Alvás

Alvásmegvonás mint kínzás

Alvásmegvonás mint kínzás

Sokan nem is hiszik el, hogy az alvásmegvonás milyen rossz hatással lehet az életükre. Ezzel szemben mások már rájöttek, hogy igenis tönkretesz, ha nem alszunk eleget – és akkor is, ha nem a megfelelő minőségben. Erről szól ez a cikk…

Alvásmegvonás kínzás

Modernkori kínzás alvásmegvonással… Forrás: storypick.com

Szokták mondani, hogy az ember a földön az egyetlen faj, aki élvezettel öl. Nem kell tehát csodálkozni, hogy a leleményes ember kitalálta az alvásmegvonást, mint kínzási módot. Az ókori Rómából is származnak források, amikből kiderül, hogy előszeretettel alkalmazták már akkor az alvásmegvonást kínzásként.

Kialvatlanság következményei

Az emberi szervezetnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége egy nap. Az alvatlanságnak első jelei 24 óra után jelentkeznek: fájnak a szemeid, nehéz őket nyitva tartani, a fejed kellemetlenül lüktet, rázhat a hideg, hányingered lehet. Az alváshiány ráadásul gyorsan csökkenti a motivációt.

A lefolyás azzal kezdődik, hogy a személy testhőmérséklete instabillá válik és elkezd izzadni. A kialvatlan ember teljesítménye fokozatosan csökken. A hosszú ideig történő alvásmegvonásnál legyengül az immunrendszer és növekszik az esély a szív és érrendszeri megbetegesekre.

Ha az ember nem alszik eleget, érzelmi tartalékai lecsökkenek, kevésbé képes alkalmazkodni. Az események sokkal jobban megviselik érzelmeit. Hetvenkét órás vagy hosszabb ébrenlét után az ember gyakran úgy érzi, hogy üldözik, és enyhén paranoiás lesz.

Alvásmegvonás szemkipeckelés

 Az alvásmegvonás kínzás is lehet… Kép forrása: livelovefruit.com

A világrekordot Randy Gardner 1964-ben állította fel azzal, hogy tizenegy napig kibírta alvás nélkül. Az átlag ember nem bírja 4-5 napnál tovább az ébrenlétet.

Állatkísérletek

A hivatalos orvosi kutatások embereken csak pár napos kialvatlanság hatásait kutatták – etikai okokból. Állatkísérletek során aztán kiderült, hogy a hosszú távú alvásmegvonásnak mindig halál a következménye.

A 19. Században például az olasz Lamberto Daddi és Giulio Tarozzi több kutyát is halálra sétáltatott. Az állatok 9-17 nap alatt haltak bele az alvásmegvonásba és a végkimerülésbe.

Allan Rechtshcaffen kísérlete is híres, amikor két egérrel kísérletezett. A „kontrollegeret” engedte aludni, normálisan etette, míg a másikat azonnal vízbe dobta, amint alvás jeleit észlelte rajta. A kísérlet tízszer lett megismételve, minden alkalommal 11 és 32 nap között elpusztultak az állatok. Ami nagyon meglepő, hogy a boncolásnál egyik esetben sem lehetet kimutatni anatómiai elváltozást.

A halál lefolyása

Ha egy ember nem aludhat, az élet fenntartásához szükséges funkciók mindegyike sérül. Az immunrendszer már nem tud minket megfelelően megvédeni, és ezek a negatív hatások még erőteljesebben jelentkeznek, ha sérültek, betegek vagyunk.

A gyógyulási folyamatok is lelassulnak és a fájdalomérzet erősebbé válik. Végül a létfontosságú szervek működése leáll és örökre elalszunk. A szakértők szerint az alvásmegvonás 14 nap után halálos.

Alvásmegvonás kínzásként

Már s 16. századi Skóciában használták a boszorkánypereknél az alvásmegvonást. Az alvatlanság következményeként a nők hallucinálni kezdtek és hihetetlen dolgokat meséltek, vagyis ébren álmodtak. Ezt a kihallgató személyzet a gonosz jelenlétének értelmezte, így a hölgyet halálra ítélték az ördöggel való szövetkezés vádjával.

Orosz alváskísérlet

Kép forrása: Youtube

Az oroszok és a németek is kísérleteztek az alvásmegvonásával a második világháború előtt és alatt. Az oroszoknál volt egy rémtörténet, hogy kifejlesztettek egy gázt, amit ha a fogvatartottak belélegeztek, akkor nem tudtak aludni. Végül a foglyok 15 nap után meghaltak.

Természetesen vannak ennek a történeteknek valóság alapja, hiszen rengeteg kétes vagy néhol botrányos projektről olvashat az ember (MK-Ultra, Midnight, Climax). Grigorij Mairanovsky vezetésével kifejlesztették a C2-es gázt, ami belélegzés után 15 percre rá megölte az alanyt (ezek sokszor politikai foglyok voltak a Gulágról). Úgy írták, hogy az alany nyugodttá és csendessé vált, a halál megközelítőleg 15 perc után beállt.

A Szovjetunióban kedvelt kínzási módszernek számított az alvásmegvonás, vagy ahogyan nevezték „fehér kínzás”. Ez a módszer gyakran vált használatossá, mert egyszerűen nem lehet kimutatni, a kínzást elszenvedő személyen, hogy ilyen kegyetlen tortúrán esett át.

A CIA egyik legkeményebb kínzási módja volt az alvásmegvonás

A new yorki-i terrortámadások után után adott engedélyt a Pentagon, hogy az alvásmegvonás alkalmazható legyen a terroristák ellen. Ebből később óriási botrány kerekedet, amikor több fénykép és videó kiszivárgott híres iraki Abu Ghraib (Bagdad környéke) börtönből. Több tisztet is elítéltek embertelen kínzás miatt. 2009 óta tiltott az Egyesült Államokban az ilyen jellegű kihallgatás. Természetesen ne gondoljuk, hogy Guantanamóban nem használják „értékes személyek esetén” a kínzás ezen módját.

Tiltakozás az alvásmegvonással kínzás ellen

Tiltakozás az alvásmegvonással való kínzás ellen. Forrás:

A CIA természetesen tökélyre fejlesztette a módszert. A rabokat kikötötték, és ha elaludtak, akkor vizet locsoltak rájuk, hogy felébredjenek. Ezt zajhatásokkal is kombinálták. A magánzárkában lévő rabok kezeit megbilincselték és közben szörnyű hanghatásokkal terhelték őket. Voltak akiket fülsüketítő fehér zajjal kínoztak. Míg mások azt állították, hogy horrorfilmekből származó kacagással vagy sírással, illetve túl hangos rap és metalzenével kínozták.

Természetesen a kikötözés és a hanghatások azt segítették, hogy a rabok ne tudjanak elaludni. Egyik rab elmesélte, hogy amikor zajjal kínozták, az szörnyűbb volt, mint amikor Marokkóban borotvapengékkel vagdosták a bőrét.

Alvásmegvonást használt a török kormány is az 2016 július 15.-i puccskísérlet után. Az őrizetbe vételek lehetséges időtartamát 4-ről 30 napra hosszabbították. Pár hónapon belül 32 ezer embert vettek őrizetbe. A kormány rendelete felmenti a kormánytisztviselőket az eljárás során történtekkel kapcsolatos felelősség alól. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet 13 olyan esetet említ meg, ahol alvásmegvonás, súlyos verés, szexuális bántalmazást alkalmaztak az őrizetbe vett személyek ellen.

Mint fent olvashattuk, az alvásmegvonás nem egy elavult jelenség a kínzások között. Mai napig előszeretettel alkalmazzák több országban. A kínzás ezen módja nagyon kegyetlen, hiszen a kínzott személy fizikai és szellemi állapotától függően akár napokig, hetekig is eltarthat. Ez az egyik legkegyetlenebb nem fizikai jellegű kínzás ma a világon..

Az olvasottak tükrében még furcsább, hogy az emberek még nem jöttek rá, hogy mennyire fontos az egészségük szempontjából, hogy ne csak a táplálkozásra és a mozgásra, de az egészséges, pihentető alvásra is odafigyeljenek…

Ha tetszett a cikk, nyugodtan nyomkodd a “Tetszik” és “Megosztom” gombokat. Köszönjük! 🙂

Felhasznált források:

http://15091986.de.tl/Schlafentzug.htm

http://www.praxisvita.de/schlafentzug-kann-wachbleiben-toedlich-sein

http://www1.wdr.de/fernsehen/quarks/sendungen/schlafentzug100.html

http://www.focus.de/politik/ausland/usa/us-folterbericht-enthuellt-so-halfen-amerikanische-psychologen-die-gefaengnis-folter-zu-rechtfertigen_id_4810190.html

http://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/alvasmegvonas_a_legkegyetlenebb_kinzasok_egyike/20141217124646?autorefreshed=1

http://www.onlinepszichologia.hu/hirek/az-alvashianyrol-i

http://index.hu/kulfold/pentagon0509/

http://offline.hu/kikapcs/2015/03/a-legsokkolobb-modszerek-amikkel-foglyokat-kinoztak/

http://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/ha_nem_jon_alom_a_szememre/20060814132425

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük