Párna

Tönkölypárna – hogyan tette szebbé az én álmaimat?

Tönkölypárna – Miért érdemes ezzel aludnod?

Cikkemet részben saját tapasztalataim alapján írtam, ezért némileg szubjektív is természetesen, ezt vedd figyelembe olvasás közben. A benne szereplő száraz tények pedig Paszternák Ferenc Az ezerarcú tönkölybúza c. szakkönyvén alapulnak (Mezőgazda Kiadó, 2009).

Mielőtt belefognák a tönkölypárna áldásos jellemzőinek ecsetelésébe, engedd meg, hogy néhány mondatban bemutassam a tönkölyt, ezen párnák töltőanyagát.

Tartalomjegyzék:

Pár szó a tönkölyről

A tönköly a pázsitfűfélék családjába, ezen belül pedig a búzák nemzetségébe tartozó gabonafajta. A pelyvás búzák közé soroljuk, melyeknél a pelyvalevél, vagyis a héj szorosan ráfeszül a szemtermésre, ez védi az időjárás viszontagságaitól és a kártevőktől. Igénytelen fajta, mely jól tűri a szárazságot, hideget, olyannyira, hogy a IV. században az éhhaláltól mentette meg az európai népeket, amikor más gabonafajtákat a szélsőséges időjárás és a kórokozók kipusztítottak.

Kis tönköly történelem

Több mint 10 ezer évvel ezelőtt Délnyugat-Ázsiából került Mezopotámiába, majd a bronzkorban terjedt el Európában. Ősének, a vad alakornak a Nyugat-Anatólia, Észak-Irak és Észak-Szíria által határolt háromszög a génterülete. 8000 évvel ezelőtt jelent meg a Kárpát-Medencében a tönkölybúza.

A 19. század végéig a legnépszerűbb búzafajta Európában, melyet ezután kiszorítanak könnyebben betakarítható és magasabb terméshozamú rokonai. A németek terjesztették el Európában és Magyarországon is.

Minek köszönhette nagy népszerűségét?

Amint már említettem, a tönkölynek “igen kevés kell a boldogsághoz”, a legmostohább körülmények között, tápanyagszegény talajon is vígan megél. Fagyálló, ellenáll a gombáknak és egyéb kártevőknek, még a gyomok sem tudják kikezdeni, sőt, akár vegyszermentesen is termeszthető (ennek köszönhetően nemcsak hagyományos módon, hanem biotermesztéssel is könnyen előállítható, az így nyert gabona még értékesebb).

Vagyis olyan helyeken és olyan körülmények között is termeszthető, ahol a többi búzafajta már nem képes megteremni.

Tönköly párna, a természet csodája

Azt mondhatjuk, a tönköly napjainkban második reneszánszát éli. Újra felfedezték maguknak az egészséges életmódot tudatosan követők, a modern “reformkonyha” kedvence lett. A tönkölynek számtalan gyógyhatása van, az ebből készült készült ételek nem terhelnek meg, könnyen emészthetők, egészségesebbé és életerősebbé tesznek bennünket.

A tönkölybúzának alacsony a szénhidrát, magas a nyersfehérje (17-20%) illetve a lizin, mikroelem, ásványi anyag (vas, magnézium, kobalt) és esszenciális aminosav-tartalma, vitaminokban (A, E és B vitamin) és nyomelemben gazdag.

Gyorsan feltölti energiával szervezetünket, erősíti az immunrendszert.  Hatékonnyá teszi a vérkeringést, kiemelkedő rosttartalma segíthet megelőzni az érelmeszesedést.  Könnyen emészthető, javítja a bélműködést,  salaktalanít, természetes máj és hasnyál erősítő. 50%-al több fehérjét tartalmaz, mint más búzafajták, ezért ha az átlagosnál nagyobb energiára van szükséged, bátran fogyassz tönkölykenyeret. 15-20 deka tönkölykenyér elfogyasztásával ráadásul aminosav igényedet is kielégítheted.

Tönkölypárna

A tönköly kalcium-, magnézium-, foszfor- szelén tartalma 7-8-szor annyi, mint más gabonáké. A szelén azért kiemelten fontos, mert a rákbetegségek kialakulásában hiányának jelentős szerepe van. Fogyókúrázók és cukorbetegek is bátran beilleszthetik étrendjükbe a tönkölyből készült pékárukat, ezeknek ugyanis kimondottan alacsony a szénhidráttartalmuk, mely lassan szívódik fel (a tönkölykenyér táplálóbb, elég belőle kevesebbet enni). Az idegrendszerre pedig alapvető zsírsavtartalma miatt van jó hatással.

A 14. században úgy tartották, hogy aki tönkölyt eszik, az “kenyéren és vízen is megél”. Kedvező élettani hatásait a jól foglalja össze a természettudományos műveltséggel rendelkező  bencés apátnő, bingeni Szent Hildegárd véleménye: “A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi gabona. Aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészséges lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes” (Paszternák 2009, 12).

A tönköly sokoldalúan felhasználható, a magjából készült ételek, illetve a méregtelenítő és immunerősítő búzafűlé mellett gyógypárnák tölteteként is kiválóan funkcionál.

Miért ajánlom Neked a tönkölypárnát?

Világéletemben izzadós voltam (vagyunk ezzel így néhányan). Ezért mindig is próbáltam olyan természetes anyagból készült, jól szellőző ágyneműkkel és alváskiegészítőkkel körbe venni magam, melyek enyhítik problémámat. A memory habból vagy egyéb szivacsból készült párnák természetesen kilőve, amikor ezeken hajtottam álomra fejem, csuromvizesen keltem (a hagyományos szilikongolyós vagy pehelypárnák sem sokkal jobbak).

Tönkölypárna

Ez egészen addig tartott, amíg meg nem ismertem a tönkölypárnát. Ezeket a párnákat ugyanis kiválóan átjárja a levegő. Pontatlan lenne azt írni, hogy nem izzadsz majd a tönkölyhéj párnán. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy ideális átszellőzése révén segít elviselni a leizzadást a legnagyobb melegben is. Nemcsak szellőzik, de a verejtéket felszívja bőrödről és hatékonyan vezeti el. Vagyis nyugodtabb, higiénikusabb pihenést, optimális alvásklímát és jobb méregtelenítést eredményez.

De nemcsak emiatt válhat be Neked a tönkölypárna.

A sok, apró tönkölypelyva szabadon mozog a huzatban, ezért amellett hogy levegős töltést adnak a párnának, képesek stabil támaszt és ideális formakövetést nyújtani nyakadnak és fejednek. A nyak és fejvonaladhoz pontosan illeszkedő tönkölypárna tehermentesíti csigolyáidat, ellazítja nyak és vállizmaidat. Így a felső gerincszakasz természetes pozíciójában pihenhet, és a vérkeringés is hatékonyabb lesz. Ez már félsiker a regeneráló alvás irányába!

Nem lesz túl magas, vagy éppen alacsony a tönkölypárnám? – kérdezhetnéd. Ebben az esetben ugyanis deformálná a gerinced.

Nem, a tönkölypárnák huzatán zipzár található, így könnyedén csökkentheted a töltet nagyságát, vagy éppen magasabbra állíthatod, hiszen egy laza mozdulattal kivehetsz vagy éppen hozzátehetsz. Az állítható magasság mellett ez a tönkölypárna tisztítását is megkönnyíti, de erről majd később.

Amennyiben korábban más jellegű párnát használtál, szoknod kell majd a tönkölyhéj párnát. Ezt ugyanis némileg keményebbnek, merevebbnek érezheted majd, mint mondjuk a szivacs vagy más párnákat.

Szót kell még ejtenem arról a “fránya zizegésről”. Valóban, ha tönkölypárnára váltasz, kedvesedet (vagy akár téged is) zavarhatja majd a párnád zajongása mikor átfordulsz az éjszaka közepén. Ezt azért nem érzem én akkora problémának mert nyilván nem forgolódsz egész éjszaka (ha igen, rossz a matracod), a 4-5 átfordulás nem olyan vészes. Szerintem ellenkezőleg, nyugtató ez a zizegés, mely kiegészül a kellemes masszírozó érzéssel és a friss tönköly illattal.

A tönkölypárna huzatán található zipzár lehetővé teszi a töltet mosását és tetszés szerint beállíthatod magadnak párnád vastagságát!

A tönkölyből kovasav árad ki, mely a bőr kötőszöveteibe hatolva idegnyugtató, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatást fejt ki. A tönkölypárna a gerincpanaszok mellett migrénre, alvászavarokra, ízületi fájdalmakra, kimerültségre, légzési panaszokra, menstruációs fájdalmakra és aranyeres panaszokra is gyógyírt jelenthet.

Hogyan gondozd és tisztítsd tönkölypárnádat?

A tönkölyhéj párna tartósság szempontjából is köröket ver más párna típusokra. A tönkölyhéj szinte elnyűhetetlen, nem törik, kellően masszív huzattal kombinálva jó pár évig hűséges alvótársad lesz (a kovasav kipárolgása, és a finom tönkölyillat viszont 2-3 év alatt megszűnik). Ehhez azonban nagy gondot kell fordítanod időnkénti felfrissítésére és tisztítására.

Első használat előtt öntsd ki a bio tönköly töltőanyagot a huzatból, és tedd be a fagyasztóba 8 órára, vagy 15-30 percre az 50°-os sütőbe. Ezzel a művelettel csírátlaníthatod (fertőtlenítheted) a tönkölyt, felfrissül tőle, illetve egyúttal az atkák is kipusztulnak belőle (a gyártók egyébként portalanított és sterilizált tönköllyel töltik a párnákat). Allergiás vagy asztmás panaszok esetén a fagyasztást időnként célszerű megismételned.

Amint már említettem, a tönkölypárna felszívja és elvezeti a testpárát. Rakd ki a friss levegőre minden nap tönkölypárnádat, hogy a felvett nedvességet kiszellőztesd belőle. A magyar piacon szerencsére csak olyan tönkölypárnák kaphatók, melyek jól szellőző és nedvszívó, természetes alapanyagból készült (pl. pamut) huzattal rendelkeznek.

3-4 havonta érdemes kimosni tönkölypárnádat. A tönkölyt öntsd bele egy zacskóba (fagyaszd le), majd mosóhálóba rakva langyos vízben átöblítheted, ezután terítsd ki, és hagyd megszáradni. A huzatot pedig kéz meleg vízben moshatod ki.

Jó egészséget kívánok tönkölypárnádhoz!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük