nyári időszakra a 400 grammos pehelypaplanokat ajánlják általában, az átmeneti és téli paplanok pedig 800-1300 gramm körüli töltősúllyal rendelkeznek. Ez gyártónkén eltérhet egymástól némileg, a legmagasabb töltősúllyal jelenleg a Dilani dolgozik (náluk más gyártókkal szemben például 1300 gramm a téli paplan töltősúlya).

A félpehely paplanok némileg nehezebbek lehetnek, mivel több toll van bennük.

Néhány szó a paplan fedőanyagról

A pehelypaplanok fedőanyaga megnövelheti a paplan kényelmességét és simulékonyságát illetve félpehely és toll paplan esetén meg kell akadályoznia, hogy a tollak átszúrhassanak rajta.

Általában pamut angint, pamut szatént, esetleg lenvásznat, ritkább esetben pedig selymet. Mindegyik nagyon jól szellőzik, illetve a nedvszívó képességük is kiváló.

Hogyha félpehely paplanban gondolkodsz, mindenképpen olyat ajánlok, mely sűrű szövésű, tollbiztos pamut huzattal rendelkezik. Próbáld is ki a szaküzletben a paplant, én ugyanis azt tapasztaltam, hogy a tollbiztos huzatot nem lehet mindig szó szerint értelmezni…

Manapság a pehelypaplanok kazettás szerkezetűek, vagyis kereszt és hossz irányban van leszteppelve a fedőanyag, a kazettákban egyenletesen oszlik el a töltet, a levarrás miatt pedig nem tud ide-oda csúszkálni. Ez azért praktikus, mert teljes felületén egyenletes lesz a paplan hő tartása, a lábad sem fog például megfázni alatta (régebben még a csatornafalas megoldás is „dívott”, ma már nem igazán jellemző).

Hol vegyél pehelypaplant?

Ha minőségi pehelypaplant szeretnél, a fentebb leírt szempontokra kell figyelned. Ha azok rendben vannak, akkor nagy esélye van, hogy tényleg jobban fogsz majd aludni.

Azonban még biztosabbra mehetsz, ha olyan helyen vásárolsz paplant, ahol értenek hozzá, és segítenek kiválasztani a számodra legjobbat. Ezekben a szaküzletekben sanszosabb, hogy olyan terméket kapsz, mely tényleg kiszolgálja majd minden igényedet.

Pehelypaplan

A teljesség igénye nélkül a Billerbecket, a Naturtexet és a Dilanit említhetjük a komolyabb gyártók közül. A Naturtex és a Dilani pehelypaplanjait ismerem egy kicsit közelebbről is, ezeket kiválónak tartom.

+ 1 tipp: A pehelypaplan kezelése és tisztítása

Ahhoz hogy pehelypaplanod hosszú évekig szép álmokat nyújtson, nagy figyelemmel kell gondoznod.

A mindennapos szellőztetés alap dolog az ágyneműknél és paplanoknál, a pehelypaplannal sincs ez másként. Akár naponta is kiszellőztetheted (de ezt nem tűző napon tedd meg, mert attól kiszikkadhat), hogy az éjszaka felgyülemlett verejték távozzon belőle és felfrissüljön. Emellett érdemes rendszeresen átmozgatni illetve óvatosan felrázni, hogy visszakaphassa eredeti formáját.

Porolni, ütögetni nem szabad a pehelypaplant (ahogy porszívózni sem), mert a pehely és aprótoll széttörhet, szétszakadhat.

A pehelypaplanok egy része nem mosható, ezeket tisztítóba kell vinni, ha nagyon összekoszolódnak, mások 30-60 fokon mosógépben is moshatók, illetve szárítógépbe is berakhatók.

Sok sikert kívánok Pehelypaplanod kiválasztásához!

Tetszett az írás? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is szuper pehelypaplant választhassanak 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük