Alvás

Kalocsai alvásfelmérés

Kalocsa alvásfelmérése (2017)

A Kalocsán végzett felmérésünk során 339 helyi lakos válaszolt kérdőívünkre, ami nagyon jó aránynak számít – tekintve, hogy Kalocsa lakossága 2015-ös állás szerint 16 136 fő. Az eredmények tükrében mindegy, hogy hideghab matrac vagy memóriahabos matrac van alattunk. Sokkal inkább az számít, hogy mennyi időt töltünk alvással…

A felmérés nem reprezentatív, de kiindulási alapnak tökéletes. A válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy már a reggeli ébredés után fáradtnak érzi magát, de nem szükséges megijedni, hiszen az eredmények nagyjából az országos átlag szerint alakultak. További részletes elemzés az infografika után olvasható.

Kalocsa alvásfelmérése

Így alszik Kalocsa 2017-ben

Talán a legegyszerűbben megválaszolható kérdés volt az egész felmérés során, hogy reggelente kipihentnek érezzük-e magunkat. Az 57 százalékos elégedetlenség nem túl pozitív adat, de nem kell megrémülni. Egyszerűen arról van szó, hogy van honnan hova fejlődni. Az Ausztriában mért értékek (bár még nagyon kicsi a minta) például  szintén 60 százalék körül alakulnak.

A reggeli fáradtság okai között nagyon sok dolog felmerülhet, mégis talán a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy nem fordítunk elég időt az alvásra. A válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik naponta. Már tudományosan igazolt, hogy ilyen kevés alvásmennyiség kóros kialvatlanságot szülhet akár rövid távon is.

Nem túl biztató adat továbbá, hogy 29 százalék azoknak az aránya, akik mindössze 6 órát alszanak naponta. Innen még mindig nagyon könnyű átcsúszni a kialvatlanságot jelentő kategóriába. Az adatok szerint tehát a  kalocsaiak 44 százaléka a veszélyezetett zónában van.

A kialvatlan ember nem csak fáradtnak érzi magát, de emellett csökken a teljesítőképessége – fizikailag és szellemileg is. Ráadásul sokkal hajlamosabb lesz borúsabban látni a világot, ingerlékenyebben reagál a külső ingerekre, dühösebb környzetére és egyáltalán a világra.

Hosszú távon egészsége is veszélyben van, hiszen könnyebben hízik el, szervezete nem tud regenerálódni, végső soron pedig rövidebb élet vár rá, mint jól alvó társaira. Erről nem csak a könnyebben előforduló betegségek tehetnek, hanem a megnövekedett esély arra, hogy balesetet szenvedjen. A fáradt ember vezetés közben például olyan teljesítményt nyújt, mint egy enyhén ittas személy. Nem véletlen, hogy a jogosítvány megszerzése vagy meghosszabbítása miatt végzett egészségügyi vizsgálat során már külön szűrik a rosszul alvó személyeket.

Alváspozíció fontossága

Természetesen nem csak az alvásidő hiánya okozhat rossz alvást. A betegségeken kívül például rossz szokásaink vagy egy rosszul megválasztott fekhely is jelentheti a probléma forrását. Az eddigi felméréseink például azt igazolták, hogy az egész éjszaka forgolódók között nagyobb számot képviselnek azok, akik valamilyen kanapén alszanak. A kinyitható kanapék hosszú távon alkalmatlanok arra, hogy alvásra használjuk őket, sokkal inkább ülő, mint fekvőalkalmatosságok.

Rossz szokásaink között említhetjük, hogy az alvást megelőző fél-egy órában valamilyen elektronikus eszköz használatával ütjük el az időt. A kérdőívet kitöltők majdnem fele például televíziót néz elalvás előtt – ide kattintva elolvashatod, hogy ez miért rossz. Ennek duplán rossz hatása van alvásunkra nézve.

Nem csak az okoz ugyanis problémát, hogy a filmek által okozott impulzusok nem hagynak minket lenyugodni, rákészülni az alvásra, hanem az is, hogy a készülékekből áradó kék fény miatt szervezetünk nem kezd bele a megfelelő mértékű melatonin termelésbe. A melatonin – közkeletű nevén “alváshormon” felel azért, hogy az alvási ciklust beállítsa. A retinába érkező kék fény azonban azt a jelet közvetíti agyunknak, hogy még nincs itt az idő aludni…

Ha átalakítjuk kicsit esti szokásainkat, máris nagy szolgálatot tehetünk egészségünknek. A tévé helyett például érdemes inkább olvasással, beszélgetéssel vagy nyugodt zene hallgatásával rákészülni az alvásra. De nagy segítségünkre lehet az is, ha megpróbálunk rendszert kialakítani a lefekvés és az ébredés időpontjára.

Bár az alvás nincsen annyira előtérben, mit a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás, mégis ez egészségünk egyik alappillére a háromból. Hiába figyelünk oda a másik kettőre, ha nem alszunk eleget, nem tudunk egészséges életet élni. Pedig ez lenne az egyik legolcsóbb módja egészségünk megőrzésének. Hiszen sokszor elég lenne egy órával többet aludnunk a boldogsághoz…

Ha te is szeretnél jobban aludni, akkor érdemes megfogadnod a következő néhány tanácsot:

  • Lehetőleg ne fogyassz lefekvés előtt nehéz ételeket és alkoholt,
  • alváshoz sötétítsed be teljesen a hálószobádat,
  • aludj egy órával többet – kivéve a már így is napi 9 órát vagy többet alszol, 🙂
  • kerüld a kávé és energiaital fogyasztást a délutáni óráktól,
  • tévénézés és számítógépezés helyett inkább olvass egy kicsit esténként.

Ezúton is köszönjük szépen minden válaszadónak a felmérés során nyújtott segítséget!

Most te lehetsz Kalocsa egyik alvásnagykövete. Csak annyit kell tenned, hogy a “Tetszik” gombra kattintasz, hogy minél több emberhez jusson el az alvás fontosságának híre. Köszönjük!

A cikket Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője írta. Bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésre a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címen vagy a 20/250-7615-ös telefonszámon.

A felmérés teljes anyaga – beleértve a képeket és az infografikát is – szabadon másolható, terjeszthető. Mindössze annyit kérünk, hogy az újraközlés oldalán helyezzenek el egy linket, amely a forrásra vagy a Matracman blog főoldalára mutat. Köszönjük az együttműködést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük