Alvás

Eger fáradtan ébred reggelente.

Eger alvásfelmérése (2017)

Az egri lakosság körében végzett felmérésünk során 685 egri lakos töltötte ki kérdőívünket, melynek középpontjában a helyiek alvási szokásai álltak. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de így is érdekes képet fest az egriek kipihentségéről. Kiderület, hogy nem csak a matracok tehetőek felelőssé az alváshiányért, sokkal inkább rossz szokásaink.

A kérdőívet kitöltők 60 százaléka mondta azt, hogy már reggelente, ébredés után is fáradtnak érzi magát. Elsőre ez meglepően rossz eredményenek tűnik, de nem kell megrémülni. A közlemúltban Ausztriában is végeztünk hasonló felmérést és ott is pontosan ugyanekkora volt az elégedetlenek aránya… A felmérés részletes eredményei az infografika alatt érhetőek el.

Eger alvásfelmérés infografika

Eger alvásfelmérésének részletezése

Bár az osztrákokéhoz hasonló eredményeket értünk el, azért nem túl megnyugtató az a tény, hogy tízből hat ember már a reggeli ébredés után is fáradtnak érzi magát.

Eger elégedetlen az alvással

A fáradtságnak természetesen több oka is lehet. A túl stresszes életmód, egészségügyi helyzet, az alvás számára nem megfelelő tárgyi feltételek vagy egyszerűen a túl kevés alvás is. Ez utóbbi ok jól mérhető az egriek között is. 11,5 százalék válaszolta azt, hogy 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik naponta. Ilyen kevés alvásmennyiség már rövid távon is azt jelenti, hogy kórosan kialvatlanok vagyunk. És nem sok bizakodásra ad okot, hogy ezen felül még további 29 százalék jelölte válaszként a napi 6 óra alvást, ahol szintén könnyű belecsúszni a túl kevés alvás csapdájába.

A túl keveset alvók nem csak fáradtnak érzik magukat, de teljesítőképességük is csökken – nem csak fizikailag, hanem mentálisan is. A fáradt emberek sokkal depresszívebbek, könnyeben veszítik e a türelmüket, kevésbé higgadtak. Ez a személyiségbeli változás hosszú távon barátságok megromlását, sőt akár válást is okozhat – főleg, ha a házaspár mindkét tagja kialvatlan.

Jól szemlélteti a helyzet komolyságát, hogy az elalvásos balesetek ellen például kormányszinten is fellépnek Magyarországon. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges kötelező orvosi vizsgálatok alkalmával már például szűrik az obstruktív alvási apnoéval rendelkező sofőröket. A szigor nem véletlen. A francia autópályakezelő adatai szerint ugyanis minden harmadik baleset a fáradtsághoz vezethető vissza…

Az éjszaka forgolódók körében a stressz mellett általában arról van szó, hogy túl kemény fekhelyet választottunk maguknak – olyat, ami elnyomja a vérkeringésüket. Ha túl kemény matracon alszunk, akkor szerveztünk időnként felébreszt minket, hogy mozogjunk egy kicsit és engedjünk szabad utat az elakadt véráramnak. Ez a sok kis ébredés megszakítja álmunkat.

A legrosszabb a dologban, hogy a felmérésben tapasztaltaknál (22,6 százalék) is nagyobb lehet a forgolódók aránya – hiszen sokan nem is emlékeznek a kellemetlen éjszakai ébredésekre. Természetesen a fekhelyen túl egy sor olyan dolog van, amire figyelni kell, az ideális hálószoba berendezéséről már régebben is írtunk néhány gondolatot.

Sokat tehetünk alvásunk javításáért azzal is, hogy rendszert viszünk mindennapjainkba. Ha igyekszünk nagyjából ugyanabban az időpontban ágyba menni és felkelni, akkor már rövidtávon is komoly eredményeket érhetünk el.

Ennél is fontosabb lenne azonban, hogy levetkőzzünk néhány olyan rossz szokást, amiről nem is tudjuk, hogy mennyit árthatnak. Ilyen például a lefekvés előtti tévézés, ami nem csak azért rossz, mert nem tud tőle kikapcsoni az agyunk, hanem azért is, mert a belőle áradó kék fény gátolja a szervezetünk melatonin termelését, így pedig összezavarja alvási ciklusainkat, hiszen agyunk úgy érzékeli, hogy természetes fényben vagyunk.

Ez alól nem kivételek a mobilt és számítógépet használók sem és mivel Egerben a válaszadók 80 százaléka ezeket a tevékenységeket folytatja elalvás előtt, így elmondhatjuk, hogy széles réteget érint a probléma. Az elalvást megelőző kritikus 30-60 percben hasznosabb lenne olyan tevékenységet végezni, ami kikapcsol, ami engedi elengedni a napot. Kiváló foglalatosság lehet például az olvasás, a zenehallgatás, vagy a párunkkal, családunkkal folytatott beszélgetés.

Alváselégedettség grafikon

Még ennél egyszerűbb lehetőségeink is vannak azonban, ha szeretnénk elérni, hogy kipihentek legyünk. Egyszerűen egy kicsit többet kell aludnunk. A fenti grafikonból is látszik, hogy mennyivel elégedettebbek azok, akik rászánják az időt az alvásra.

Bár sokan azt gondolják, hogy egészségünk szempontjából a legfontosabb, hogy egészségesen táplálkozzunk és rendszeressen mozogjunk, valójában azonban ebbe a körbe tartozik a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is.

A kialvatlanság ugyanúgy betegségek melegágya, mint a helytelen táplálkozás, ráadásul egészségünk megőrzésére ez a legegyszerűbb mód, hiszen már az sokat segíthet, ha egy órával többet alszunk. Azon felül, hogy ettől a módszertől nem lesz izomlázunk, boldogabbak leszünk, és még olcsóbb is.

Ha a következő néhány egyszerű tippet megfogadod, akkor te is sokat javíthatsz a mindennapjaidon:

  • A késődélutáni órákban kerüld a serkentő hatású italok fogyasztását (kávé, energiaital, bizonyos teák).
  • Ha lehet, ne fogyassz alkoholt lefekvés előtt – lehet, hogy gyorsan kiüt, de az alvásnak nem tesz jót.
  • Próbálj mindig ugyanabban az időpontban felkelni és lefeküdni.
  • Ne nézz tévét lefekvés előtt.
  • Aludj teljes sötétségben.
  • Kerüld a nehéz ételeket lefekvés előtt.
  • Aludj többet egy órával. 🙂

Még egyszer köszönjük minden egri kitöltőnek a felmérés során nyújtott segítséget. Te is lehetsz Eger alvásnagykövete, csupán terjesztened kell az egészségel életmód fontosságát. Például a “Tetszik” gomb megnyomásával. Köszönjük szépen! 🙂

A cikket Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője írta. Amennyiben bármilyen kérdésed felmerülne a leírtakkal kapcsolatban, keress minket a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címen vagy a 20/250-7615-ös telefonszámon.

A felmérés minden képe és adata szabadon másolható, terjeszthető. Egyetlen kérésünk, hogy a forrásra vagy a Matracman Alvásblog főoldalára hivatkozásként mutasson egy élő link. Köszönjük a segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük