Matrac

Mit jelent pontosan a téli-nyári oldal a matracoknál?

Mire jó a téli-nyári oldalas matrac?

A téli-nyári oldal – ahogy a nevében is benne van – arra utal, hogy a matrac télen és nyáron más klímát biztosít.

A téli oldal általában egy melegebb réteggel, a legtöbbször gyapjúval van bevonva, aminek a klímára gyakorolt jótékony hatásai köztudottak. Egy olyan természetes anyagról beszélünk, ami remekül szellőzik, jól tartja a hőt, miközben mégis száraz körülményeket teremt alvás közben. Nem hiába imádjuk úgy a gyapjú ágyneműt!

Matrac téli oldal

Gyapjú bevonatot jelző piktogram

Ezzel szemben a nyári oldal egy jól szellőző, könnyedebb, rendszerint pamut vagy más jó nedvességszívó tulajdonsággal rendelkező  huzatot takar, ami friss hőérzetet biztosít a melegebb hónapokban is a használójának.

Téli-nyári matrac? És a huzatot hogy veszem le?

A legtöbb matracon a téli-nyári oldalas huzat sajnos nem levehető – így gyakorlatilag bukjuk a tisztítási lehetőséget. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a visszajelzések alapján alig van ember, aki leveszi és kimossa a matrachuzatot – ráadásul egy jó matracvédővel kivédhetjük a legtöbb foltot és sérülést. Persze azért nem árt, ha egy nagyobb baleset után le lehet kapni azt a fránya huzatot…


A matracválasztás legfontosabb szempontjait itt foglaltuk össze Neked!


A másik probléma az, hogy ha nem kívül helyezkedik el a téli réteg, akkor senki sem fogja tudni megmondani, hogy melyik a matrac téli és melyik a nyári oldala. Még én sem. Csak ha látom a kis napocskát vagy hópihét a matrac címkéjén. A téli-nyári oldal hatása itt értelemszerűen még gyengébb  mintha közvetlenül azon feküdne a használója. Gyakorlatilag a hőérzetben a változás inkább csak mérhető, mint érezhető.  Szóval ez így egy kicsit marketinges rizsa.

Téli nyári matrac

Egy példa a nem levehető huzatú téli-nyári oldalas matracra (Forrás: www.agy-matrac.hu)

A másik nagy problémám a téli-nyári oldalas matracokkal, hogy nem látom, hogy mi van a huzat alatt. És hát ha nem látjuk, akkor bármi lehet. Érdekes, hogy pont akkor szoktuk megkapni, hogy “…csak egy darab szivacs? Ez kerül ennyibe?” amikor valaki benéz a levehető huzat alá. Ne tudjátok meg, hogy mi van ott, ahova nem lehet belátni… Persze nem mindig, de azért akad hulladék is.

Téli nyári oldalas matrac címke

Itt egy címke jelzi, hogy éppen felül van a téli oldal – amúgy nem jönnénk rá…

Valóban hasznos-e a téli-nyári oldal?

Véleményem szerint a téli-nyári oldal csak minimálisan befolyásolja a hőérzetet – mégsem írhatom, hogy semennyire – és a vásárlók sokszor sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki, mint amennyire valójában hasznos funkcióról van szó. Bizonyos típusokat a legtöbben a használat során már nem is rendeltetésszerűen forgatnak és akár még a helytelen oldalon fekve is alig tartják észrevehetőnek a különbséget.

Gyapjú derékalj téli-nyár matrac helyett

Nincs jobb egy gyapjú derékaljnál!

Szóval én azt tanácsolom, hogyha valaki tényleg szimpatizál ezekkel a klímát befolyásoló tényezőkkel, érdemesebb egy alapvetően jól szellőző matracot választani. Ezzel a nyári oldalt tulajdonképpen már ki is pipálhatjuk, a télinél pedig egy pihepuha, meleg gyapjú derékaljat igazán semmi nem helyettesíthet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük