Alvás

Így alszanak a szegediek…

Szeged alvásfelmérése (2017)

2028 szegedi személy töltötte ki legutóbbi alvással kapcsolatos kérdőívünket, melyből kiderült, hogy a helyiek több, mint fele rosszul alszik. Az eredmény nem olyan rémisztő, mint elsőre gondolnánk. Például az Ausztriában végzett felméréseink szerint az osztrák lakosság több, mint 60 százaléka elégedetlen alvásának minőségével.

De mi vezet oda, hogy a szegediek kialvatlanok? A matrac lenne a fő probléma? Egyáltalán mit tehetünk érte, hogy jól aludjunk és miért fontos, hogy kipihentek legyünk? A válaszokat az infografika alatt taglaljuk…

Szegedi alvásfelmérés infografikája

Szeged 2017-es alvásfelmérése – részletes elemzés

Ha arra a kérdésre is 56 százalék felelt nemmel, hogy “reggelente kipihentnek érezzük-e magunkat”, akkor sejthetjük, hogy összességében nagy baj van a szegediek alvásminőségével, alváshoz való hozzáállásával.

kialvatlanok a szegediek

Amennyiben már a reggeli órákban is fáradtak vagyunk, akkor a helyzet minden bizonnyal csak romlik a nap folyamán. A fáradtságért felelős legfontosabb okokat a következőképpen csoportosíthatjuk:

 • Külső körülmények (éjszakai műszak, zaklatott élethelyzet, stb.),
 • alvás fontosságának alábecsülése,
 • betegségek,
 • tárgyi feltételek hiánya.

Természetesen a különböző élethelyzeteken és meglévő betegségeken nehéz változtatni, de egy kis egészségtudatossággal és odafigyeléssel a többi kérdésben nagyot léphetünk előre,.

alvás előtt szeged

Ha például levetkőzzük azt a rossz és egészségtelen szokásunkat, hogy az elalvást megelőző fél-egy órában tévét nézünk vagy laptopunkkal, telefonunkkal foglalkozunk, akkor máris nagyot lendíthetünk az éjszakán.

Az ezekből a készülékekből érkező kék fény ugyanis csökkenti szervezetünk melatonin termelését, így pedig összezavarja alvás-ébrenlét ciklusunkat. Agyunk egyszerűen azt a jelet kapja retinánkon keresztül, hogy nappal van. Érdemesebb inkább valamilyen nyugtató tevékenységet végezni. Például halgassunk nyugodt zenét, beszélgessünk vagy olvassunk.

szeged alváspozíció

Ugyanilyen fontos, hogy figyeljünk arra is, hogy min alszunk. A legtöbb forgolódásért a túl kemény matrac vagy éppen egy nem alvásra tervezett kanapé mindennapi használata felelős. Szervezetünknek olyan fekvőfelületre van szüksége, amely megfelelően alátámaszt és nem nyomja el vérkeringésünket, ugyanis ez zsibbadáshoz és állandó forgolódáshoz vezet.

Persze a legnagyobb eredményt akkor tudnánk elérni, ha egyszerűen nem az alvásidőn szeretnénk spórolni. Az országos eredményekhez képest Szegeden nem is születtek katasztrófális eredmények ebben a kérdésben, de azért a válaszadók 15 százaléka itt is azt mondta, hogy naponta mindössze 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik.

Mennyit alszanak a szegediek?

Az ilyen kevés alvás már kritikusan kevés. Gyakorlatilag állandóan krónikusan fáradt az a személy, aki ilyen keveset alszik. Ez nem csak torzítja a személyiséget – hiszen sokkal borúsabbá, rosszkedvűbbé, sőt agresszívvé teszi, – de olyan szinten csökkenti a fizikai és szellemi teljesítőképességet, hogy az már közvetlen életveszélyt okozhat – például vezetés közben.

Elalvásos balesetek

Kép forrása: Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy előadása a 2017-es Alvás Világnapján

A vezetés közbeni elalvás már központi téma lett az utóbbi években – a kormány és a rendőrség is kiemelten kezeli a kérdést. A felmérések szerint a tendencia csökken, de sajnos az adatok konkrétan csak az elalvás miatt bekövetkezett baleseteket jegyzik, a fáradtság miatt történőket nem, így erre nincsen pontos adatunk.

a fáradtság öl

Álmosan vezetni legalább olyan veszélyes, mint ittasan. Sőt, egyes kutatások kimutatták, hogy konkrétan a fáradt sofőr annyit ér, mint egy részeg. Érdemes megnézni a Youtube-on “tired driver” néven található videókat, amelyek jól mutatják, hogy milyen durva hatása lehet annak, ha akár csak egy pillanatra is elbóbiskolunk vezetés közben.

Nincsenek sokkal jobb helyzetben azok a szegediek sem (27 százalék), akik naponta csak hat órát alszanak. Ilyen kevés alvással nagyon könnyű belecsúszni a krónikusan fáradt kategóriába. A normálisnak mondható napi alvásidő egyébként napi 7-9 óra között alakul.

Sokan úgy gondolják, hogy egyéb elfoglaltságaik miatt az alvásidőn spórolnak, de valójában ezzel rést ütnek egészségük pajzsán, hiszen az egészségtudatos étkezés és a rendszeres időközönként végzett testmozgás mellett az alvás lenne a legfontosabb, amit egészségünkért tehetünk. És persze a legolcsóbb is, hiszen aludni nem kerül semmibe, ráadásul egy óra alvás csodákat tehet, ahogy ez a lenti táblázatból is látszik.

szeged alvás diagramm

A kevés alvás egy sor betegség kiváltó oka lehet – erről már beszéltünk az álmatlanságról szóló cikkünkben -, ráadásul irdatlan mennyiségű időt és pénzt szánunk olyan dolgokra is, amelyen egy kis alvással is tudnánk javítani – például bőrünk állapotára vagy az fogyókúrára.

Hogy egészségesebbé tedd éjszakáidat, összeszedtünk neked néhány tippet, amivel javíthatsz alvásod minőségén:

 • Kerüld a nehéz, zsíros ételeket lefekvés előtt.
 • Ne igyál alkoholt. Ettől nem alszol jobban – sőt!
 • Lehetőleg már koradélutántól kerüld a serkentőszereket – kávé, energiaital, teák, amik felpörgetnek.
 • Varázsolj teljes sötétséget a hálószobádban.
 • Próbálj ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni minden nap.
 • Ne nézz tévét, ne telefonozz, ne számítógépezz a lefekvést megelőző 30-60 percben.
 • Aludj egy órával többet. 🙂

Ezúton is köszönjük minden szegedi kitöltőnek a segítséget! Most ti is lehettek Szeged alvás nagykövetei – csak osszátok meg a felmérés eredményeit, hogy minden szegedi jobban aludjon! 🙂

A cikket Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője írta. Amennyiben bármilyen kérdés vagy gondolat merülne fel a leírtakkal kapcsolatban, úgy a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címen vagy 20/250-7615-ös telefonszámon elérhetőek vagyunk.

A kutatás minden eredménye, anyaga, grafikai elemei szabadon terjeszthetők. Mindössze annyit kérünk, hogy az eredeti forrást vagy a Matracman Alvásblog főoldalát egy linkkel hivatkozzátok le. Ezzel segítitek küldetésünket, hogy fejlesszük Magyarország alváskultúráját. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük