Matrac

Megéri használt matracot venni?

Használt matrac vásárlásának veszélyei

Tele vannak az apróhirdetési oldalak használt matrac reklámokkal. De vajon megéri-e használtan matracot venni? Nem zavar-e, ha más éveken át szexmarathont rendezett a kiszemelt ágybetétben? Egyáltalán, jó lesz-e még vagy egy használhatatlan valamit veszünk, amit utána nem tudunk visszaküldeni?

használt matrac

Nem tudom, hogy milyen foltok vannak ezen a matracon, de nem szívesen venném meg.

A fenti kérdésekre keresem a válaszokat ebben a cikkemben és mindjárt érdemes is szétbontani a használt matrac kifejezést két alcsoportra:

  • Magánszemélytől vásároltó, kétes eredetű használt matracok.
  • Szaküzletekben vásárolható kiállított, visszahozott, használt matracok.

Használt matrac a Vateráról, Jófogásról

A magánszemélyektől vásárolható használt matracok legnagyobb lelőhelyei a két legnépszerűbb – legalábbis tudtommal – apróhirdetési oldal  a Vatera és a Jófogás. Általában az emberek ezen a két oldalon próbálják meg eladni a valamilyen okból rajtuk maradt ágybetéteket. De vajon miért akar megszabadulni valaki a régi ágymatracától? Nézzük a lehetséges okokat:

  1. Nekik már kényelmetlen, ezért újat vesznek.
  2. Valaki meghalt és az örökölt bútordarabokat eladják.
  3. Költöznek és az új helyre, kisebb vagy nagyobb méret kell.
  4. Új matracot vettek, de kényelmetlen volt.

Az első 3 pont elég elkeserítő gondolatokat ébreszt a leendő vásárlóban. Egy akár 10 éves matracot miért venne meg bárki is? Nem tudhatjuk, hogy használója mennyire óvta matracát, mennyire használt matracvédőt vagy egyáltalán lepedőt.

Sokaknak már az sem bizalomgerjesztő gondolat, hogy a szállodai ágyakban mások is aludtak már, pedig ott komoly fertőtlenítésen esnek át az ágyneműk. De például soha nem tudhatjuk, hogy nem egy beteg ember matracát kapjuk-e meg – bármiféle fertőtlenítés nélkül.

Bogarak a matracban?

Vegyünk egy elrettentő példát. Az biztos, hogy a használt matracban szép kis atka kolónia él,- de mi van, ha valami durvábbal is találkozunk? Bolha, poloska, stb. Tudtad, hogy például New York-ban külön törvény szabályozza, hogy hogyan és miként lehet használt matracokkal kereskedni? Persze ott egy kicsit elterjedtebb probléma az ágyi poloska, mint Magyarországon, de a hírekből azt olvasom ki, hogy itthon is növekszik a számuk.

használt matrac ágyi poloska

New York államban külön törvényt hoztak az ágyi poloskák miatt…

A higiéniai kérdéseken túl ott van még a kényelem problémája is. A legritkább esetben van rá lehetőség, hogy Jófogáson vagy Vaterán vásárolt matracot kipróbálhassuk. Senki nem fog ugyanis felengedni a lakásába egy vadidegen embert, hogy kipróbálja a nagymama használt matracát.

Persze az is sokatmondó, ha valaki egy új matracot vesz és a régit próbálja eladni. Ha már valaki kidobásra szánt egy ágybetétet, akkor az hogyan lehetne jó másoknak? Ha magánszemélytől veszünk használt matracot, akkor biztos, hogy abban az esetben sem tudjuk visszaküldeni, ha kényelmetlennek bizonyul –pénzvisszafizetési garanciát csak néhány szaküzlet kínál az országban.

Használt matrac a matracboltból

Kicsit más a helyzet azokkal a használt matracokkal, amiket szaküzletekben kínálnak eladásra. Ezek között általában három félét különböztetünk meg:

  • Kiállított matracok,
  • szállítási sérült matracok,
  • visszahozott matracok.

Ezeket a matracokat általában jelentős kedvezményekkel kínálják, ki lehet próbálni őket, jár melléjük rendes garancia, sőt sok helyen adnak mellé pénzvisszafizetési garanciát is. Tehát ez a módszer sokkal biztonságosabb, mint ha magánszemélytől vásárolnánk.

Persze azoknak, akik érzékenyebbek a higiéniai kérdésekre, továbbra sem ajánlom használt matrac vásárlását, de a boltban kiállított és szállítási sérült ágybetétek biztosan nem lehetnek olyan ramaty állapotban, mint azok, amiket évek óta használnak – de például egész biztosnak tűnik, hogy nemi életet még nem éltek bennük.

Összességében én inkább azt ajánlom, hogy ne vásároljatok használt matracot. Sőt, ha jó matracot kerestek, akkor nyugodtan látogassátok meg a Matracman Alvásblog csapatát a Matracman Shop üzletében. 🙂

Ha tetszett a cikkünk, nyugodtan nyomd meg a “Tetszik” gombot. Köszönjük szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük