Matrac

Gerinckímélő matrac – mi lehet az?

Gerinckímélő zónás matrac

Mi a csoda az a gerinckímélő matrac?

Gerinckímélő matrac. Nagyon sokan keresnek nálunk ilyet és meg kell mondjam, igazából nincsen könnyű dolgunk. Főleg, ha telefonon hívnak és csak annyit akarnak kérdezni, hogy van-e gerinckímélő matracunk. Van is, meg tulajdonképpen nincs… Kicsit olyan, mint az ortopéd matrac.

Nincs kedved olvasni? Nézd meg a témáról szóló videónkat!

Sajnos nem létezik a piacon olyan matrac, amire csípőből rá lehet mondani, hogy gerinckímélő. Vannak, amik jobban teljesítenek ebben a kérdésben és vannak, amik rosszabbul, de akkor is, általánosságban nagyon nehéz azt mondani , hogy ez vagy az gerinckímélő matracnak számít. Most mégis megpróbáljuk.

A kemény matrac nem gerinckímélő matrac…

Sokkal egyszerűbb onnan kezdeni a dolgot, hogy mi az, ami biztosan nem gerinckímélő. A kemény matracok biztosan nem azok, mert ha oldalt fekvésnél a vállad és a csípőd nem tud besüppedni, akkor a gerinced nem kap megfelelő alátámasztást.

A videóban elmesélem, hogy miért nem gerinckímélő a kemény matrac

Gyakorlatilag lóg a levegőben, vagy görbén feszül. Háton fekvésnél ugyanez a helyzet például a fenekeddel. Egyszerűen vannak olyan kiálló testrészek, amelyeknek kicsit be kell süppedniük.

gerinckímelő matrac

Baloldalon a túl kemény, jobb oldalon pedig a túl puha matrac. Egyik sem jó. Kép forrása: duxiana.com

Szóval, bizony a kemény matrac rossz dolog. Sőt annyira rossz dolog, hogy egy egészen új terméket talált ki a matracipar, hogy segítsen azoknak az embereknek, akik nem hallgattak a jó tanácsokra és túl kemény matracot választottak. Ez volt a fedőmatrac.

Ugyanígy a puha matrac sem lesz túl jó a gerincednek. Ha a matrac túl puha, akkor olyan pozíciót vesz fel a gerinced, mint ha egész nap görnyednél. Akkor mit ajánlok? Én személy szerint egy félkemény matracot.


Nem szeretnél félrenyúlni matrac választáskor? Kattints ide matracvásárlási tanácsainkhoz!


De egyáltalán, honnan tudod, hogy egy matrac kemény, félkemény vagy éppen a puha kategóriába esik? Sehonnan, amíg nem mész el kipróbálni. Vannak matracok, amit szinte bárkinek mernék ajánlani. Mégis én azt ajánlom neked, hogy menj el és próbálj ki annyi matracot, amennyit csak bírsz.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy gerinckímélő matracon fekszel

Talán a legszembetűnőbb dolog az, hogy oldalt fekvésnél a matrac nem nyomja a vállad. Ha  úgy érzed, hogy a vállad egy kissé belesüpped a matracba, akkor már tettél egy nagy lépést abba az irányba, hogy  gerincedet egészségesen tartsd. A süppedés normális, nem szabad hinni azoknak, akik azt mondják, hogy csak az a jó matrac, amelyik egyáltalán nem süpped be.

gerinckímelő matracok

A képen is látszik, hogy ahhoz, hogy a gerinced egyenesen álljon, bizony süppednie kell annak a matracnak! Kép forrása: bestmattressbuys.com

Ha a matrac zónázva van, akkor a gyártó gondolt a gerincedre is – persze van, ahol csak úgy belekarcolják a matrac felszínébe a vonalakat, úgy, hogy semmit se érjen.

Nem teljesen kizáró tényező, ha a matrac nincs zónázva (sok hab a fő nyomáspontokon jobban enged, így még alá tud támasztani), de én személy szerint csak zónázott matracot vennék – ezek általában szellőzésben is jobbak. Bővebben is beszélek a zónázott matracokról ebben a videóban:

Hol érdemes gerinckímélő matracot keresni?

Ha én keresnék matracot, akkor kizárólag olyan üzleteket keresnék, ahol a következő két feltétel teljesül:

  • A matracot ki lehet próbálni – méghozzá úgy, hogy nincs ráhúzva egy irdatlan vastag fólia.
  • Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy webáruházban nem veszünk matracot, mert nem lehet kipróbálni…
  • Lehetőleg kapok pénzvisszafizetési garanciát – ha mégsem válna be.

Amúgy, mivel látom, hogy mi történik a Matracman Shopban, nem meglepő módon őket ajánlom. 🙂

Ha maradt kérdésed, akkor ne félj írni a molnar.miklos@matracman.hu címre.

Amennyiben tetszett a cikk, nyomkodd nyugodtan a “Tetszik” és “Megosztom” gombokat. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük