Matrac

Vákuummatrac – van egyáltalán ilyen?

Vákuummatrac – egy marketingfogalom a matraciparban

A cikk három részből áll, kattints arra, ami érdekel:

  1. Vákuum matrac fajták.
  2. Mi az a vákuummatrac? Mi a technológia lényege?
  3. Hogyan kell a vákuumcsomagolt matracot kibontani?

Melyik vákuum matracok a legkényelmesebbek?

VÁKUUM MATRACOK REMEK ÁRON!

Ebben a videóban mindent elmondok a vákuummatrac témáról.

A kókuszmatracok kivételével az összes ágybetétet lehet vákuumozni. A következő sorokban végig megyünk rajta, hogy melyik mit tud és miért érdemes választani.

Hideghab matracok:

Talán a legelterjedtebb vákuum matrac alapanyag a hideghab. Azt gondolom, hogy mára gyakorlatilag szinte az összes ilyen ágybetétet vákuum csomagolva vásárolhatjuk meg.

Egy remekül szellőző, jó formakövetésűre alakítható alapanyagról beszélünk, ami az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment át a magyar piacon.

Ebben a videóban egyébként minden benne van, amit a hideghabról tudni kell.

Érdemes a nagyobb sűrűséggel és nagy rugalmasságú habokkal ellátott, zónázott kivitelekt keresni. Írtunk egy nagyon hosszú cikket a témában, szóval nem ismételném magam, itt el tudod olvasni: hideghab matracok.

Habrugós matracok:

A habrugó egy viszonylag új téma itthon, de rohamléptekben terjed el. Ezek a rugók – ahogy a neve is sugallja – nem hagyományos fémrugók, hanem valamilyen habból készülnek. Kényelemben, formakövetetésben és főleg szellőzésben nagyon nagyot lehet belőlük alkotni.

A videóban részletesen beszélünk a habrugókról…

Nincs kétségem felőle, hogy a következő években egyre több matrac kereskedés fogja felvenni a kínálatába őket. Ez a cikkünk segít eligazodni köztül: habrugós matracok.

Latex matracok:

A latex egy rugalmas, jó formakövetéssel rendelkező, szellőző, természetes alapanyag. Egy ideális világban legalábbis. A valóságban azonban nagyon figyelni kell, hogy milyet választunk, mert a szintetikus latex elárasztotta a piacot.

Minden a latexről, egyetlen videóban…

A szintetikus latex ördögtől való? Mi a keverési arány? Létezik 100%-ig bio latex? Erről írunk ebben a cikkünkben: latex matracok.

Zsákrugós matracok:

A zsákrugós matracok már tulajdonképpen hosszú évekkel ezelőtt kiszorították a bonell és epeda rugós társaikat, hiszen formakövetésben messze meghaladják ezeket a régi rendszereket. Azonban sajnos el lehet rontani egy táskarugós matracot is úgy, hogy alig szellőzzön át, vagy akár úgy, hogy ne kövessen formát normálisan.

Bővebb infót itt találsz róluk: zsákrugós matracok.

Memory matracok:

Az egyik legellentmondásosabb anyag a matraciparban – legalábbis az én véleményem szerint. Baromi kényelmes, cserébe nyáron hajlamos szaunává silányulni. Miért szeretik mégis annyira sokan? Egyáltalán van megoldás arra, hogy ne főjjünk meg benne? Érdemes átfutni a következő írást vásárlás előtt: memóriahabos matracok.

Vagy megnézni a következő videót:

Mi az a vákuumatrac?

Fent már láthattuk, hogy szinte minden fajta fekhely elérhető vákuum matrac formájában. De mit is jelent maga a kifejezés?

A vákuummatrac, mint fogalom az egyik legelcsépeltebb marketing baromság, ami a matraciparban csak elképzelhető. Ilyen matracot ugyanis egyik matracboltban sem kapsz. De persze a kereskedők nagyon ügyesen tekerik, csavarják ezt a fogalmat, mintha ez egy különleges dolog lenne.

orvosi-vakuumatrac

Valódi vákuummatracra soha ne legyen szükséged. Forrás: speeding.hu

A marketingesek két különböző dolgot próbálnak meg összemosni azért, hogy még misztikusabbnak és eladhatóbbnak hasson a matracuk. Aki bedől ennek, az csak magára haragudhat. De mi is ez a két fogalom?


Tökéletes matracot szeretnél? Klikk ide matrac kisokosunkhoz!


Vákuummatrac: mit jelent a matrac iparban?

A vákuummatrac kifejezés a matracboltokban nem takar semmi extrát, semmi értéknövelőt. Csupán arra utal, hogy milyen módon csomagolják a matracot. Kipréselik belőle a levegőt, lezárják fóliába és feltekerik hengerbe. Ennyi a folyamat, a lenti videón megnézhetitek.

Valójában a matraciparban ennek az egész “vákuummatrac” kérdésnek egyetlen szerepe van. Így olcsóbb a matrac. Lecsomagolva ugyanis több ágybetét fér el egy teherautón, sőt, amikor te viszed haza a saját kocsiddal, az is olcsóbb, mint a kereskedő fizetős házhozszállítása.

A vásárlók általában még két kérdést szoktak feltenni ezekkel a matracokkal kapcsolatban: “ha vákuum csomagolva van, akkor nem sérül meg a matrac?”

A válasz röviden: nem. Ha sérülne, akkor senki sem csinálná. Vannak olyan matracok, amik károsodnának (például a bonell rugós matracok nem hiszem, hogy kedvelnék) , de azoknál – nem meglepő módon – ezt a technológiát nem alkalmazzák.

Vákuum csomagolású matracok

Így néznek ki a vákuumcsomagolású matracok.

A másik gyakori kérdés: “csak az olcsóbb matracokat vákuumozzák?” A válasz tömören: nem. Annyi igazság van benne, hogy a nagyon drága – és így minden bizonnyal komoly minőséget képvielő – matracokat már nem szokták vákuumozni.

Ez többek közt azért is van, mert itt például olyan habsűrűségek vannak, ami miatt hetekig tartana, mire a matrac visszanyeri a formáját vagy pedig olyan anyagokat tartalmaz, amit tényleg károsítani tudna a préselés.

A vákuumcsomagolt matracok és a környezetvédelem

Az ilyen eljárással készült matracok előnye környezetvédelmi szempontból az, hogy sokkal több fér el a kamionon belőlük, mint kibontott társaikból. Például egy 180×200-as matrac, amely nincsen így csomagolva nagyjából 4-5 vákummatrac helyét foglalja el.

Az így szállított matracok nem csak a matrac szaküzlet és a vásárlók pénztárcáját kímélik – hiszen nem kell annyit fizetni a szállításért -, de a környezeteünket is óvjuk azzal, ha olyan terméket vásárolunk, amely 4-5 kamion helyett egy kamionon is elfér.

Vákuummatrac: mit jelent eredetileg?

A vákuummatrac eredetileg orvosi felhasználásra lett kitalálva. Akkor használjuk, ha nem szeretnénk, ha a páciens izegni-mozogni tudna. Például egy autóbaleset után, ha fennáll a gerincsérülés veszélye. Egy olyan gumimatracot kell elképzelni, amelyben apró golyócskák vannak. A golyók közti levegőt kiszívva tudjuk a sérültet rögzíteni – bizony elég feszesen.

igazi vakuumatrac

Orvosi vákuummatrac élesben. Forrás: maltaimento.hu

A két fogalom nagyon jól keverhető, ráadásul az emberek többségében pozitív kép társul a mentősök által használt vákuummatrachoz – hiszen biztos egészséges, ha az orvosok is ezt használják.

A matracboltokban időnként előszeretettel segítenek összekeverni a fogalmakat a könnyebb eladás érdekében, de ne feledd: a vákuummatrac és a vákuumcsomagolt matrac között nincs sok hasonlóság…

Hogyan kell a vákuummatracot kicsomagolni?

A vákuummatracok kicsomagolása olyan sűrűn visszatérő kérdés, hogy a Matrackuckóban üzleteiben is azzal fejezzük be egy matrac eladását, hogy elmagyarázzuk, hogy hogyan kell kibontani egy vákuum matracot.

A dolog rém egyszerű. Először is nem szabad hozzá kést és egyéb szúró-vágó eszközt használni. Ezt azért írom le, mert a matrac vákuumcsomagolva akár 1,5 centi vékony is lehet, és amikor megbontod a csomagolást, akkor elkezdi szétdobni magát.

Egy éles tárggyal ilyenkor könnyű kárt okozni. Volt már, aki több, mint ketté vágta a matracát egyetlen mozdulattal. Erre pedig garancia sajnos nincsen.

Általában kézzel simán szét lehet feszíteni a vákuummatrac csomagolását biztosító fóliát és már kész is a matracunk. A kibontás előtt érdemes kezet mosni, mert a világos huzatokon könnyen foltot ejthetünk már az első használat előtt! Ha elég alaposak vagyunk és a fólia koszos, poros a szállítás után, még ezt is áttörölhetjük egy nedves ronggyal.

Innentől kezdve elég, ha várunk 24-48 órát – gyártótól függően – és már aludhatunk is rajta! Még egy tipp: tudom, hogy sokszor fél óra után úgy néz ki a matracunk, mintha már simán használható lenne, de ne tegyük. Hagyjunk neki egy kis időt, hogy tényleg össze tudja szedni magát. 🙂

Hol vásároljak vákuum matracot?

Én mindenképpen azt ajánlom, hogy csak úgy vásárolj akármilyen ágybetétet, hogy előtte elmentél és kipróbáltad – tehát a matrac webáruház nem játszik, hiszen soha nem feküdtél rajta és fogalmad sincs, hogy milyen lesz. Hidd el, rengeteget ér az a kis fekvés a próbák során.

A másik kritérium, hogy lehetőleg legyen elérhető a kiszemelt fekhely mellé valamilyen pénzvisszafizetési garancia. Hiszen bármennyire is odafigyelsz, lehet, hogy otthon nem lesz kényelmes a matrac. Olyankor meg mit csinálsz vele? Kidobod? Ha van pénzvisszafizetési garancia, akkor visszaveszik, ha nincs, kezdődik a küzdés.

Ha rendelkezel egészségpénztári kártyával, akkor pedig érdemes olyan helyet keresned, ahol vásárolható matrac egészségpénztárra – ma már a legtöbb helyen elfogadják.

(+1 infó: rengeteg külnöböző matrac akció van. Próbálj ár-érték arányban gondolkodni. Van aki minden második hónapban 50-70 százalék kedvezményt ad bizonyos matracaira, de még akciós áron is szörnyűek… )

VÁKUUM MATRACOK REMEK ÁRON!

Ha tanácstalan vagy, ezt a cikket olvasd el: Milyen matracot vegyek?

Ha jó matracot keresel, akkor ne hagyd ki a keresgélésből a Matracman Shopot sem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük