Ágy, Matrac

80×160-as matracok és ágyak legendája

Matrac 80×160-as méretben? Kinek jó az?

Alapvetően senkinek. Gyakorlatilag azoknak, akik valamilyen érthetetlen oknál fogva vettek egy 80×160-as ágyat és rájöttek, hogy a mellé kapott szivacs mindenre jó, csak alvásra nem.

Ennél is jellemzőbb azonban, hogy ezt a méretet valahogyan megörökölték és nem akarnak új ágyat venni, hiszen, ha csak egy matracot kell venni a már meglévő – de elég furcsa méretű – ágyba, az olcsóbb, mintha egy új ágyat is kellene vásárolni. Ezzel néhány probléma azért akad…

Segítség! Sehol nincs 80×160-as matrac!

Bizony ám, hogy nincsen. Nem csak úgy nincs, hogy raktárról azonnal nem tudnak kiszolgálni a boltban, de nagyjából úgy sincs, hogy nincs legyártva az országban. Egyedi méretben sem tudja mindenki megcsinálni, aki pedig normális matracokat árul, ott minimum 3-4 hetet fognak mondani az átfutási időre.

80x160-matrac-agy

Nagyon cuki, csak nemsokára ki kell dobni, mert kinövik. (Kép: Best Todler Beds)

Ráadásul a legtöbb helyen a 80×200-as árában akarják majd rád sózni – nem nyerészkedni akarnak, csak a gyártástechnológia olyan, hogy ezt a habméretet egy 80×200-as habból fogják levágni. Ez mindenkinek jó biznisz, csak annak nem, aki veszi. Akkor miért gyártanak egyáltalán 80×160-as ágyat? Megmondom őszintén, én sem tudom, de van egy olyan érzésem, hogy élt valaha egy jó üzleti érzékű asztalos, aki rájött, hogy a csecsemő ágy és az egyszemélyes ágy közé be lehetne szorítani egy öszvér méretű ágyat, így mire egy gyerek felnő, tulajdonképpen négy ágyat veszenk neki a szülei:

 • Egy csecsemő ágyat – tudjátok a rácsos,
 • egy 80×160-as ágyat,
 • majd amikor ezt kinőtte, egy 90×200-as ágyat,
 • és amikor már felmerül, hogy nem egyedül alszik, akkor egy franciaágyat.

Zseniális! Máris eggyel több ágyat adtunk el. Ha lenne két életem, az egyiket arra tenném fel, hogy ez a teória igaz, mert amúgy ennek a méretnek semmit értelme.

Spórolj pénzt! Ne vegyél se 80×160-as matracot, se 80×160-as ágyat!

Ha már van egy ilyen méretű ágyad, akkor se vegyél bele matracot. Ahogy a gyerek eléri 145-150 centit, le kell majd cserélned egy nagyobbra. Ha nem veszel neki egyből franciaágyat, akkor marad a jól bevált 80 vagy 90 széles ágy.

Ebben az esetben néhány év alatt vettél kettő darab matracot (80×160 és 90×200) és egy új ágyat. Ha még nincs 80×160-as ágyad és mégis veszel akkor a fenti példa alapján két matracot és két ágyat veszel a gyereknek. Tudod, hogy lehet spórolni? Elmondom. Vegyél egyből normális méretű ágyat!

Mekkora méretű ágyat vegyek a gyereknek a kiságy után?

Vegyél inkább egy hagyományos egyszemélyes ágyat és hozzá egyetlen matracot. Így nem kell kétszer vásárolnod. A felnőtt méretű 90-es ágy például minden gyereknek beválik. És még hálás is lesz egy idő után, hogy nem gyerekágyban altatod.


Hogy választhatsz magadnak tökéletes matracot? Klikkelj ide matracválasztási tippjeinkhez!


A 90×200-s méret nagyon sokáig jó lesz. Ha akarod, akkor olyan sokáig, amíg gyermeked el nem költözik. Ha még többet akarsz spórolni, akkor elmondom, hogy kis híján egyetlen matraccal elhúzhatod a kiságy utáni időszaktól az egyetemig. Persze én 5 évente cserélném a matracomat, de ez is egy lehetőség.

Nem fog legurulni/kigurulni a gyerek a nagyobb ágyból?

Meglepődnél, hogy gyerekek milyen ügyes kis lények, de természetesen erre is van megoldás. A legtöbb ágyra fel lehet szerelni úgynevezett leesésgátlót. Ez megakadályozza, hogy gyermekeddel bármi rossz történjen. Ha már nagy a gyermek, akkor egyszerűen eltávolítható és egy szép nagy felnőtteknek szóló ágya lesz.

80x160-hoz-leesessgatlo

Ez a leesésgátló például fenyő ágyakhoz készül.

Ne feledd! Nem érdemes feleslegesen 80×160-as ágyat venni! Hamarosan úgyis kidobod egy nagyobbért!

Segíts megmenteni minél több embert a pénzkidobástól! Oszd meg ezt a cikket! A “Tetszik” és “Megosztom” gombok nyomkodásáért külön köszönet!

A cikket a csillagokkal tudod értékelni.

4 említés a “80×160-as matracok és ágyak legendája” cikkben/cikkekben

 1. EGP szerint:

  3 gyerekes anyukaként nagyon örülök, hogy van 80×160-as ágyunk! Öröklik egymástól természetesen, így már régóta használatban van és lesz is még sokáig. Igenis számít az a fél négyzetméter, amivel kevesebb helyet foglal! Persze egyke gyereknek nagy lakásba nem érdemes használni. (Egyébként a 90×200-as matrac sem örök életű, ha valaki kapott egy 80×160-as ágyat, tudják a gyerekek sokáig használni, akkor érdemes bele matracot venni, mire az ágyra már nem lesz szükség, addigra a 90×200-as matrac is tönkre menne.)

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor fél négyzetméter is számít. Itt nem is csak arról van szó, hogy a 90-es matrac örökéletű-e – bár szerintem egy jól összerakott matrac nagyon sokáig jó egy gyereknek.

   Viszont, ha befére egy 90-es ágy és pont nem hiányzik az a fél négyzetméter akkor egy ágyvásárlást megspórolhatunk – a matrac attól függ, de szerintem ott is lehet szerencsénk. Ez nem csak pénz szempontjából fontos, de fenntarthatóság szempontjából is jó.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 2. Emi szerint:

  Mi ezt megoldottuk. Olyan ágyat vettünk, ami együtt nő a gyerekkel. Először 100 centis babamatrac volt benne. Most 160 centis táskarugós matrac van benne. Pont ki fogja nőni és ki kell cserélni, mire lejár a szavatossága. Szóval igenis van értelme a 160 centis matracnak. Tok feleslegesen foglalja a helyet egy 200 centis ágy 10-12 évig egy gyerekszobában. A matracot pedig mi is cseréljük 5-7 évenként minőségtől függően.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Szia Emi!

   A matrackereskedelemből élők többsége üdvözli ezt a gyakorlatot. Természetesen tiszteletben tartom a döntéseteket, örülök, hogy nektek ez így bevált.

   Üdv: Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük