Matrac

Az egybe vagy a külön matrac praktikusabb?

Egybe vagy külön matrac a jobb?

A magyarok matracvásárlási szokásait elemezve egy dolgot könnyedén megállapíthatunk; a legszívesebben kétszemélyes típust használunk.

Hiába születik évről-évre egyre több cikk arról, hogy miért lenne érdemes két külön matracot választanunk, úgy tűnik nem tágítunk és rendre rossz döntést hozunk az “egybe vagy külön matrac” kérdésben.

Külön vagy egybe matrac                                                      Magyarországon az egybe matrac a legelterjedtebb

Még mindig jelentősen többször vásárolnak egyben matracot a párok, minthogy üli-ki a saját elképzelései után menne. Persze ahogy sok típusnál, úgy minden bizonnyal sok párnál sem okoz ez gondot, mert azonosak az elképzelések, hasonló a testfelépítésük stb.

De az esetek nagy többségében inkább azt gondolom, hogy az egyik fél általában passzívabb, akit vagy nem érdekel annyira a dolog vagy a közös cél érdekében hajlamosabb lejjebb adni az igényeiből.

Érezhető-e, ha két külön matrac van az ágyban?

Nem tudom hogyan alakult ki nálunk ez a hatalmas ellenszenv a külön matracokkal szemben, de a legtöbbször valószínűleg nem megalapozott. Manapság már a matrac szaküzletek olyan szortimenttel dolgoznak, hogy könnyedén össze lehessen párosítani két egyszemélyes típust egy erre alkalmas ágykeretben.

Külön vagy egybe matracEgy matracvédővel megszüntethetjük a választóvonalat

A két fél közötti szinte észrevehetetlen „rést” pedig szépen összesimíthatjuk egy nagy méretű matracvédővel vagy akár egy feszesebb lepedővel is.

Sőt, még nagyobb választóvonal esetén sem kell kétségbeesni, szerencsére már sok helyen beszerezhető az egyenlőtlenség kompenzálására szolgáló matracék. Szóval azt gondolom, hogy egy alig létező problémára hivatkozva lemondani a személyes komfortunkról, túl nagy ellentmondásnak tűnik.

Mikor NEM ajánlott külön matracot venni?

Természetesen vannak olyan esetek, amikor megérthető az óvatosság és tényleg ajánlottabb kétszemélyes típus választani. De mielőtt elhamarkodottan ítélkeznél, ezek hátterében általában nem kényelmi okok állnak! Sokkal gyakoribb, hogy bizonyos kedvezőtlen körülményeknek köszönhetően nincs lehetősége a pároknak máshogy dönteni.


További matracvásárlási tippeket olvashatsz ide kattintva!


Ilyen lehet például egy nem megfelelően kialakított ágykeret; ami nem tartja össze stabilan két oldalról a matracot, sőt, esetleg még a sikamlós felülete is elősegíti az csúszkálást.

Nem viccelek, volt már olyan, hogy egy különben csodaszép dizájnnal megáldott ágyról kiderült, hogy egy kis egészséges mozgolódás mellett egyszerűen sajnos alkalmatlan megtartani a két matracot.

A padlóra inkább egybe matracot rakjunk.

A másik mostanában gyakran felmerülő ok, hogy egyre többen egyáltalában nem szeretnének ágykeretet használni, a földön alvás pedig lássuk be, tényleg szinte csak egybe matracon elképzelhető. Ezenkívül persze még elő szokott fordulni egy-két kizáró tényező, de a legtöbben szerencsére megengedhetik maguknak a választás szabadságát.

Mikor NEM ajánlott egybe matracot venni?

Az esetek körülbelül 60-70 százalékában. A legtöbb pár testalkata erősen különbözik, kezdve testsúlytól a nemi jellegeken át.

Már a törékenyebb-erősebb testfelépítés más komfortot kíván, de ha ez még jelentősebb súlykülönbséggel is párosul, akkor csak szerencsés esetben elképzelhető, hogy ugyanaz a matrac legyen tökéletes mindkét félnek. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha teljesen eltérő alvási pozícióban pihennek.

Egybe vagy külön matrac kép                                                   Matracvásárlásnál saját magadnak megfelelő típust válassz!

Más keménységet és kialakítást kívánhat egy oldalt és egy háton alvó egyaránt. Ezeken kívül persze még számos praktikus ok támasztja alá a külön matrac használatát:

  • Nagy testsúly különbség esetén az egybe matracok egyik felén hamarabb kezdenek megjelenni az elhasználódást jelző természetes puhulás első jelei. A forgatás miatt ez a felület időnként az alacsonyabb testsúlyú fél alá kerülhet, ami így kényelmetlen érzetet nyújt.
  • Mindenki a saját komfortjának megfelelően tudja forgatni a matracot. Ez különösen igaz a két oldalán más-más kialakítású (pl. téli-nyári, zónázott-hagyományos oldalú) típusokra.
  • Könnyebbé válik a szállíthatóság, a forgatás.
  • Egyszerűen mások az elképzelések. Nem vagyunk egyformák, lehet hogy Te pihepuha matracra vágysz, amíg a kedvesed inkább keményebbre. Ne kössetek kompromisszumot.
  • Ha bármilyen baleset érné az egyik felét, akkor nem muszáj az egész matracot kicserélni.
Az arany középút, a férfi és női matrac megjelenése

Ha azonban továbbra sem vagy elégedett a felkínált lehetőségekkel és a különbözőségek ellenére sem szeretnél lemondani a közös matrac gondolatáról, akkor is van megoldás. Nálunk még kevésbé terjedt el – bár már vannak példák -, de a tengerentúlon már nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett férfi vagy női matracok.

Külön vagy egybe matrac

Megmondanád, hogy ez egy férfi-női matrac?

A koncepció lényege tulajdonképpen az, hogy egy matrachuzaton belül két matracmag található, aminek könnyítettebb vagy markánsabb érzete van. Ez persze még felturbózható különböző technikákkal, alapanyaggal és sűrűséggel, amitől csak még kényelmesebb lesz a matrac. Így már nem lesz többé kérdés, hogy egybe vagy külön matrac a jobb…

Bármilyen felállásban is keresel matracot, mi a Matracman Shopban szívesen segítünk neked. 

Ha tetszett a bejegyzésünk, támogasd földalatti-matracmozgalmunkat egy lájk vagy megosztás formájában! 🙂

Vagy értékelj a csillagokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük