Matrac

Matrac történelem

A matracok története

A modern embernek már teljesen normális, hogy hálószobában, ágyban és matracon tölti az éjszakát. A matracvásárlás is leegyszerűsödött, hiszen interneten már egy-két gombnyomással vásárolhatunk magunknak matracot – ráadásul végtelen mennyiségű ágybetét közül tudunk választani.

De ez nem volt mindig így. Koronként az emberek eltérő fekhelyeket használtak és egyáltalán nem volt lehetőségük válogatni a különböző matrac típusok között. Egyszer már foglalkoztunk vele, hogy régebben hogyan aludtunk, de most a matracok történelmét vesszük kicsit jobban szemügyre.

Honnan ered a matrac szavunk?

Matrac szavunkat a keresztesek hozták Európába. A keresztes háborúk idején találkozott és élt együtt huzamosabb ideig a keresztény és az arab kultúra és a keresztény lovagok látták, hogy az arabok földre dobott vánkosokon aludtak. A szokáson kívül a “matrah” szót is átvették, ami „hely, ahová valamit dobtak”-ot jelent. Az olaszban materasso, a régi franciába materas és a középkori latinba pedig matracium alakban került be. A mi matrac szavunkat a latinból vettük át.

A matrac szó az araboktól jön

Kép forrása: Wikipedia

A kezdetek

Már az őskorban is összebújva, csoportokban aludtak az emberek, hogy megvédjék egymást a kihűléstől. Fekvőalkalmatosságként pedig egymásra rakott állatbőröket vagy szalmát használtak. Ebben a korban is igyekeztek őseink a kosztól és bogaraktól távol tartani magukat. Sajnos ezeknek a nyomait nem igen találhatja meg a régész, ezért természetesen csak sejthetjük, hogy így tettek elődeink. (a szerző egyébként régész – Gábor)

Időszámítás előtt 3600-ban Perzsiában elkészítették az első vízágyat, ami kecskebőrből készült. Ez mint ágy és matrac funkcionált. Természetesen a legtehetősebbek engedhették meg csak maguknak ez a luxust – ahogy egy vízágy ma sem olcsó mulatság.

egyiptomi ágy ókori

Egyiptomi ágy az ókorból Forrás: touregypt.com

Időszámitásunk előtt 3400-ban az ókori egyiptomiak a házaik sarkában felhalmozott pálma ágakon aludtak. A vagyonosabb népréteg persze már megengedhette magának, hogy „ágyban” aludjon, ami fából vagy aranyból készült.

A rómaiak házában jelent meg először a zsákszerű matrac, amit náddal, szénával vagy gyapjúval töltöttek meg. A felsőbb népréteg persze finomabb anyagból készítette „matracát”. A legtehetősebbek toll tölteléket használtak és kellemes tapintású selyemzsákba csomagolták a tölteléket. Ebben a korban jelentek meg az ágyak, amelyeket nem csak alvásra, hanem evésre, vendégek fogadására is szolgáltak.

Kitörés utáni maradványok

Maradványok kitörés után. Kép forrása: st2depositphotos.com

A vezúvi feltárásoknál több alvóalkalmatosság is jól konzerválva megmaradt (a hamunak köszönhetően), így megismerhettük, hogy mit használtak matracként a rómaiak. Egy rabszolgának például szénából készült matraca volt, ami azt mutatja, hogy szinte minden néprétegben elterjedt volt a „matrachasználat”.

A középkortól ez annyiban változott, hogy már csak tollat használtak töltelékként (már a vagyonosabbak) és a zsák anyaga változatosabbá vált. Készülhettek bársonyból, brokátból, selyemből vagy pamutból.

A 16. és 17. században dobozszerű ágykeretet töltöttek meg szalmával, de ezekben még nem voltak ágyrácsok, így kötelet vagy drótot feszítettek ki az ágy oldalai közé. Később elkezdtek töltelékként állatszőrt és tengerifűt használni. Ekkor készült el az első kókuszmatrac is.

A 18. században egyre jobban kezdenek elterjedni a minőségi vászon és pamut huzatok. Ekkor kezdtek megjelenni a többrétegű matracok is, amikre már gombok is kerültek, így a töltelék cserélhetővé vált.

Középkori ágy

középkori ágy (Himmelbett)Kép forrása: view.stren.de

A modern matracok története

A 19.században nagy változások történtek a matraciparban. 1857-ben elkészült az első acél rugó, amit legelőször fotelekben és heverőkben építettek be. 8 évre rá elkezdték ezeket a rúgókat a matracokba is beépíteni, de ezeknek az volt a hátránya, hogy a matracok könnyen hullámossá, göröngyössé váltak. A század végéig ez a tulajdonsága megmaradt, noha feltalálták már a zsákrúgós matracot. 1871-ben Heinrich Westphal kifejlesztette a bonell rugós matracot. A rugós matracok 60 évre rá váltak népszerűvé. Heinrich Westphal szegényen halt meg, nem sikerült profitálnia a találmányából.

1900-ban jelentek meg a pamut ágyak, amit James Marshall fejlesztett ki. Nyers pamutot töltöttek a matracokba és egy bottal felverték annak érdekében, egységes felületet biztosítson, majd ezután kézzel vagy varrógéppel vart huzatot kapott, amit boxspring ágyra vagy rugósorra tettek. A pamut matrac hátránya volt, hogy különböző rovarok állandó támadásának volt kitéve. Például rengeteg féreg-fertőzött matrac volt a piacon, ami új higiéniai előírásokat, törvényeket eredményezett.

Pamut matrac

Forrás: humbleabodefurniture.files.wordpress.com

Az 1920-as években jelentek meg a latex matracok. 1926-ban a Dunlop bevezetett egy új technológiát: vulkanizált gumiból készítette el a latexhab matracát. A drága előállítása miatt nem terjedt el ennek a típusnak a használata, helyette az 1930-as években inkább a táskarugós matracok váltak közkedvelté – a latex matracok elterjedése csak az 50-es években történt meg.

A hideghab a második világháború alatt, a hadászat úgynevezett melléktermékként jelent meg, ami olcsón és könnyen előállítható volt – aztán idővel egyre jobb minőségűvé vált…

Memória hab

Memory hab… Kép forrása: dandiwind.com

1966-ben feltalálják a memória habot – biztos hallottad már, ez az a NASA sztori -, ami eredetileg nem alváshoz lett kifejlesztve, hanem nyomáscsökkentésre használták.

Az anyag előnye, hogy hőre és nyomás hatására lágyul és csak lassan nyeri vissza eredeti formáját. 1992-ben a Tempur kezdte el alkalmazni a memoryhabot a matracgyártásnál. Először az egészségügyben használták ezeket a matracokat, olyan eseteknél, amikor a betegek hosszú ideig ágyba kényszerültek.  Az elterjedését kezdetben gátolta az előállításának magas ára, ami idővel egyre olcsóbbá vált és ma már egyik legnépszerűbb anyag a matraciparban.

Mára oda jutottunk, hogy a szinte mindenből készülhet matrac. A hagyományos alapanyagok folyamatosan fejlődnek, egy bonyolultabb matracokat eredményezve. Az biztosnak látszik, hogy soha nem volt még akkora választéka, mint napjainkban – és talán soha nem volt még olyan nehéz kiválasztani, hogy min aludjunk…

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg nyugodtan Facebookon is. Köszönjük.

Források:

  • http://www.matratzen-test-sieger.de/geschichte-der-matratze/
  • http://www.univita.de/geschichte-der-matratzen/
  • http://blog.bettenriese.de/2014/02/03/die-geschichte-der-matratze-von-der-strohmatte-zum-boxspringbett/
  • http://www.manifatturafalomo.de/blog/matratzen/geschichte-matratze/
  • http://www.dreams.co.uk/sleep-matters-club/the-history-of-the-mattress/
  • https://www.slideshare.net/radar0arrow/the-history-of-the-bed-mattress
  • http://www.dreams.co.uk/sleep-matters-club/the-history-of-the-mattress/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük