Alvás

Salgótarján alvásfelmérése

Salgótarjáni alvásfelmérés eredményeinek ismertetése

Múlt hétvégén (március 31-től április 2-ig) Salgótarjánon végeztünk alvásfelmérést. Először alkalmaztunk kibővített kérdéssort így már nem csak azt tudjuk, hogy a város hogyan alszik, hanem korra és nemre is vannak adataink.

A felmérés ugyan nem reprezentatív, de 522 salgótarjáni lakos töltötte ki a kérdőívünket, ami a lakosság durván 1,5 százaléka. Ezúton is köszönjük minden kedves kitöltőnek, hogy hozzájárultak Magyarország alváskultúrájának fejlesztéséhez. Kezdjük mindjárt egy kis infografikával – a részletes adatok és az elemzés alatta lesz.

Salgótarján alvásfelmérés 2017

Részletes adatok Salgótarján 2017-es alvásfelméréséből

Salgótarján fáradt

Talán a leglényegesebb adattal kezdeném. A salgótarjáni lakosság 52,3 százaléka úgy érzi, hogy már reggel, ébredés után is fáradt. Gyakorlatilag az emberek fele soha nem tudja magát kipihenni a válaszok szerint.

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy a válaszadók majdnem negyede hánykolódik észjakánként – a valóság ennél is rosszabb lehet, hiszen sokan nem tudják magukról, hogy egész éjjel forgolódnak. Ennek az oka a mindennapi stressz mellett a nem megfelelő fekhely is oka lehet – ha például túl kemény a matrac.

Durva eredmény, hogy a válaszadók 19 százaléka 5 órát vagy annál kevesebbet alszik – ami már kóros, ráadásul a 6 órát alvók aránya is rendkívül magas, 31 százalék. Ez szorosan összefügghet azzal, hogy a válaszadók több, mint fele azt nyilatkozta, hogy már ébredéskor fáradt.

Ha folyamatosan kevesebbet alszunk a szükségesnél, akkor ördögi körbe kerülünk, hiszen nincs időnk behozni a lemaradást, és gyakorlatilag egyre fáradtabbak leszünk. Ez nem csak azt jelenti, hogy álmosnak érezzük magunkkat, hanem azzal is együtt jár, hogy mentálisan gyengébb teljesítményt tudunk nyújtani, fizikai képességeink is romlanak, ráadásul társas kapcsolataink is kárát látják az alváshiánynak.

A fáradt ember mogorvább, hamarabb veszíti el a türelmét, kevésbé foglalkoztatják tettei hosszú távú következményei. Erre pedig akár párkapcsolatunk is rámehet, de kárát látja például a szülő-gyermek viszony is.

Salgótarján férfi-női alvás grafikon

A férfiak kicsit többet alszanak a hölgyeknél…

Kiderült, hogy az átlagos salgótarjáni nő napi 12 perccel kevesebbet alszik, mint a helyi férfiak – amíg a hölgyekre 6 óra 30 perc, addig az urakra 6 óra 42 perc jut. A tudomány jelen állása szerint a nőknek több alvásra lenne szükségük, mint a férfiaknak, szóval uraim, tessék hagyni egy kicsit aludni a párjukat!

alvásidő koronként salgótarján

A korosztályok alvásideje között nincs számottevő különbség, ami inkább probléma, hiszen a fiatal szervezetnek több alvásra lenne szüksége, hogy a frissen tanultakat megfelelően tudja beépíteni.

Nagy szomorúságra ad okot, hogy a lakosság 49 százaléka TV-t néz lefekvés előtt – itt már írtunk róla, hogy mit okoz a lefekvés előtt tévénézés – , amit tovább ront a telefont és számítógépet nyomkodók aránya. Összesen 89 százalék valamilyen elektronikai eszközzel foglalja le magát a lefekvés előtti 30-60 percben. Ez nem csak azért rossz, mert nehezebb kikapcsolódni, ha folyamatosan impulzusokkal bombázzuk magunkat, de azért is, mert a készülékek által kibocsátott kék fény csökkenti a melatonin szintünket, így végsősoron nehezebben alszunk el és gyengítjük az alvás minőségét is.

A kérdőívből is kiderül, – amit eddig is sejtettünk -, hogy az emberek az egészséges életmódot szinte kizárólag a megfelelő táplálkozással és a rendszeres testmozgással azonosítják csak. Pedig az megfelelő minőségű alvás ugyanúgy befolyásolja egészségi állapotunkat, várható élettartamunkat, ezért érdemes kellő figyelmet fordítani rá. Ráadásul egyszerű és olcsó módja egészségünknek. Hiszen csak aludni kell. 🙂

Még egyszer köszönjük minden salgótarjáni válaszadónak a segítséget a kitöltéshez. Szuperek vagytok!

Légy te is a salgótarjáni alváskultúra nagykövete! Oszd meg a cikket Facebookon! Köszönöm.

Az elemzést Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője készítette. Ha bármilyen kérdésed van a felméréssel kapcsolatban, akkor írja a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre, vagy hívd a 20/250-7615-ös telefonszámon.

A kutatás szabadon másolható, felhasználható, újrapublikálható. Mindössze annyit kérünk, hogy hivatkozd le egy linkkel a bejegyzést vagy a Matracman blogot. A nevünk megemlítéséhet nem ragaszkodunk, de természetesen örülünk neki. Köszönjük, hogy részt veszel a magyar alváskultúra fejlesztésében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük