Alvás

Dunaújváros 2017-es alvásfelmérése

Rosszul alszik Dunaújváros

Múlt héten nem reprezentatív felmérést végeztünk Dunaújvárosban. Célunk a dunaújvárosiak alvási szokásainak megismerése volt. A kérdőívet végül 671 személy töltötte ki, ami remek eredmény, hiszen ez a lakosság majdnem 1,5 százaléka. Ezúton is köszönjük minden kedves kitöltőnek a segítséget!

A válaszok alapján látszik, hogy nem az számít, hogy sima szivacs matrac vagy akár memóriahabos matrac van a háztartásokban… (Kattintson ide, ha önt is érdekli a kérdés, hogy “milyen matracot vegyek?”)

Az alábbi infografikán a dunaújvárosi hölgyek és urak alvási szokásait vetettük össze, míg a kép alatt a részletes eredményeket is ismertetjük.

dunaújváros alvásfelmérés

2017-es Dunaújváros alvásfelmérés részletes ismertetése

A dunaújvárosiak 55 százaléka már reggel fáradtan ébred, ami nem túl jó arány, hiszen minden második ember még alvás után is fáradtnak érzi magát, ami a mindennapjaira is negatív hatással van.

dunaújváros rosszul alszik

A fentiekkel összevág, hogy a lakosság majdnem negyede arról számolt be, hogy éjszakánként forgolódva alszik, ami egyrészt lehet a túl stresszes mindennapok hatása is, de arra is utalhat, hogy egyszerűen túl kemény matracon alszunk. Ráadásul sokan nem is tudják, hogy egész éjszaka forgolódnak alvás közben, hiszen nem tűnik fel nekik, csak azt veszik észre, hogy másnap fáradtak – akár már ébredéskor is.

Mikor mennek aludni?

Nem túl szívderítő eredmény, hogy a dunaújvárosiak 22 százaléka vallotta azt magáról, hogy 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik. Ez hosszú távon már krónikusan kevés alvás, amely meghatározza az ember mindennapjait – és sajnos nem a pozitív irányba.

Nem csak állandóan fáradtak leszünk, de mogorvák, ingerültek, sőt akár depressziósak is, így pedig nem csak saját magunknak ártunk, de a családunk hangulatát is elronthatjuk, sőt akár kapcsolatunk is rámehet.

Arról nem is beszélve, hogy a hangulatunkon kívül még a teljesítőképességünk is csökken, nem beszélve a reflexeinkről, ami autóvezetés közben akár életveszélyes is lehet. Azoknak az embereknek, akik ilyen keveset alszanak, érdemes megfontolniuk, hogy adjanak maguknak még legalább egy óra pihenést, hiszen egészségünk megőrzésében az alvásnak hatalmas jelentősége van – és valljuk meg őszintén ez az egyik legolcsóbb dolog, amivel jót tehetünk magunknak, hiszen egy órával később kelni vagy korábban feküdni biztosan nem kerül semmibe.

noi-ferfi-alvas-dunaujvaros

Az eredmények alapján a nők és a férfiak átlagban azonos időt töltenek alvással, de ha a részeredményeket nézzük, akkor az látszik, hogy a hölgyek között többen vannak, akik 5 órát vagy annál is kevesebbet töltenek alvással, míg a másik véglet, a 10 óránál többet alvók között inkább a férfiak vezetnek.

Alvásidő korosztály szerint

Korosztályonkénti bontásban szemlélve az eredményeket, kitűnik, hogy nincs olyan nagy különbség az egyes rétegek között. A két szélső értéket a 25 év alattiak és az 55 felettiek szállítják, de még így is csak minimális – fél óra – különbség van a mért értékek között, pedig a fiatalabb generációnak több pihenésre lenne szüksége, hogy jobban szerepelhessenek az iskolában.

alvás előtti tv nézés dunaújváros

Ami mégi igazán elszomorító a felmérés kapcsán, hogy kiderült: a lakosság majdnem 89 százaléka valamilyen elektronikai kütyüvel üti el a lefekvés előtti 30-60 percet – a tévénézők aránya 52,6 százalék!

Ez nem csak azért gond, mert nem tudunk lenyugodni alvás előtt, hanem azért is, mert a televízió által kibocsátott kék fény megakadályozza a melatonin nevű hormon termelődését, ami felelős lenne az elalvásért. Erről a témáról a tévézés elalvás előtt című cikkünkben már írtunk bővebben is.

Végszóként elmondható, hogy az eddigi felmérésekhez hasonlóan Dunaújváorsban sem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget az alvásnak, pedig a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett ez lenne egészségünk harmadik alappillére. Szóval alvásra fel! 🙂

Még egyszer köszönjük szépen minden dunaújvárosi kitöltő segítségét!

Ha tetszett a cikk, akkor legyél te is nyugodtan Dunaújváros alváskultúrájának nagykövete és oszd meg bátran Facebookon! Köszönjük! 🙂

A cikket Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője írta. Ha bármilyen kérdésed merülne fel az eredményekkel kapcsolatban, akkor nyugodtan írj a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre, vagy hívd a 20/250-7615-ös telefonszámon.

A cikk szabadon terjszethető, másolható, újra publikálható. Ezzel kapcsolatban mindössze annyit kérünk, hogy egy linkkel hivatkozd le a kutatás oldalát, vagy a Matracman Alvásblog főoldalát. Köszönjük szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük