Alvás

Debreceni alvásfelmérés

Debreceni alvásfelmérés (2017)

Kicsit több, mint egy hónappal ezelőtt 1493 debreceni személytől kérdeztük meg, hogy hogyan alszik. Az országos átlaghoz hasonlóan a többség debrecenben is elégedetlen volt az alvásminőségével.

Bár a felmérés nem reprezentatív, a kitöltők nagy száma miatt mégis viszonylag pontos képet kapunk a helyiek alvási szokásairól. További részletek az infografika alatt olvashatók. De előre figyelmeztetünk mindenkit: nem a matrac a hibás…

debreceni felmérés infografika

Debreceni alvásfelmérés részletes elemzése

Az adatok szerint az emberek 56 százaléka már a reggeli ébredést követően is fáradtnak érzi magát, ami elég rossz arány, tekintve, hogy alvás után nem ez lenne az ideális állapot.

debrecen alvásfelmérés eredmény

Habár az eredmények elsőre rémisztőnek tűnnek, azonban érdemes megjegyezni, hogy saját értékelésünk szerint még mindig kipihentebbek vagyunk mint az osztrákok – legalábbis az osztrák Matratzenmann blog eddigi felmérései szerint.

A fáradtságnak természetesen rengeteg oka lehet. Egészségügyi okok, stressz, nem megfelelő fekhely, nem megfelelő alvási környezet, vagy akár a túlzottan kevés alvásra fordított idő is.

A felmérésből jól látszik, hogy a debreceniek sem fordítanak elég időt a pihenésre, regenerálódásra. Mindenkinek eltérő alvásmennyiségre van természetesen szüksége, de azért vannak olyan irányszámok, amiket érdemes elfogadni. Legtöbben a 7-9 óra alvás mellett teszik le a voksukat, tehát ennél kevesebbet és többet aludni általában nem egészséges.

A fenti ábrán látható, hogy a helyiek egy jelentős része (16 százalék) naponta mindössze csak 5 órát vagy annál is kevesebbet tölt alvással. Ennyi idő alatt – főleg, ha hosszú időn keresztül fennáll az állapot – nem lehet regenerálódni.

A folyamatos kialvatlanság mind szellemi, mind pedig fizikai teljesítőképességünket csökkenti. Már egyszeri, 17 órán át tartó ébrenlét is olyan állapotot eredményez például vezetés közben, mintha két sört legurítottunk volna indulás előtt. Ha ez a helyzet állandósul, akkor pedig a következmények még rosszabbak, akár életveszélyesek is lehetnek saját magunkra és a környezetünkre nézve – és itt nem csak arra kell gondolni például, hogy elalszunk vezetés közben, hanem arra is, ha csak fél másodpercre elbambulunk.

debrecen mikor megy aludni

Személyiségünk is torzulhat, ha nem alszunk eleget. Ilyenkor nem csak nyűgösebbek vagyunk, de könnyebben is veszítjük el higgadtságunkat. Ez nem csak az ismeretlen emberekkel szemben rossz, de akár párkapcsolatok, családok is tönkremehetnek benne, ha az egyik fél – vagy éppen a pár mindkét tagja – folyamatason fáradt.

Nincsenek sokkal jobb helyzetben azok sem, akik napi hat órát töltenek alvással, hiszen innen is könnyedén bele lehet csúszni a kialvatlan kategóriába. Ráadásul az alvásra fordított túlzottan kevés idő által okozott problémát még rengeteg dologgal lehet tovább rontani.

debrecen alváspozíció

A felmérés kitöltői közül 22 százalék adta azt a választ, hogy éjszakánként forgolódik, de a szám valójában ennél sokkal súlyosabb lehet. Sokan ugyanis nem emlékeznek rá, hogy az éjszaka folyamán felébredtek, de az ébredés mellékhatásaival találkozni fognak. A forgolódásnak legtöbbször a stressz és a nem megfelelő fekhely választás az okai – például a csak ideiglenes megoldásként alvásra ajánlott kanapék – és ezeken a kanapékon sajnos a fedőmatrac nem segít… Egy ágybetét többet lendítene a dolgon.

alvás előtti tevékenység

Lefekvés előtti szokásaink sincsenek jó hatással a pihentető alvásra. A válaszadók nagy többsége valamilyen elektronikai eszközzel tölti az alvás előtti 30-60 percet.Több mint 85 százalék nyomkodja a telefonját vagy néz tévét, ami duplán negatív hatással van a pihenésünkre.

Egyrészt nem tudunk kikapcsolni – hiszen a tévében pörgős műsorokat nézve nehéz nyugalmat találni -, másrészt a készülékekből áradó kék fény negatív hatással van a melatonin termelésünkre, ami alapvetően meghatározza alvásunk minőségét.

debrecen elégedettség órák szerint

Azonban a fentiek ellenére a legnagyobb problémát az okozza, hogy egyszerűen az emberek többségének a fejében az alvás továbbra is szükséges rosszként jelenik meg. Egyszerűen mindent megpróbálunk az alvás kárára csinálni. Csak még egy óra munka, csak még egy kis romantika, csak ez, csak az – és észre sem vesszük, hogy közben az egészségünket áldozzuk fel.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett az alvás egészségünk egyik alappillére. Ráadásul ezt kerül a legkevesebbe művelni. Csak aludni kell. A fenti grafikonon jól látszik, hogy mennyivel kipihentebbek azok, akik megfelelő időt szánnak az alvásra. Neked is azt javasoljuk, hogy figyelj rá oda.

Cikkünk végére összeszedtünk 7 tippet, amire érdemes oda figyelni, ha jól szeretnénk aludni:

  • Ne nézz tévét és ne számítógépezz a lefekvés előtti utolsó fél órában. Hallgass inkább megnyugtató zenét helyette.
  • Kerüljük a nehéz és zsíros ételeket este.
  • Lehetőleg ne igyunk alkoholt lefekvés előtt.
  • A délutáni órákban már kerüljük a kávé és egyéb serkentő italok fogyasztását.
  • Aludj egy órával többet. 🙂
  • Legyen rendszerünk a mindennapokban. Feküdjünk és keljünk mindig ugyanabban az időpontban.
  • Aludjunk teljes sötétségben.

 

Ezúton is köszönjük a debreceni emberek segítőkészségét a kérdőív kitöltése során! 🙂

Légy te is Debrecen alvásnagykövete és oszd meg ezt a cikket Facebookon. Köszönjük!

A bejegyzést Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője készítette. Amennyiben a leírtakkal kapcsolatban bármilyen kérdés felmerülne, kérjük írj a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre, vagy hívd a 20/250-7615-ös számot.

A cikkben található összes képi és írásos anyag szabadon másolható és felhasználható. Mindössze annyit kérünk, hogy vagy az alvásfelmérést közlő oldalra vagy a matracman.hu oldalra mutasson egy élő hivatkozás. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük