Matrac

Ortopéd matrac – egyáltalán mi az?

Ortopéd matrac – ámítás vagy tényleg vannak ilyen matracok?

Ha körülnézel a piacon, akkor látni fogod, hogy szinte minden ágybetétre ráírják, hogy “ortopéd matrac”. Pedig valójában ez a fogalom nem is létezik.

Akkor mégis miről beszélnek a matrackereskedők? Mindenki át akar vágni a palánkon vagy mi van? Nem kell megijedni, csak egy kicsit tájékozódni. Összeszedtünk neked mindent, amit a nem létező ortopéd matracokról tudnod kell…

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg a videót, amit az ortopéd matracokról készítettünk!

Tartalomjegyzék (kattintható):

Mit tud egy ortopéd matrac?
Mit hívunk Magyarországon ortopéd matracnak?
Miért minden matrac ortopéd, ha nagyon akarjuk?
A kemény matrac nem egyenlő az ortopéd jó matraccal.
Zónázott ortopéd matracok.
Egy valóban ortopéd jó matrac biztosan nem lesz olcsó
Akkor mégis milyen matracot vegyünk és hol?
Mit csináljak, ha azt hittem, hogy a kemény matrac majd jó lesz nekem?

Ortopéd matrac – mit kell tudnia?

Az ortopéd matracok legfontosabb feladata, hogy tehermentesítse a gerincet, csigolyákat, ízületeket, izomzatot, ne zavarjon bele a vérkeringésbe. Nagyon röviden leírva: hagyja elernyedni a testet és ne nyomja el sehol. Pont ott és úgy támasszon alá, ahol és ahogy kell.

Esténként azért fekszünk le aludni, hogy testünk kipihenje az egész nap fáradalmait. Hogyan tudná ezt megtenni, ha a matrac túl kemény és nyomja a csípőnket vagy túl puha és ezért ferde a gerincünk?

Hogyan pihenjen az agyunk, ha a túl kemény matrac elnyomja a vérkeringést és ezért megszakítja a készenléti állapotot és be kell kapcsolnia, hogy átforduljunk a másik oldalunkra?

ortopéd matrac-es-gerincoszlop

Végül majd a gerincünk dönt, hogy mennyire volt ortopéd a matracunk.

Ha nem tenné, reggelre lehet, hogy lemondhatnánk az egyik karunkról, mert vérkeringés hiányában elhalna – értsd: amputálni kellene. Ez természetesen erősen költői túlzás – annyira nem, de a többség úgysem hinné el -, de a lényeg érthető belőle. Az ortopéd matrac tehát az a matrac lenne, ami a pihenésünket tökéletessé teszi.

Mit hívunk Magyarországon ortopéd matracnak?

Egész egyszerűen az összes matracot. Én még komolyan mondom, hogy nem láttam olyan matracot, amire ne írnák rá, hogy „ortopéd”. Ha mégsincs feltüntetve, akkor az eladók majd szóban elmondják, hogy az. Nem kell megijedni, ez az egész világon így van.

Nincsenek ortopéd matracok, csak ami a gerincednek jó

Nem az számít, hogy mit írnak rá, hanem az, hogy mit érez majd a gerinced.

A marketing már rég átvette az uralmat az észérvek felett, de ebben az esetben a szlogen – talán – több igazságot tartalmaz, mint általában. Ez nem a kereskedők hibája. A vásárlók nem akarnak/tudnak olvasni, hogy utánajárjanak a dolgoknak. Örülök, hogy Te itt vagy és olvasol, szeretem a tájékozott embereket!

Miért minden matrac ortopéd, ha nagyon akarjuk?

Mert minden ember más és más. Lehet – bár nem sok esély van rá, de azért láttam már ilyet -, hogy egy embernek pont a legolcsóbb, amúgy hulladék alapanyagú matracra van szüksége, mert az támasztja alá megfelelően – legfeljebb majd félévente cserélgeti.

Ezért nem lehet azt mondani egy matracra, hogy az nem ortopéd. Lehet, hogy valakinek az, csak kicsi az esélye.


Hogy választhatod ki a Neked legjobb matracot? Olvasd el matracvásárlási tanácsainkat ide kattintva!


Viccet félretéve. Én személy szerint azt gondolom, hogy ami kemény, az valójában nem ortopéd. Nem hinném, hogy ortopédiailag az lenne a megfelelő, hogy ha egy matrac a vállunkat egy síkba akarja helyezni a gerincünkkel. Aki máshogy gondolja, lelke rajta, de szerintem hülyeséget beszél – akkor is, ha kereskedő és akkor is, ha orvos.

A kemény matrac nem egyenlő az ortopéd jó matraccal

A kemény matrac rossz. A kemény matrac elnyomja vérkeringést. A kemény matrac nem hagy aludni. A kemény matrac nem ortopéd, vagyis a kemény matrac az esetek többségében nem ortopéd.

Ebben a videóban részletesen kifejtem, miért nem jó a kemény matrac…

Semmilyen ortopédiailag hozzáadott értéke nincs. A kemény matrac csak arra jó, hogy ne kelljen gondolkodni, amikor megvesszük. Amúgy részletesebben is írunk a kemény matracok káros egészségügyi hatásairól ebben a cikkünkben.

tul-kemeny-nem-ortoped-matrac

Ha a kemény lenne a jó, akkor akár az asztallapon is aludhatnánk.

Az a matrac nem ortopéd, ami elnyomja a csípőt, a vállat, a vérkeringést, nem támasztja alá a gerincet. Egy kemény matrac hogyan támasztaná alá a gerincet, ha a test oldaltfekvésnél a vállon és a csípőn támaszkodik fel?

Ilyenkor a gerinc „lóg” és bizony terhelés alatt van. Ne áltassa magát senki. Háton fekve is ugyanúgy megtörténhet, hogy a gerinc nincs alátámasztva.

Zónázott ortopéd matracok

Más a helyzet a zónázott matracokkal. Bevallom, régen nem szerettem őket. Én is emberből vagyok, hibáztam. Ma azt gondolom, hogy ennél jobb megoldás nem nagyon létezik. Nem szeretnék most hosszú oldalakat írni erről, ezért egyszerűen fogom elmagyarázni.

zónázott ortopéd matrac

Így néz ki egy zónázott hideghab matrac.

A zónázás lényege legjobban oldaltfekvésnél, a váll és a csípő esetében fogható meg. Ezen a két ponton a matracokat úgy vágják meg, hogy ezek a testrészek jobban bele tudjanak süppedni – figyelem! A süppedés jó! – a matracba.

Mivel váll és csípő részen a matrac lágyabb, így ez két testrész lejjebb kerül. Ahogy a gerincünk is. Derék tájékon a matrac kevésbé süppedős – értsd: keményebb -, így a gerinc nem csúszik le, hanem – tádááá – alá lesz támasztva!

Melyik zónás matrac a jó? A videóból kiderül!

Ennyire egyszerű! A tested különböző pontjain különböző keménységre van szükség. Ezt csak a zónázott matracok tudják megadni. Más nem. Még a memory matracok sem.

Egy valóban ortopéd jó matrac biztosan nem lesz olcsó

A fentiekből is látszik, hogy egy jó matracnál nem elég, ha csak levágunk egy darab valamit és ráhúzunk egy huzatot. A habnak sűrűnek kell lennie, hogy tartós legyen, ráadásul formára kell vágni – az is lehet, hogy több féle habot kell használnunk.

Ezek franciaágy méretben biztosan nem jönnek ki a 30-40 ezres kategóriából. De mondok valami durvábbat. 100 ezer forintból sem nagyon. Összeget nem írok, mert az évek múlnak, az árak változnak.

Olcsón jó matracot maximum használtan tudsz vásárolni. Sajnos ez az igazság. Kemény matracot lehet kapni olcsóbban, az a pénztárcának nem fáj annyira – de a gerincednek igen.

Akkor mégis milyen matracot vegyünk és hol?

Egy nagyon szubjektív vélemény következik. Olyan formakövető matracot érdemes venni, ami sehol nem nyomja el a vérkeringést. Zónázva van és nem betonkemény.Lehetőleg hideghabból legyen – esetleg táskarugós, bár én inkább a hideghabot kedvelem.

A holra nincs jó válasz. Adok inkább 5 olyan egyszerű szempontot, amire érdemes figyelni, ha matrac boltot keresünk:

 • Kérdezzünk rá a habok sűrűségére – ha tudják, akkor jó pont.
 • Legyenek kiállítva a matracok és ki is lehessen őket próbálni – ne csak valami vastag fólián keresztül!
 • Ha van pénzvisszafizetési garancia, akkor csökken az esély, hogy rosszat választunk.
 • A súlyhatár ne 100 kiló legyen a matracnál.
 • Azt a helyet kihagynám, ahol nem adnak garanciát.
 • Ez csak néhány aprócska tipp. De a matracboltok több, mint 90%-a kiesne a rostán. Elgondolkodtató.

Persze, ha én mennék éppen matracot vásárolni, akkor tuti, hogy bemennék a Matracman Shopba… 🙂

Mit csináljak, ha azt hittem, hogy a kemény matrac majd jó lesz nekem?

Ha elhitted, hogy a kemény matrac a jó matrac és most nem tudsz aludni, mert fáj mindened, akkor sincs veszve minden. Először is próbáld meg visszavinni a matracot. Ha valahol van pénzvisszafizetési garancia, akkor nem lesz nehéz dolgod. Aki ilyet kínál, az nem szokott küzdeni se arcokat vágni. Visszakapod a pénzed és kész.

Fedőmatrac ortopéd matracon

A fedőmatrac megoldás lehet a túl kemény matracra, de azért nem csodaszer.

Ha nincs pénzvisszafizetési garancia, akkor is próbáld meg visszavinni. Sok helyen visszaveszik, mert fontos számukra a vásárlójuk. Ilyenkor előfordulhat, hogy valamivel kevesebbet kapsz vissza, mint amennyit a matracért eredetileg fizettél, de ez természetes, hiszen már nem új a matrac – és az emberek nem szeretnek használt matracot vásárolni.

Ha nincs ilyen lehetőséged, akkor még mindig marad két esélyed. Felrakhatod vaterára vagy vehetsz magadnak egy fedőmatracot, ami ugyan nem tökéletes megoldás, de erre találták ki. Mielőtt vennél egyet, azért olvasd el a fedőmatracokról szóló cikkemet, nehogy azzal is lyukat rúgj.

És ne feledd, ortopéd matrac nem létezik! 🙂

Segíts másoknak is, hogy jól válasszanak! Nyomkodd nyugodtan a “Tetszik” és “Megosztás” gombokat! Köszönöm!

2 említés a “Ortopéd matrac – egyáltalán mi az?” cikkben/cikkekben

 1. Nagy Éva szerint:

  Kedves Gábor, élmény olvasni a z írásodat matrac ügyben ,kellő humórral és nagy tudással vagy fel vértezve jókat derülök a soraidon. Tényleg nagyon nehéz matracot venni az úgynevezett ortopédiai problémákra – de kinek nincs ilyen /vagy majd lesz/
  ,,

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Éva!

   Köszönöm a visszajelzést! 🙂 Egyébként valóban nehezített pálya egy-egy betegséggel rendelkező embernek matracot találni. Hiába vannak alapelvek, amik jól működnek, mindannyian annyira mások vagyunk, hogy nem lehet általános véleményt megfogalmazni. Képtelenség azt mondani, hogy ez vagy az a matrac lesz a tökéletes. A legtöbben nem is tudják, hogy mi lehet a kényelmes nekik. Persze tippelni lehet, aztán a személyes próbán, majd az otthoni éjszakákon majd kiderül, mennyire tudtuk eltalálni, hogy mi volt az igény.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük