Alvás, Matrac

Letehetem a matracot a földre?

Matracot a földre? Nem lesz penészes?

A matracgyártók és matracforgalmazók olyan sikeresen elterjesztették, hogy a matracot földre nem lehet lerakni, hogy ma már a vásárlók is úgy jönnek be, hogy az első kérdésük arra vonatkozik, hogy mire lehet lerakni a matracot.

Vannak esetek, amikor a matracot nem érdemes lerakni a földre, de ez nem azért van, mert a matrac rossz. Egyszerűen ez nem a matrac hibája. Hanem a lakásé. Tulajdonképpen két eset van, ami kizárja a matrac földre tételének lehetőségét:

Ha a lakásban padlófűtés van, akkor értelemszerűen szeretnénk, ha hatékony lenne a fűtés és ebben az esetben – főleg ha nagy a hőingadozás a lakásban – én sem ajánlom, hogy a matrac a földre kerüljön. A lenti ábrán látszik, hogy a szőnyeg is mennyit levesz a dologból. A matrac sem hiszem, hogy sokat segít.

Földre tett matrac

“Melyik burkolat a legideálisabb padlófűtéshez?” című ábra a padlofutes.hu-ról.

Azonban van egy ennél is rosszabb dolog, amikor tilos a matracot a földön használni. Ha a falak, padló vizesednek, esetleg penészednek, illetve túl magas a páratartalom. Ilyen helyen alapból is egészségtelen élni, de ha a matracot földre tesszük, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy a rossz szellőzés miatt a matrac alja penészedni, nedvesedni kezd.


A számodra legideálisabb matracot keresed? Kattints ide matracválasztó kisokosunkhoz!


Ez nem a matrac hibája. Ha egy mázsa falécet raknál a földre, akkor az is penészedne. Viszont, ha a matrac penészes, akkor egyértelmű, hogy azon kell elverni a port, akitől a matracot vettük – gondolják néhányan.

Nos ez a néhány ember pont elég volt, hogy inkább belekerüljön a garancialevelekbe, hogy “ne tegyük a földre a matracot”. Meg persze a matrac mellé azért jobb buli eladni egy ágyat és egy ágyrácsot is. 🙂

Ettől függetlenül én is úgy gondolom, hogy jobb, ha a matrac szellőzik alulról. De azt is gondolom, hogy ha a fent leírt bajos dolgok nem súlyosbítják életed, akkor ezzel nem kell foglalkozni.

De a biztonság kedvéért – ha a földön tartanám a matracomat – én hetente néhányszor az élére állítanám, amíg dolgozom. Abból még nem lett baj, ha valamit jól átszellőztettünk.

Hátrányok, ha a földön tartod a matracod

Van még pár dolog, ami zavaró lehet, ha földön van a matrac:

  • A por. A por általában a földön köt ki, így sokkal több port fogsz belélegezni. Persze a takarítás ezen sokat segíthet, de bármennyire is takarítasz, a földön mindig több por lesz, mint az ágyon.
  • Bogarak, rovarok, pókok. Hidd el, több pók szaladgál majd a matracodon, ha padlószinten fekszel, mintha ágyon feküdnél.
  • A meleg felfelé száll, a hideg meg lefelé. Ha fázós vagy, fent jobb helyen vagy. (Igen, ehhez a mondathoz kellett a BME-s forrásmegjelölés.:))

Matrac a padlón

Nem feltétlenül tragédia, ha a matrac a földre kerül…

A sok hátrány mellett amúgy van egy vitathatatlanul hatalmas előnye is. Az alátámasztás. Ha a matrac túl foghíjas ágyrácson van, az simán ki tudja nyírni. Na ez a padlón biztosan nem fog megtörténni. Viccet félretéve, ha a lakásban minden rendben, akkor nem kell félned. De azért hetente egyszer állítsd az élére szellőzni… 😉

Ha most keresel új matracot, akkor ne hagyd ki a próbálgatásból a Matracman matracait… 🙂

Segíts másoknak is, hogy ne penészedjen a matracuk! Nyomkodd nyugodtan a “Tetszik” és “Megosztás” gombokat! Köszönöm! 🙂

Források:

http://padlofues.hu/padlofutes-burkolat/
http://fizipedia.bme.hu/index.php/Hideg-meleg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük