Alvás

Programajánló: Az alvás és az emlékek

Ép alvás, ép elme – Az alvás és az emlékek viszonya

Már régóta figyelemmel követem a Be Smart Klub remek kezdeményezését. Aki nem ismerné őket, röviden-tömören egy olyan népszerű, fiatalok által létrehozott ismeretterjesztő programsorozatról van szó, ahol hétről-hétre hiteles szakértők együttműködésével boncolgatnak felkapott kérdéseket.

Az alvás és az emlékek

A témaválasztás sokszínű, a leggyakrabban a pszichológusok vannak a porondon, de szerepelt már itt táplálkozási szakértő és sikeres üzletember is.

Pszichológus és álomkutató szakértő

Mi most azonban egy hozzánk is közel álló előadásra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Március 13-án este 7-től ugyanis a H13-ban (1085 Budapest, Horánszky u. 13.) Simor Péter pszichológus és álomkutató fog előadást tartani az alvás és emlékek összefüggésének kapcsán.

Az alvás és az emlékek

Ő az, akinek a neves Mindennapi Pszichológia honlapján több alvással kapcsolatos érdekfeszítő cikkét is megtalálhatja a lelkes közönség. Többek között foglalkozott már rémálmokkal, tudatos álmodással és a pacsirta-bagoly típusú emberekkel is.

Hogyan segíti az alvás emlékeink megőrzését?

A mostani előadásában pedig leginkább arra keresi a választ, hogy mennyire befolyásolja a minőségi alvás az emlékek megszilárdítását.

Ahogy az esemény Facebook leírásában is szerepel, emlékeink rögzülése egy törékeny, többlépcsős folyamat, amire jelentős hatással van, hogy mennyire vagyunk képesek megfelelően pihenni. Ugyanis az alvás romlása, akármi is áll a hátterében, komoly problémákat okozhat az emlékezet megőrzésének terén.

„Ezzel összhangban, az alvás minőségének javításával, “nappali üzemmódunk” is hatékonyabbá válhat.”

Azonban itt következik a csavar. Agyunk ugyanis valamilyen rendszer alapján osztályozza emlékeinket és így dönti el, hogy mi az, ami a felejtés jótékony homályába veszhet és mi az, amiről úgy ítéli meg, hogy még szükségünk lehet rá a későbbiekben. Jó lenne rájönni a rendszer titkára, nem igaz? 🙂

Az alvás és az emlékek

Simor Péter a Facebook esemény szerint következő kérdezz-felelekkel készül az estére:

  • Mi alapján zajlik le ez a válogatás?
  • Hogyan lehet elősegíteni, hogy egyes emlékek kiemelkedjenek az ingeráradatból, amely nap mint nap elárasztja elménket?
  • Lehet-e az álmokra való emlékezést javítani?
  • Segíthet-e az alvás a vizsgákra való felkészülésben?
  • Fokozható-e az emlékezeti teljesítmény az alvás segítségével, és enyhíthetők-e a betegségek, valamint az emlékezeti zavarok?

A belépő ahogy a többi előadásra is, most is nagyon pénztárcabarát, csupán 1490 forint és a helyfoglalás az érkezési sorrend alapján történik. A jegy egyébként előre is megvásárolható a Be Smart Klub honlapján (www.besmartklub.hu). Reméljük nektek is felkeltette az érdeklődéseteket a téma, mi mindig nagy örömünket leljük abban, ha végre valahol az alvás fontosságára is igyekeznek felhívni a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, támogasd földalatti-alvásmozgalmunkat egy lájk vagy megosztás formájában! 🙂 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük