Matrac

Létezik még egyáltalán epedarugós matrac?

Epedarugós matracok

7 éve foglalkozom matracokkal és még mindig van, aki epedarugós matrac iránt érdeklődik nálam. Arra gondoltam, hogy itt is megírjuk hát, hogy az epedarugós matracok ideje lejárt. Már sehol sem lehet kapni és ennek örülnünk kell… Hogy miért? A cikk végére ez is kiderül.

Nincs kedved olvasni? Nézd meg az epedás matracokról szóló videónkat!

Epeda rugós matrac

Bortnyik Sándor litográfiája (1933)

Van némi hamis nosztalgia az emberekben. Régen minden jobb volt, gondolják sokan, pedig a valóság elég távol van ettől a kijelentéstől – főleg az ágybetétek esetében. Így van ez az epeda rugós matracokkal is. Főleg idős emberek keresik ugyanis ezeket a termékeket – de egyre többen jelennek meg a fiatalabb korosztályból is.


Addig is, ha matracot szeretnél venni, olvasd el matracválasztási kisokosunkat ide kattintva.


Miért egészségtelen az epedarugós matrac?

Nagyon egyszerűen összefoglalható, hogy miért egészségtelen az epedarugós matrac. Egyszerűen nem követ formát. A jó matracok követik a tested formáját. Azonban az epedás példányok egészen egyszerűen képtelenek pontrugalmasak lenni. Ez azért van, mert ezeket az ágybetéteket egyetlen acélszálból készítik. Így minden rugó kapcsolódik egymáshoz.

Ebből kifolyólag a bonell rendszerekhez hasonlóan az epeda is teljesen síkrugalmas lesz. Hogy ez mit jelent a köznyelvre lefordítva? Ha leülsz a matrac bármelyik részére, akkor az egész arra fog lejteni. Még gyakorlatiasabban megfogalmazva: ha te vagy a testesebb a párkapcsolatodban, akkor párod feléd fog gurulni esténként – persze ez lehet jó hír is, embere válogatja. 🙂

Az epeda is ugyanúgy hullámzik, mint a bonell…

Ugyanígy problémát fog okozni az összefűzött rugótest az éjszakai forgolódás és mozgás során is. Hullámozni fog. Tehát, ha te megmozdulsz, párod érezni fogja. Aki erre extrém háklis, az fel is fog ébredni rá, de általánosabb probléma, hogy nehéz elaludni egy forgolódó ember mellett.

Azonban a legnagyobb baj továbbra is a formakövetés hiánya. Egy jó matrac formát követ, aminek azért van jelentősége, mert bizonyos testrészeidnek be kell nyomódniuk a matracba ahhoz, hogy más testrészek megfelelő alátámasztást kapjanak. Nézzük meg egy egyszerű példán keresztül, hogy mire gondolok.

Vegyük azt, hogy oldalt fekszel. Ilyen pozícióban a vállad és a csípőd a két kiálló testrész. Ha fekhelyed nem követ formát – mert például síkrugalmas, mint az epeda rugós matrac – akkor ez a két rész lesz a fő nyomáspont fekvés közben.

A vállad és a csípőd közötti részen gerinced nem lesz alátámasztva – egyfajta hidat fog képezni az említett két pont között. Egész éjjel feszülni fog, nincs tehermentesítve, rendellenes pozícióban fekszik, végső soron nem tud pihenni. 

Ráadásul, mivel a testsúlyod nagy része a vállon és a csípőn nyugszik, ezért ez a két pont egész éjjel nyomás alatt lesz. Nem csak fájdalom és zsibbadás lesz a jutalmad, de mivel a vérkeringésedet elnyomja a túl kemény matrac, ezért éjszaka forgolódni is fogsz. Mivel az epedás matracokban nem volt zónázás, így nem tudott rendesen alátámasztani. Hogy miért fontos a zónázás? A következő videóban elmagyarázom:

Ilyenkor az agyad vészjelzést kap és felébreszti szervezetedet, hogy mozduljon valamerre, hogy a vér újra áramolni tudjon ereidben. Végső soron azonban az lesz a jutalmad, hogy ezek miatt a kis ébredések miatt kialvatlanabb leszel.

Volt benne anyag…

Sokan érvelnek amúgy amellett, hogy azért volt jó a régi epedás matrac, mert legalább volt benne anyag. Ez minden bizonnyal igaz is – főleg, ha azokra a matracokra gondolunk például, amelyeket élelmiszerláncok üzleteiben lehet kapni -, azonban elfelejtik, hogy ezeknek az ágyaknak nem a rugó a lelkük, hanem a rajtuk lévő párnázóréteg.

Ez a videó nem az epedáról készült, de a fő gond itt is ugyanaz. A síkrugalmas, összekapcsolt rugók…

Ennek a párnázórétegnek azért kellett jó minőségűnek és főleg vastagnak lenni, hogy ne érezzük az alattuk lévő rugókat. Ha a párnázóréteg vékony volt, akkor azonnal az oldalunkba vájtak azok a bizonyos rugócskák. Ez pedig bizony elég sz*r érzés…

Lehet jó minőségű epedarugós matracot készíteni?

Lehetne. De senki nem készít ilyet Magyarországon tudtommal – bár van aki annak nevezi a kínálatában található egyéb rugós matracokat. Szóval visszatérve az eredeti gondolatmenethez: lehetne ilyen matracokat készíteni, de egyszerűen túl drága lenne.

Ha elég vastag és jó minőségű párnázóréteget raknák a rugók fölé – mondjuk nagyrugalmasságú HR hideghabból -, akkor még valami jó is kisülhetne a dologból. Az igazság azonban az, hogy szerintem ehhez nincsen szükség rugókra. Beton alapra is tudnék ugyanis jó matracot készíteni – ha elég mélyre ásnák el a betont a matracban…

Néhány félreértés az epedarugós matracok körül

Sokan ma is használják az epeda matrac vagy “epeda rugós matrac” kifejezést olyan ágybetétek esetében, ahol erről szó sincsen. Általában a bonellrugós matracokat keverik velük, pedig a kettő között lényegi eltérés van a gyártás során – bár mindkettőben közös, hogy elavultnak számítanak.

Tudtommal epedás ágybetéteket ma már senki nem árul Magyarországon. Néhány kereskedő állítja – vagyis inkább azt írja -, hogy árul epedás matracot. Mindenki eldöntheti, hogy ez tudatlanságból adódik vagy inkább megtévesztő magatartásnak számít – bár nem tudom, melyik a rosszabb…

A fentiek tekintetében én semmiképpen nem ajánlom hasonló típusú matracok vásárlását.

Ha tuti matracot szeretnél vásárolni, akkor nyugodtan nézz be hozzánk a Matracman Shopba. Szuper matracokkal és világszínvonalú kiszolgálással várunk téged! 🙂

Ha tetszett a cikk, oszd meg nyugodtan Facebookon is. Köszönöm szépen! 🙂

2 említés a “Létezik még egyáltalán epedarugós matrac?” cikkben/cikkekben

 1. Dombi Eszter szerint:

  Szia!
  Engem az érdekelne, hogy mit ajánlasz az epeda rugós matrac helyett?
  Köszi! ?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Szia!

   Én ezt a cikket olvasnám el, hogy képbekerüljek: https://matracman.hu/milyen-matracot-vegyek/

   És személyesen próbálnék, lehetőleg minél több matracot. Inkább abban tudok segíteni, hogy mit hagyj ki. Szerintem bonell rugós, kókusz és hagyományos memory matracot ne vegyél, mert az első kettő általában nem követ normálisan formát, az utolsó meg nem szellőzik.

   Üdv: Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük