Matrac

Antiallergén matrac – valóság vagy mítosz?

Létezik antiallergén matrac?

Kicsit provokatívnak érezheted a címet, hiszen te is sok olyan matraccal találkozhattál már, melyet antiallergénnek tituláltak.

Akkor most van antiallergén matrac, vagy nincs?

Kicsit utánajártam ennek az égető kérdésnek, görgess lejjebb, ismerd meg az igazságot.

Tartalomjegyzék – Kattintható

Allergia, mint népbetegség

Gyerekkorom óta asztmában és allergiában szenvedek (szinte mindenre allergiás vagyok, úgyhogy a Prick-tesztnél az egész karom olyan vörös lett, mint a tűzoltókészülék), ezért nekem mindig is fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy milyen matracon alszom, és milyen ágyneműket használok.

Az allergia sajnos mára már népbetegség mind Magyarországon (egyes statisztikák szerint legalább 3 millió embernél jelentkeznek a tünetek), mind világszerte (nem túlzó a 400 milliós szám!). Ez tulajdonképpen az immunrendszerünk túlreakciója bizonyos allergén anyagokra. Számos válfaja létezik.

antiallergén matrac

A házipor-atka ürüléke váltja ki az allergiás és asztmás tüneteket. Kép forrása: www.newscientist.com.

Azonban a porallergia teszi ki az allergiás panaszok jelentős részét (több, mint a felét), mely az állatszőr allergiával együtt a perenniális asztma körébe tartozik, vagyis egész évben fennáll.

Tünetei a nátha és nehézlégzés, erős könnyezés, szemvörösség és viszketés, orrfolyás vagy dugulás, torokviszketés és tüsszögés (az orrnyálkahártya és szemkötőhártya gyullad be ilyenkor), valamint az ekcémához hasonló kiütések és vörös foltok a bőrön.

Ne csak az atkákra figyelj! Nézd meg a videót, amiben elmondom, hogy miért fontos a zónázás!

A porallergia megnevezés azonban picikét pontatlan, ugyanis nem maga a házipor váltja ki a túlérzékenységet. A valódi felelős egy miniatűr (0,3 mm nagyságúra nőnek meg) pókszabású élősködő, az atka.  De nem is a poratkával van az igazi baj (mondjuk jó ronda), hanem az ürülékében lévő speciális fehérjével, mely belélegezve vagy a bőrrel érintkezve váltja ki a kellemetlen tüneteket.

A házipor-atkák a meleg, párás, sötét helyeket kedvelik, a 20-25 fokos hőmérsékletet és 65-80%-os páratartalom valóságos mennyország számukra, valamint a bőrről, hajról és körömről leváló, elhalt hámsejtekkel és korpával táplálkoznak (innen ered a bőrevő atka elnevezés).

Alvás közben tested hőt termel, folyamatosan párologtat, így az éjszaka folyamán 20 fok felé melegíted a matracodat, ami így a folyamatos tápanyag-forrás mellett ideális klímát teremt számukra.

antiallergén matrac

Egy gramm háziporban akár 20 ezer atka is eléldegélhet!

Ezek a kis kártevők tehát millió számra is megtelepedhetnek a matracban, párnában, illetve az ágyneműben (valamint a szőnyegben, függönyben, plüssállatban stb.) és nagyon gyors az anyagcseréjük, naponta akár tízszer is belerondítanak az ágyadba, beszáradt ürülékük pedig apróra töredezve szabadon száll a levegőben, allergiás reakciókat okozva.

A szobádban időnként felgyülemlő porcicák szükségesek az atkának a szaporodásához, ezek felhámból, hajból, állati szőrből, atkából, penészgombából és baktériumból állnak össze.

Amennyiben allergiás vagy asztmás bántalmaidat vannak tehát, létérdeked olyan antiallergén matracot választani, mely csökkenti panaszaidat. Itt szeretném megjegyezni, hogy a poratkák elleni harc kicsit sziszifuszi, végérvényesen leszámolni velük szinte lehetetlen, azonban teljes életmódváltással sokat tehetsz a viszonylagos tünetmentességért.

Még mindig áll azonban a kérdés, találsz egyáltalán antiallergén matracot a szaküzletekben?

Antiallergén matrac alapanyagok?

A matracipar marketingje nagyon fejlett (irónia), ennek szerves része az atkamentes vagy antiallergén matrac is. De hogy ne legyek teljesen igazságtalan, valóban vannak olyan matrac alapanyagok, melyekben az atkák gond nélkül megtelepszenek, másokban azonban már jóval nehezebben. De még ez utóbbiak sem nyújtanak 100%-ig biztos védelmet.

antiallergén matrac

Kezdjük az egyértelműen legrosszabbal. A bonell-rugós matracok váza nagyméretű, spirális alakú, összefűzött acélrugókból áll. Ezen matracok belseje tehát nagyrészt légüres tér, melyet éjjelente ráadásul még fel is melegítesz.

A bonell-rugós matrac magja tehát egy sötét, meleg, párás poratka inkubátor (ennél jobb hely nem is lehetne számára). A táskarugós matracok egy fokkal talán jobbak ilyen szempontból, bár a kis zsákok – melybe a kisméretű rugókat varrják – nem jelentenek igazi akadályt a matrac belsejébe befészkelődő atkáknak.

Úgyszólván bármilyen más matrac alapanyag csak jobb lehet az atkák megállítására, mint a rugózat. A habmatracok és a biomatracok praktikusabbak tehát, több idő kell nekik amíg atkatemetővé változnak.

Minél sűrűbb a habanyag, annál nehezebben telepszenek meg benne a poratkák, tehát egy nagyobb sűrűségű hideghabbal (35-45 kg/m3) nehezebb a dolguk, mint egy normál habszivaccsal (25-30 kg/m3). A memory habmatrac 50-95 kilós sűrűségével pedig már igazi akadálypályát jelenthet (az is igaz viszont, hogy a túlmelegedés már kedvezhet az atkásodásnak).

A modernebb habanyagok ráadásul jobban átszellőznek, belsejüket számtalan mikroszkópikus méretű, hajszálvékony csatorna szövi át, melyek elvezetik a nedvességet, és nem füllednek be, illetve fejlesztenek már speciális antiallergén kikészítésű hideghabokat is (ezek Ultrafresh anyaggal vannak kezelve, hatékonyságuk azonban nem tudom mennyire van alátámasztva).

antiallergén matrac

A sűrű habban nehezebben közlekedik a poratka.

biomatrac gyártók esküsznek a kókuszra és latexre, melyek természetes módon taszítják az atkákat. Annyi biztos, hogy a nagy fajsúlyú, sűrű latex, mely kiválóan szellőzik valóban hatékonyabban tarthatja távol a poratkákat.

Manapság a komolyabb matracok már olyan alapanyagból készülő huzatokkal vannak felszerelve, melyek bizonyos mértékig gátolhatják az atkásodás, ugyanis kedvezőtlen, hűvösebb, szárazabb klímát teremtenek.

Ilyenek például a jól szellőző pamut, vagy a nála négyszer jobb nedvszívással rendelkező, fertőtlenítő hatással bíró bambuszszál, a természetesen penészgomba és antibakteriális selyem, vagy a hőszabályozó gyapjú, melyről magyarországi kutatások bizonyították be, hogy az ágyatkák nem telepszenek meg benne (Dr. Vahid Yousefi-Kóbori Judit: A merinó juhok tenyésztése és kiválasztása. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2002. 20. oldal).

antiallergén matrac

A gyapjú derékalj is jó szolgálatot tehet az allergiásoknak.

Tehát még azok a matrac alapanyagok is csak valamivel jobbak a többinél, melyeket a matrac gyártók antiallergénként hirdetnek.

Az atkák ugyanis szinte mindenféle anyagba bele tudnak mászni. Emellett érvel Paul V. Williams gyermekgyógyász (University of Washington School of Medicine) és allergológus (Northwest Allergy and Asthma Center in Washington State)  is, szerinte tudományos bizonyítékok egyáltalán nem támasztják alá a matrac gyártók és forgalmazók jól hangzó passzusait a hipoallergén matracokról, az atkák ugyanis mindenhol megélnek, ahol táplálékot találnak.

Tehát önmagában antiallergén matrac nincsen, viszont bármilyen matrac atkamentessé tehető!

Halálbiztos megoldás poratkák ellen, avagy hogy készül az antiallergén matrac?

De van egy biztos megoldás az atkák elszaporodása ellen: a prevenció.

Vagyis nem kell mást tenned mint megelőzni, hogy az atkák a matracodba jussanak. Ezek a bosszantó kis élősködők 60 fok feletti hőmérsékleten elpusztulnak.

Egyszerűen csak olyan matracvédőt kell használnod, mely magas hőfokon (90-95°) főzhető. Az atkák természetesen ebbe is belemásznak, de ha gyakran kimosod (legalább hetente), akkor eltávolíthatod belőle ezeket még azelőtt hogy a matrac huzatába behatolnának.

Arra kell csak figyelned, hogy a matracvédő takaró elég vastag legyen (nem menjenek gyorsan keresztül rajta az atkák, illetve nagyobb mennyiségű folyadékot is fel tudjon szívni), illetve olyan anyagból legyen, mely a gyakori mosástól nem megy hamar tönkre.

milyen matracot vegyek

A legjobbak a többrétegű, steppelt takaróhoz hasonló, kevert szálas (pamut-műszál), átlélegző matracvédő lepedők. Ezek ráadásul a sérülésektől és piszkolódástól is védik matracod huzatát, jelentősen meghosszabbíthatják élettartamát.

Emellett természetesen praktikus lehet a levehető, mosható matrachuzat is, azonban nem helyettesítheti a matracvédő lepedőt, ugyanis alapvetően nem arra van tervezve, hogy mondjuk heti szinten lekapd, és 90°-on kimosd. Időnként persze kimoshatók, azonban franciaágy méretben nem férnek majd bele mosógépedbe, legfeljebb a patyolatban tisztíttathatók ki.

Ma már egyre több helyen kapható magas hőfokon mosható párnavédő huzat is, érdemes egy ilyenbe is beruháznod, állítólag egy kétéves párna súlyának 10%-a atka és atkaürülék!

Néhány év után elhasználódik matracunk, nemcsak tartását és kényelmességét veszti el, hanem higiénikusságát is, illetve az allergén anyagok is felhalmozódhatnak benne. Amennyiben allergia vagy asztma kínoz, azt javaslom legalább 7-8 évente cseréld le a matracodat.

És persze, ha jó matracot keresel, akkor várunk téged a Matracman Shop bemutatótermében. 🙂

Ha tetszett a cikk, nyugodtan használd a Tetszik és a Megosztás gombokat 🙂 Köszönjük!

Források:

  • www.webmd.com/allergies/guide/dust-mite-mattress-and-pillow-covers-for-allergy-relief
  • www.webmd.com/sleep-disorders/features/best-mattress-good-nights-sleep?page=2#2
  • www.allergyconsumerreview.com/hypoallergenic-bedding-myths.html#sthash.CNxMstFf.dpbs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük