Alvás

Győr, a kialvatlan város.

Győri alvásfelmérés (2017)

Rosszul alszik Győr. Magyarország egyik legrosszabb eredményét produkálták a győriek a 2017-es alvásfelmérésünk során. A város 62 százaléka mondta azt, hogy már a reggeli ébredést követően is fáradtnak érzi magát.

Miért születtek ilyen rossz eredmények? Mit rontanak el az emberek? Az infografika után részletesebben is utánamegyünk a számoknak.

győri alvásfelmérés 2017 infografikája

Ezért alszik rosszul Győr

A legfontosabb mérőszám az egész felmérés során az emberek elégedettsége saját kipihentségükkel kapcsolatban. Ebben a tekintetben Győr eddig viszi a legkialvatlanabb város címet – sajnos.

alvás diagramm

A magyar átlag nagyjából 50-60 százalék körül alakult – eddig. Ezt sikerült most átszakítaniuk a győrieknek. A számok rémisztőek és nagyon jól illeszkednek abba, amit Dr. Csapó Krisztina, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának neurológusa mondott: az emberek kétharmada alvászavarban szenved. Egyébként hasonló eredményeket kapunk a német és osztrák alvásfelmérések elemzése során is, így a magyar számok egyáltalán nem kiugróak – sőt egy kicsit még jobban is alszunk a szomszédoknál.

alvásidő

Szorosan összefügghet az eredménnyel, hogy a helyiek egyszerűen nem fordítanak elég időt az alvásra. A megkérdezettek 17 százaléka mindössze öt órát – vagy annál is kevesebbet – alszik naponta. Ez a csekély alvásmennyiség egyszerűen nem elég arra, hogy kipihenjük a nap fáradalmait.

Gyakorlatilag állandóan fáradt, aki ilyen keveset alszik, ami nem csak azért probléma, mert sokat ásítozunk nap közben, de azért is, mert konkrétan tönkretehetjük az életünket. Radikális esetben könnyen bele is halhatunk a kialvatlanságba.

A fáradt ember rossz hangulatú, mogorva, agresszívebb, depresszívebb. Ez kihatással van társas kapcsolatainkra is. Könnyen rámehet a kapcsolatunk, házasságunk, hiszen egy idő után elviselhetetlenné válhatunk környezetünk számára.

lefekvési idő

Ennél is veszélyesebb azonban, ha volán mögé ülünk. Már 17 óra folyamatos ébrenlét is fél ezrelékes véralkoholszintnek megfelelő teljesítménycsökkenést eredményez egy kutatás szerint – forrás itt -, míg még hosszabb, napon túli alvásidő esetén a reakciókészségünk akár az 1 ezrelékes véralkohol szintnek megfelelő is lehet.

A francia autópályakezelő felmérése szerint minden harmadik balesetért a kialvatlanság tehető felelőssé. Szóval az új szlogen akár az is lehetne, hogy virraszt vagy vezet? Könnyű belátni, hogy akik 5-6 órát alszanak csak naponta, azok veszélyeztetik saját és mások testi épségét is az utakon…

Az ideális alvásidő valahol 7 és 9 óra között lenne. A fentiek tükrében még rémisztőbb, hogy a győriek majdnem fele csak 5-6 órát alszik naponta.

alvás helett tévé

Ráadásul lefekvés előtti szokásaink is csak rombolják az alvással töltött idő hatékonyságát. Közel a városlakók fele említette, hogy tévét néz az alvást megelőző fél-egy órában. Ez nem csak azért rossz program, mert nehéz kikapcsolni egy pörgős tévéműsor után, de azért is, mert a tévéből áradó kék fény nem hagy minket nyugodtan aludni.

Ráaádásul további 40 százalék a telefonját és számítógépét használja, így mindenkinek az agya azt az információt kapja a retináján keresztül, hogy még nappal van, nem kell aludni. Ennek elkerülésére már több elektronikai eszköznél is lehet állítani a belőle áradó fény színén – például az Iphonok esetében a Nightshift használatával.

Lefekvés előtt sokkal jobb ötlet lenne valamilyen megnyugtató tevékenységet végezni. Hallgassunk nyugodt zenét, beszélgessünk párunkkal – vagy éppen olvassunk! Sokkal jobban fogunk aludni.

forgolódnak a győriek

Az alvás tárgyi feltételei is legalább ennyire fontosak, ha szeretnénk magunkat rendesen kipihenni. A válaszadók majdnem negyede nyilatkozta, hogy éjszakánként forgolódik. Még nagyobb lehet azonban a számuk, hiszen sokan nem is tudják magukról, hogy mennyit hánykolódnak éjszakánként – hiszen egyből visszaalszanak, másnap pedig nem emlékeznek rá.

A különböző betegségek és a stressz mellett a nem megfelelő fekhelyválasztás okozza a legtöbb problémát. Sokan alszanak például kinyitható kanapékon, amelyek nem éppen állandó alvásra lettek kitalálva, de ugyanúgy a túl kemény matrac is okozhat álmatlan éjszakákat.

Mivel javítsunk a kialvatlan város alvásminőségén?

több alvás, nagyobb boldogság

A fenti grafikonon is látszik, hogy mekkora külnbség van az 5 órát alvók és a normálisan – mondjuk 8 órát alvó – személyek alváselégedettsége között. A keveset alvók mindössze 25 százaléka elégedett saját helyzetével, míg azok, akik rászánják az időt a pihenésre, majdnem 60 százalékos elégedettségről tettek tanúbizonyságot. Ha kipihentebbek szeretnénk lenni, aludjunk többet egy órával.

A kipihentség felé vezető út első lépése az, hogy felismerjük és elismerjük az alvás fontosságát az egészségünk megőrzésében. Felismerjük, hogy a hosszú és teljes életnek nem csak a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés az alapja – ugyanúgy ide tartozik az alvás is. Sőt, az alvásnál nincs olcsóbb módszer egészségünk megőrzésére – hiszen ingyen van.

Adunk néhány további ötletet, amivel segíthetünk, hogy egészségesebben aludjunk:

  • Aludjunk teljes sötétségben.
  • Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket lefekvés előtt.
  • Ne igyunk alkoholt esténként, mert nem fogunk tőle jobban aludni – sőt!
  • Próbáljunk megfelelő mennyiségű időt alvással tölteni – 7-9 óra között megfelelő lesz.
  • Ne nézzünk tévét, ne használjunk számítógépet és telefont lefekvés előtt.
  • Legyen rendszer a mindennapjainkban. Ébredjünk és feküdjünk le lehetőleg mindig azonos időpontban.

Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, akkor máris rengeteget tettünk alvásminőségünk javítása érdekében…

Légy te is Győr alvás nagykövete! Oszd meg ezt a cikket Facebookon, hogy mindenki tudja, milyen fontos az alvás!

A felmérést Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője készítette. Ha bármilyen kérdés lenne a közölt adatokkal kapcsolatban, akkor a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címen vagy 20/250-7615-ös telefonszámon tudunk segíteni.

A kutatás minden írott és képi anyaga felhasználható újrapublikálható, azzal a feltétellel, hogy az újraközlő felületen egy link formájában le kell hivatkozni a kutatás eredeti oldalát (matracman.hu/gyor-alvas-2017/). 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük