Matrac, matracbolt

Jysk matrac – matracboltok sorozat 5. rész.

Jysk matrac kritika

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket a Jysk matracokról, akkor még nem tudtam, hogy mire bukkanok. Ha vagy olyan bölcs és mazochista, hogy végigolvasod, akkor biztos vagyok benne, hogy jobban képben leszel a Jysk kínálatával, mintha csak találomra fetrengenél.


Fontos infó: nekem a Jysk konkurensem. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy amit leírok az mind igaz. Nem szeretném helyetted levonni a következtetést, szóval próbáld ki nyugodtan az ő matracaikat is.


A Jysk matracok az ország rengeteg pontján kipróbálhatóak, így fontos, volt, hogy az elsők között írjunk róluk kritikát. Fontos, hogy ez a cikk nem foglalkozik a teljes kínálatukkal, hanem csak és kizárólag az ágybetétekkel.

Nem hiszel a matrac tesztekben? Mi sem. Nézd meg erről szóló videónkat!

Szóval, térjünk is a lényegre. Árban gyakorlatilag 5000,- forinttól 400.000,- forintig terjedő skálán minden megtalálható a Jysk matracok között. Három fő problémát tudnék felhozni velük kapcsolatban. Nézzük meg őket…

Jysk-matrac

Kép forrása: jysk.hu

Jysk matrac akciók: a mindenkori akcióikat nem gondolják túl. Gyakorlatilag néhány hónapos periódus alatt szinte bármelyik ágybetétüket megteláljuk akcióban, így teljes áron nem ajánlom a vásárlást. Várjáto meg, amíg akciós lesz.


Figyelem! Ha érdekel, hogy mire kell odafigyelni új matrac vásárlásakor, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikkünket: Az ország legrészletesebb matracválasztási tanácsadója.


Jysk matrac habok: A habsűrűség, amit használnak, szerintem nem a legmagasabb. Kiválasztottam a legjobb, legdrágább hab matracukat, hogy szemléltessem. Ez a cikk írásakor a Dreamzone Gold F135 – nem meglepő módon éppen féláras akcióban van. A matracon 3 féle hab található. Felül memory, ennek a sűrűsége 40kg/m3. Itthon rajtuk kívül szerintem senki nem használ ennyire alacsony sűrűségű memory habot – frissítés: tévedtem, számomra meglepő módon többen is használják. Az átlag a hazai piacon 50kg/m3 – érzésem szerint 100-ból 95 eladott memory ágybetéten ilyen sűrű a hab.

Ha bővebben is érdekel a habok témája, ebben a videóban mindent elmondok….

A másik két habból az egyik 30-as sűrűségű, a másik 24 kg/m3. Szintén magyar viszonyokat tekintve elmondható, hogy az átlag hideghab matracok sűrűsége 30 kg/m3 körül van. Az átlag, és nem a prémium termékeké. Egy prémium hideghab matracban a sűrűség 35-45 kg/m3 körül van – vagy  magasabb. A Jysk prémium matracánál ez a szám 24 és 30. És ez a prémium, tehát a legjobb náluk. Ebben a percben féláron 180.000,- forint helyett 90-ért árulják a 80×200-as méretet. Ebből a pénzből szinte bármelyik matracboltba bemész, akkor szerintem jobban el tudod költeni a pénzedet – persze az, hogy kinek mi a kényelmes, elég szubjektív.

jysk-gold-matrac

Az F135-ös. Őt boncolgatjuk…

A matracok garanciája… Ezt majd össze fogjuk szedni egy cikkben, de röviden összefoglalva: egy matrac nem arra van kitalálva, hogy 20-30 évig jó legyen (főleg nem a feljebb példaként hozott anyagsűrűséggel). Ezzel szemben a Jysk ad 25 év szavatosságot, ami semmitől nem véd, kizárólag a gyári hibáktól. A gyári hibák pedig nagyon ritkák a matraciparban. Én évente alig 10-15 ilyenről tudok – 2-3 ezer matracra vetítve. Magyarra lefordítva ez annyit tesz, hogy ha a matracod felpuhul, akkor az nem számít garanciális hibának. Tehát a 25 évet a hajunkra kenhetjük -ahogy egyébként a 10-15 évet is, ez nem a Jysk, hanem az egész matracipar hibája.

Tehát a túlzott garanciát nem csak ők adják, hanem szinte mindenki, szóval ez nem feltétlenül csak az ő saruk, de a 25 év rekord időnek számít, szóval mindenképpen említésre érdemes.

Milyen típusokat találunk a Jysk matracok között?

A Jysk matracok között 4 féle típust találni:

 • Egyszerű szivacs,
 • memory hab,
 • rugós,
 • kókusz ágybetétek (van benne latex is, meg hideghab is, meg memory is – modelltől függően).

Jysk matrac teszt – minden matracukat leteszteltük!

A következő néhány sorban arra vállalkozom, hogy a Jysk összes matracát végigelemzem. Hosszú lesz, mert van vagy összesen… 31 féle ágybetétjük. Minden nap egy matraccal bővítem a listát, amíg kész nem vagyok. A gyerekmatracokat és a fedőmatracokat nem fogom tesztelni, csak és kizárólag a normál ágymatracokat. Kezdjük a rugósokkal.

Basic S5 rugós matrac

Ő a tipikus csali termék. Minden szaküzletnek van olyan terméke, amit csak azért tart, mert olcsó. Azt gondolom, hogy a Basic S5 bonellrugós matrac pont ez a termék. Annyira, hogy úgy látom, hogy csak 90×200-as méretben kapható. Egyébként a bonellrugó egy elavult technológia. Itt írtunk róla, ha érdekel.

Basic S5 matrac

Így néz ki a Basic S5…

10 kg az egész matrac, ami acélból annyira nem sok – cserébe kapunk 111 darab rugót négyzetméterenként – ami nem a legrosszabb a piacon, persze ez önmagában nem határozza meg a minőséget. Felnőtt ember testének megtámasztására ez a matrac szerintem alkalmatlan. Nyekleni, nyaklani fog. Pontrugalmassága nincs.

A kényelemért 2 cm vastag 22/kg sűrűségű szivacs felelne, de normál használat mellett szerintem ez viszonylag gyorsan eldarálódna a rugókon. Huzata nem mosható, nem levehető, a matrac teljes magassága 14 cm. Akkor sem kellene, ha ingyen adnák, de az ára 11.000,- forint. A legolcsóbb Jyskes szivacsmatraccal is jobban jársz.


Minden Jysk terméket nagyon jónak értékelnek a honlapjukon. Az értékeléshez nem szükséges megvenni a terméket, viszont az értékelők között minden hónapban ajándékot sorsolnak. Mutatom:

Érdekes értékelések


Basic S15 rugós matrac

Az S5 továbfejlesztett változata, ami abban mutatkozik meg, hogy két centiméterrel megemelték a rugózat magasságát és már steppelve van a huzat. Illetve itt elmarad az S5 alján látható filcréteg (sok matracba raknak ilyet és nem csak a Jysknél. Ez az a rész a képen kicsit feljebb, ami úgy néz ki, mintha ipari hulladék lenne, a rugós matracokban általában benne van).

S15 rugós matrac

Így néz ki az S15 rugós matrac.

A huzat még mindig nem levehető, a párnázó réteg ugyanaz, mint az előző változatban. Egyedül a matracmagasság nőtt – úgy gondolom, hogy a rugók miatt. Így az S15 ágybetét 16 centi vastag. Az ára viszont jóval magasabb, mint a kistesójának. 90-es méretben 11.000,- forint helyett 18800,-. Az előzőt sem tartottam túl jónak ár-érték arányban, és mivel nem történt sok fejlődés ahhoz képest, így ezt sem venném meg 70 százalékkal drágábban.

Basic S30 Dreamzone matrac: még mindig a Basic kategóriában járunk, de ez a versenyző már egy kicsit izgalmasabb. Az izgalmat pedig a kókuszréteg szolgáltatja. Gyakorlatilag az S30 Dreamzone matrac ugyanaz, mint az S15, csak a bonellrugó és a komfortzónát nyújtó habszivacs közé még bedobtak egy vékony kókuszréteget. Ez persze sokat nem segít a matrac pontrugalmasságán – konkrétan a formakövetést sajnos ugyanúgy nem végzi el, ráadásul még mindig érezni fogod partnered mozdulatait.

S30 Dreamzone matrac

Jól látszik a kókuszréteg alul-felül.

Talán annyi előnye lehet, hogy segít megakadályozni a rugókat abban, hogy már az első éjszaka az oldalunkban érezzük őket. Azért számomra érdekes adat lenne, hogy egy ilyen vékony kókuszrétge meddig bír ellenállni a rugóknak és mikor adja meg magát – ha valakinek van S30 Dreamzone-ja akkor írja meg a tapasztalatait.

A huzat az előzőekhez hasonlóan továbbra sem mosható és érdekes módon a matrac vastagsága is maradt 16 centi. Elvileg kicsit keményebb fekvést ad, mint az S15 ágybetét. Árban viszont már durvulunk. 90-es méretben 27.000,- forintot kérnek érte…

Plus S25 Dreamzone matrac: jó hírem van, szintet lépünk! A honlapjuk szerint a “Plus” kategóriában megjelölt fekvő alkalmatosságok “jobb minőséget jelentenek elérhető áron”. Lényeg a lényeg: végre leszámolunk a bonellrugóval és az S25 Dreamzone matrac már táskarugókkal érkezik.

S25 Dreamzone zsákrugós

A képből sajnos nem jöttem rá, hogy hol vannak a zónák.

A táskarugó abból a szempontból szuper hír, hogy végre pontrugalmasság érkezik az ágybetétbe. A leírás szerint 7 ergonómiai zóna van benne, de sajnos nem írnak róla pontosabban, hogy hogyan vannak a zónák kialakítva – és a képen sem látszik semmi – orákulum pedig nem vagyok, így most ennyiben maradunk. Van benne tehát 7 zóna.

Miért számítana a zónázás? A videóban elmondom!

Négyzetméterenként 266 darab (a szám önmagában megint nem rossz, sokan 250-re is büszkék, bár nem tudom, hogy mennyire igazak ezek a számok úgy általában – és itt most nem a Jyskre gondolok, hanem az egész szakmára.) zsákrugó jut az S25 Dreamzone-ra, a rugók fölött a komfortért pedig 3 cm poliéter hab (22 kg/m3-as sűrűség) felel. A huzat sajnos még itt sem mosható, és még mindig valamilyen Vetex anyagnál tartunk, ami kis túlzással szikrázik a sötétben, ellenben a matrac vastagsága már 20 centiméter.

Összességében az S5, S15 és S30 modelleket agyonveri minőségben. A 90-es S25 Dreamzone matrac ára akciósan 45400,- forint. Kezdünk matracnak kinézni!

Plus S50 Dreamzone matrac: az előbb azt mondtam, hogy már kezdünk visszalépni, de kicsit most csalódnom kell. Megint egy zsákrugós matracot kapunk, de az Dreamzone S50 Plus ágybetét szerintem elkövet egy alapvető hibát. A zsákrugónak ugyanis az a lényege, hogy pontrugalmas, szépen formát követ. Itt azonban a tetejére szépen rádobnak egy szelet kókuszréteget, aminek jelen esetben semmi értelme nincs. Olyan, mintha a játszótéren a gumiszőnyegre öntenék a betont és nem fordítva.

Dreamzone S50 matrac Plus

Dreamzone S50 matrac

Ráadásul teljesen el vagyok veszve, mert ez a Jysk matrac elvileg jobb minőséget képvisel, mint az S25, mégis itt csak 5 zónát kapunk, az előző betét 7 zónájával szemben, valamint a rugószám is lecsökken 266-ról 229-re. A huzatban van minden. Nehéz követni, így inkább bemásolom: “80 g/m² poliészter + 100 g/m² gyapjú/80 g/m² poliészter + 100 g/m² pamut”. A komfortért a kókuszréteg felett lévő 23kg/m3-es hab felel. Igen, ez egy kicsit sűrűbb, mint az S25-ös 22-es habja. 🙂

A huzat még mindig nem mosható, a magassága 19 centiméter. Inkább venném meg az S25-ös Dreamzone-t mint ezt. Ebben a pillanatban féláron adják, 37500,- forintért.

Plus S55 Dreamzone matrac: sajnos hasonlóan az S55 ágymatrachoz, itt is kapunk egy adag kókuszt a zsákrugók tetejére. A rugószám megint 266 darab négyzetméterenként, a párnázóréteg pedig 22-es sűrűségű ha (2 cm oldalanként.) A zónák száma is újra 7-re emelkedik. A kókusz vastagsága egyébként oldalanként váltakozik. Az egyik felén 3mm, míg a másikon 10mm. Nem tudom, hogy a 3 milliméter vatag kókuszlap mennyi idő alatt szakad szét, de nem tennék rá nagyon összeget, hogy egy évnél tovább bírja.

Dreamzone S55 Plus matrac

Dreamzone Plus S55 ágybetét. Ránézésre csak a huzat különbözik az S50-hez képest.

Vastagsága 19 cm és elvileg itt már mosható a huzat. 90-es méretben jelenleg 45000,- forintért vesztegetik. Mivel kókusz van benne, én nem venném meg.

Hogy amúgy mi bajom a kókusszal? Ebben a videóban elmondom:

Dreamzone S95 Plus matrac: végre! Ránézésre tiszta izgalom ez a matrac. Két jelentősen eltérő keménységű oldalt kapunk a pénzünkért, az egyiken ráadásul a hab is zónázva van. Szóval: 7 zóna, 266 rugó négyzetméterenként, és bizony a habsűrűségben szintet lépünk, hiszen itt a 22-es habok mellett már 28 kg/m3-as szivacsot is adnak.

Csilli-villi még a kép is. Azt gondolom, hogy az eddig felsorolt matracok közül ez az első, amiben van élet, amiben van ötlet.Persze, nem attól lesz jó egy matrac, ha szép színes a hab a tetején, de a formázáson is látszik, hogy itt már gondolkodtak egy kicsit rajta, hogy összehozzanak valami izgalmasat. Végre volt valami izgi. 🙂

Dreamzone S95 matrac

Dreamzone S95 matrac – a csilli-villi.

Egy nagy tragédiája van csak a Dreamzone S95-ös matracnak. Az, hogy ebbe is bele kellett rakni egy centi kókuszt. Kereken 75000,- forintért vesztegetik most – akcióban. A kókusz miatt én nemmel szavaznék rá.

Gold S25 Dreamzone matrac: ismét szintet ugrunk a Jysk matracai között. Elérkeztünk végre a “Gold” sorozathoz, ami elvileg a legmagasabb kategóriát képviseli a Jysk rugós matracai között.

És tényleg olyan érzésem van, hogy a Dreamzone Gold S25-ös ágybetét kitalálója úgy gondolta, hogy létrehoz valami frankót. Alul minitáskarugók kaptak helyet – négyzetméterenként 278 darab, ami jó -bizony elég jó. Egyetlen bánatom, hogy ezeket a kis rugókat jól elrejtették a felette lévő hab alá.

Jysk gold s25 ágybetét

Jól látszik, hogy a zónák a habban vannak kialakítva…

A felső komfortot ugyanis 11 centi hab adja – az egész fekhely 22 cm magas -, amely alatt nem hinném, hogy tudnak érvényesülni a rugók. A zónák – mind a hét – is jól láthatóan a habban vannak kialakítva. Ami szívfájdító számomra, az az, hogy egy jópofán kitalált matracot elrontanak azzal, hogy a komfortért felelős és a tartósságot meghatározó hab mindössze 24 kg/m3 sűrűségű. Mindegy, az ötlet azért plusz pontot ért.

Amúgy a matrac huzata levehető és 60 fokon mosható, a dizájn csinos, az ötlet jó. Csak a végén az anyagbeszerző nem akart több pénzt ölni a habminőségbe, így én egy kicsit sokallom a 90-es méret eredeti, 139.990,- forintos árát. Ennyit szerintem nem ér, ha viszont éppen akcióban van, akkor rá lehet feküdni egy próba erejéig – bár én nem szeretem, amikor egy matracban az anyagmennyiség alulról közelíti meg az átlagot.

Dreamzone Gold S50 matrac: az első olyan ágybetét a Jysk kínálatában, amire kissé megemelem a nem létező kalapom. A 376 táskarugó négyzetméterenként szinte már hihetetlen kategória ebben a kínálatban, így ehhez nincs is mit hozzátennem.

Ugyanígy a 6 centi 50 kg/m3-es memory hab réteg is jól hangzik, hiszen a Jysk esetében sokszor találkozunk 30-as sűrűséggel is. Mondjuk én nem szeretem, ha a memory habot zónázzák, mert szerintem nem alkalmas rá – a 7 zóna a memory habban található meg -de elnézem ennek a matracnak.

Dreamzone gold s50

Dreamzone Gold s50 ágybetét

Kicsit még zavar, hogy ha már raknak bele habszivacsot, akkor miért nem emelik a sűrűségét, de mivel alul van, ez csak kis szálka a szememben. A huzat levehető és mosható, de itt sem körcipzáras, tehát ha nem elég nagy a mosógép, akkor a nagyobb méreteknél gondban lehetünk.

A 90-es méret (ha kettőt veszel belőle) 124.990,- forint. Ez az ár azért elég borsos, de erre már azt mondom, hogy a pillanatnyi hangulat fogja eldönteni, hogy megveszed-ea Dreamzone Gold S50 matracot vagy pedig tovább keresgélsz.

Dreamzone Gold S70 matrac: amíg az előző matraccal elégedett voltam, addig az S70 nem lett az esetem. Ugyanaz a 376 darab rugó jut négyzetméterenként, viszont szerintem elrontották azzal a ágybetétet, hogy mindkét oldalra raktak memory habot.

Dreamzone S70 ágybetét

Ott a kókusz az alján…

Ráadásul az egyik felén szerintem teljesen felesleges ott kukucskál egy réteg kókusz is. A belerakott habok sűrűsége is csökkent az S50-hez képest – komfortra keményebb érzést nyújt azért. Ugyanannyiba is kerül. Én nem foglalkoznék vele. Vedd inkább az S50-es példányt.

Gold S75 Dreamzone matrac: visszatérünk a mini táskarugókhoz, és az eddigi matracokkal ellentétben végre szivacs helyett hideghabot kapunk a pénzünkért. A 266 rugó még mindig tisztességes szám, de szerinem még mindig túl mélyen vannak a hab alatt – 11 centi mélyen.

Az előbb írtam, hogy végre van hideghab a matracban, de nem kell ám komoly dolgokra gondolni. Összesen  15 centiméter hab található ugyanis a Dreamzone S75-ben, de ebből csak 2 centi hideghab, a többi gyengébb sűrűségű szivacs. Érdekes, hogy míg a legtöbb szakkereskedésben ekkora méretben már simán kapsz tisztán hideghab matracot, 40-50 ezer forintért, addig a Jysknél el kell lépdesni a 190.000 ezres kategóriáig, hogy egyáltalán két centi hideghab kerüljön a matracba – az is csak 30-as sűrűségű…

Gold S75 ágybetét

Darabonként 190.000,- forintért már kapsz két centi hideghabot…

A huzat nem körcipzáras, de leszedhető és mosható, a matracban a Gold kategória többi szereplőjéhez hasonlóan 7 ergonómiai zóna található, a magassága 24cm. Az ára most csak 140.000,- forint, ha veszel kettőt a kilencvenes méretből. Hát, ezért a pénzért szerintem kapsz ilyet vagy jobbat is. Egy próbát azért megérhet.

Dreamzone Gold S95 matrac: végre elértünk az utolsó rugós matracig, amit itt meg lehet venni. Ő elvileg a csúcs a rúgós dögök között, a legjobb minőség, amit ebben az üzletben kaphatsz. Ha idáig eljutottál, akkor tényleg biztosan érdekelnek a matracok. Az S95-öst most egy kicsit szét fogjuk szedni.

Nézzük a tulajdonságait:

Van benne 2 centi memory hab. Az országban átlagosan 50 kg/m3-as sűrűségű memory habot raknak a matracokba – többen raknak bele sűrűbbet, mint kevésbé sűrűt. Az S95 matracban a memória hab sűrűsége 40kg/m3. 20 százalékkal kevesebb, mint az átlag.

Van benne egyéb hab, ami nem hideghab. 30-as sűrűségű. Ez mondjuk a hazai átlag, de sokan inkább hideghabot tesznek a matracba. Kapsz még bele kókuszt is – amiről tudod a véleményemet, ha idáig eljutottál. A rugó sűrűséggel sincs baj: 266 darab/m2. Ez is olyan átlagos.

S95 Dreamzone gold jysk matrac

A Jysk matrac zászlóshajója: S95 Dreamzone Gold

Az ára pedig 220.000,- forint. Most akcióban – ha kettőt veszel belőle – 165.000. Az ezzel a baj, hogy rohangál a magyar matracpiacon néhány tucat olyan matrac, ami kétszer ennyit tud – fele ennyiért. Saját matracot most nem neveznék meg, konkurenciát meg nem akarok hirdetni, de ez az ár szerintem drága. Olyan drága, hogy nem éri meg jobban elemezni sem.

Sőt, tudod mit. Olyan drága, hogy nem hittem el, hogy ezt egy osztrák beveszi. Véletlenül van rálátásom az osztrák piacra, mert ott is forgalmazunk matracokat, ezért megkértem a kinti kollégát, hogy nézzen már rá, hogy mit tud az osztrák Jysk legdrágább rugós matraca. Egészen elképesztő eredményt kaptam.

Az egy dolog, hogy ott végre foglalkoznak a rugóvastagsággal is, de nem itt van a kutya elásva. A kinti legdrágább matrac nagyjából 250.000,- forint, de akcióban most csak 155.000,- körül van. Tehát mondhatjuk, hogy nagyjából annyiba kerül, mint a hazai Jysk rugós zászlóshajója, az S95.

Cserébe, ha összehasonlítjuk a tulajdonságaikat, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy az osztrák matracon lévő GELTEX anyag 50 százalékkal sűrűbb, mint a magyar habanyag – ráadásul fél tucat egyéb tulajdonságban jobb.

Persze a magyar matracon vastagabb a gyengébb anyag (meg van benne kókusz is, aminek semmi előnye) , de akkor is egészen elképesztőnek gondolom a két matrac közötti különbséget. Ezek szerint, ha mindenképpen náluk akarok vásárolni, akkor jobb, ha kinézek Bécsbe?

Habmatracok a Jysknél

Most, hogy lezártuk a rugós fenevadakat, végre áttérhetünk a hab alapanyagú matracokra. Ezek engem valamiért egy kicsit jobban vonzanak, így remélem, hogy találunk néhány jó darabot – bár abból kiindulva, hogy hideghab a rugósoknál csak a többszázezres kategóriába került, kicsit félve állok nekik.

Már az elején le kell szögeznem, hogy a Basic F5, a Basic F10, Basic F15 és a Plus F10 bár matrac néven futnak, valójában nem azok. Ezek olyan alkamlatosságok, amit maximum a gyerek alá dobunk be, amikor a földön játszik, vagy magunkkal visszük, ha megyünk kempingezni. De semmiképpen nem az ágyba való betétek. Gondolom, aki rendszerezte ezeket a termékeket a webáruházban, nem tudta hova berakni, ezért kerültek az ágybetétek közé. Így az egész Basic kategória mindjárt ki is esik. Ezek a “matracok” hosszú távon alvásra alkalmatlanok, ezt kérdésemre egyébként a Jysknél is megerősítették, ők sem állandó alvásra szánják.

Dreamzone F30 Plus ágybetét: megmondom őszintén, nálam még ez is a “hagyjuk” kategóriában van, de mégiscsak azt ígértem, hogy írni fogok róluk, szóval muszáj. A 11 centi vastagság vékonyság olyan tulajdonság, ami általában matracszaküzletben nem található meg. Cserébe legalább egy kis tojástartó formát vágtak a tetejére, hogy jobban szellőzzön és ne legyen olyan kemény.

Dreamzone plus f30

Dreamzone F30 Plus

Arra figyelni kell, ha az F30 Plus-ra esik a választásunk, hogy ilyen vékony matracnál könnyen érezni fogjuk az ágyban található bordákat – és akár könnyen el is tudjuk őket törni, ha nem elég masszívak. Így mindenképpen azt ajánlom, hogy mielőtt megveszed, szerezz be egy jobb minőségű rugalmas ágyrácsot mellé. A mag 25 kg/m3 sűrűségű szivacs, a huzat nem levehető, nem mosható. A 90-es méret 25000,- forint – ha párban vásárolod. Ár-érték arányban szerintem nem a legjobb választás.

Dreamzone F55 Plus matrac: mindenképpen szintet lépünk az F30-hoz képest, mert ebben az ágybetétben már van hideghab. A 12 centiméteres magmagasság felét adja 30-as sűrűségű hideghab.

Dreamzone F55 Plus

Dreamzone F55 Plus

A mag másik fele 25-ös sűrűségű szivacs, így a Dreamzone F55-nek kétféle komfortja is van attól függően, hogy hogyan forgatjuk. A matrac teljes vastagsága 14cm, a huzat levehető és 40 fokon mosható. Túl sokat nem lehet róla írni – ha a képre nézünk, látjuk miért.

A kínálatból ár-érték arányban a maga 22500,- forintos árával (természetesen, ha kettőt veszünk belőle) kiemelkedik. Nem azt mondom, hogy ezt a matracot kell megvenni, de az eddigieket látva határozottan nem rossz ennyiért.

Dreamzone F80 Plus matrac: jó hír, hogy úgy néz ki, végre lesz minden ágybetétben hideghab réteg is. Az F80 6 centi 30-as sűrűségű hideghabot és 6 centi 25-ös sűrűségű szivacsot tartalmaz – közé pedig bedugunk 2 cm kókuszt.

Dreamzone f80 habszivacs

F 80 ágybetét – középen ott sasol a kókusz…

A matrac vastagsága 15 centiméter, ami még mindig alatta van az általam elvárt minimális 16 centinek, ráadásul ha idáig elolvastad a Jyskes matrac leírásaimat, akkor már biztosan tudod, hogy a kókusztól kiborultam. Ezt az alapanyagot – a bonellrugó mellett – legszívesebben száműzném az országból. Szellőzésben sokat nem fog hozzáadni az élvezethez, keménységre meg nincs szükséged, mert a kemény matrac rossz.

A 90-es Dreamzone F80 Plus ágybetét ára akciósan 40.000,- forint. Már csak azért sem ajánlom, mert kókusz van benne.

Dreamzone Plus F85 matrac: mostanra már megbántam, hogy elkezdtem írni a Jysk matracokról. Kicsit félve írom le a véleményemet, mert annyira nem tetszik egy-két ágybetétük, hogy az már nekem kínos – mondjuk ez sokszor leginkább abból adódik, hogy a kókuszt nem kedvelem.

Dreamzone F85 ágybetét

A Dreamzone F85 matracért sem vagyok oda. Mutatom, miért:

 • Van benne 23-as és 24-es sűrűségű szivacs, ami nem a legjobb ebben az iparágban.
 • Bele raknak néhány tenyérnyi kókuszt a közepébe. Amúgy is kivagyok a kókusztól, de ez a megoldás szerintem annyira  nem jó, hogy nekem is újat mutattak vele. Amúgy pont ott keményít a kókuszréteg a matracon, ahol lágyítania kéne – hogy a csípőd be tudjon nyomódni és ne keletkezenek felfekvési pontok. Szóval az átlagos embernek nem ajánlom, csak azoknak, akik valamiért nem akarják, hogy a csípőjük benyomódjon a matracba.
 • Van még benne úgynevezett heterogén hab is. A képen ott találod a matrac közepén. Pont úgy néz ki, mintha sok hab le lenne darálva és össze lenne tömörítve. Egyetlen előnye, hogy sűrű. De nem tudjuk, milyen anyag… Azért a 65kg/m3 sűrűség bíztató, csak sajnálom, hogy ilyen formában…

Alul és felül viszont meg van formázva, ami segít a szellőzésen, a huzat pedig levehető és mosható. Az ára az eddigi felhozatalhoz képest nem rossz – ha kettőt veszel belőle, akkor egy darab 90-es ára 50.000,- forint.

Dreamzone F90 Plus matrac: vegyes érzelmeim vannak az F90 Plus ágybetéttel kapcsolatban. Egyrészt hatalmas örömmel tölt el, hogy a memory hab sűrűsége végre eléri a hazai szakma által diktált átlag sűrűséget, másrészt még mindig bántja a szememet kicsit az a sima szivacs, ami alatta van.

dreamzone matrac f90

Ránézésre nem ez a Dreamzone matrac család csúcsa…

A 28-as és 30-as sűrűségű egyszerű szivacs – főleg, hogy profilozva van – alá szinte biztos, hogy szükség lesz rugalmas ágyrácsra, ami tovább drágítja majd az amúgy sem feltétlenül olcsó 90 Plus matracot  90-es méretben akció nélkül 74990,- forint. Kár a szót vesztegetni rá, egyszerűen van jobb a Jysk matracok között…

Dreamzone F95 Plus ágybetét: két sor szivacs között egy réteg kókusz. Ez az ágymatrac sem fogja megváltani a világot.

Ha jól értelmezem a leírásukat, akkor az alsó tartószivacs 22 kg/m3 sűrűségű, míg a felső “komfort réteg” 28-as. Nézzük meg a bűneit:

 • Gyengébb habsűrűség.
 • Az egy centi kókuszrétegnek nincs semmi értelme. Nélküle is jól szellőzik, sőt az a csík szerintem csak gyengíti az egész szerkezetet, mert könnyen deformálódhat a kókusz is és a fölötte lévő szintén túl vékony réteg.
 • A matrac tetején kialakított zónáknak nincsen mélységük. Így egyértelmű, hogy ezek cssak karcolások és a formakövetésben nem segítenek – főleg azért mert betonkemény kókusz van alattuk.

Dreamzone F95

Látszik, hogy a Dreamzone F95 zónái valójában csak karcolások a felületén.

90-es méretben akció nélkül 79.999,- forintért vesztegetik az F95 Plus matracot. Ennél sokkal jobbak is vannak itt. Ne büntesd magad.

Wellpur matracok

Végül elérkeztünk a Jysk Wellpur sorozatához is. Ezek az ágybetétek főleg memory habbal készülnek. Kezdjük mondjuk az F30 Gold Wellpur matraccal.

Wellpur f30 gold

Wellpur Gold F30 

14 centiméter szivacson 4 centiméter memorynak hívott szivacs. Előre ellövöm az árat: 90-es méretben 89.990,- forint. Az ár tekintetében a következő problémákat látom az F30 Gold Wellpur matraccal:

 • A tartómag 30-as sűrűségű szivacs, ami ebben a kategóriában nem túl erős.
 • A memory hab 30kg/m3 sűrűségű szivacs, ami nem is tudom, hogyan kaphatta meg a memory elnevezést. Ha besétálsz bárhova, akkor általában 50kg/m3 lesz a minimum.

Ha bővebben is érdekel, hogy mire kell figyelni egy memóriahabos matracban, nézd meg ezt a videót:

Ennyiért szerintem komolyabb matracot kéne kapnod, de ha éppen féláron kínálják, akkor sem ezt venném a kínálatukból.

Gold F100 Dreamzone matrac:  erről a matracról az jutott eszembe, amikor némileg ittasan főzni próbál az ember. Minden beledobálunk a lábosba, főzzük egy ideig – talán meg is esszük -, de ha kijózandounk és újra kóstoljuk, akkor meg fogunk lepődni.

Gold F100 Dreamzone jysk matrac

Gold F100 kemény matrac

Ha egy kemény matracot akarunk csinálni, akkor nem kell 5 különböző réteget az ágybetétbe építeni, ahogy ebbe a Jysk matracba tették. Hiááa van benne ennyi minden, attól ez még egy sima kemény matrac lesz, minimális formakövetéssel. Leírják, de nem állja meg a helyét ugyanis, hogy a felületén lévő 4 centi vastag memory réteg formát tud követni. Egyrészt azért nem, mert túl kemény az alatta levő rész, de legfőképp azért, mert a memory rétegbe vágták bele a 7 zónát, amit a leírásban említenek.

Ezzel a lépéssel elvettek a memory vastagságából, így az még kevesebb formakövetst fog tudni adni az amúgy is túl kemény matracnak. Ráadásul a zónáknak semmi értelmük, hogy ha csak úgy tessék-lássék vannak belekarcolva az ágybetét esetében, mint a Gold F100 Dreamzone esetében, főleg ha a memoryba teszik…

90×200-as méretben 99.990,- forintért árulják. Szerintem ennél olcsóbban is lehet náluk kapni kemény matracot.

További matrac teszeket ide kattintva tudsz olvasni.

Jysk matrac – megéri kipróbálni?

Természetesen! A matracvásárlásnak az az egyik leglényegesebb része, hogy menjen az ember és próbáljon ki annyi különböző ágybetétet, amennyit csak tud és amennyit az ideje enged. Ráadásul egy csomó üzletük van az országban, így biztosan van egy a te közeledben is.

Persze, ha van kedved, gyere hozzánk a Matracman Shopba…  Mert próbálni érdemes. 🙂

Jysk matrac üzletek

Ha jól számoltam, akkor 74 darab Jysk matrac üzlet van az országban, szóval a pontos címek feltüntetésétől most kivételesen eltekintenék, de gyakorlatilag biztosra vehető, hogy van Jysk matrac tőled elérhető távolságra. Ha nem is a saját városodban, de a közeledben biztosan.

jysk-matrac-uzletek

Szinte mindenhol ki tudod próbálni a Jysk matracokat… Kép forrása: Jysk.hu

Érdekes kérdések a Jysk matracokkal kapcsolatban

 • Vannak egészségpénztárra elszámolható termékek a Jyskben? Nincsenek.
 • Hitelre lehet vásárolni? Igen! Ha jól tudom, Cetelemmel.
 • Pénzvisszafizetési garanciát adnak? Nem, de ha Gold matracot vásárolsz, akkor kicserélheted egy másikra, ha nem vagy elégedett.
 • Használt matracot elszállítják? Nem.
 • Házhozszállítás ingyenes? Nem.

Ha cikkünk segített képbe kerülni, akkor oszd meg bátran, hogy mások is lássák! Köszönjük!

A képek legnagyobb része a jysk.hu oldaláról készített képernyőmentés, míg a többi saját fotó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük