Matrac

Mágneses matrac – Csodaszer vagy egyszerű átverés?

Mágneses matrac – biztos, hogy ezt szeretnéd?

Ez a cikk valójában nem is matracokról szól a hagyományos értelemben, amit ugyanis mágneses matrac néven megtalálhatsz a neten, az egy vékony ágybetét vagy derékalj inkább (létezik párnában is egyébként). Vagyis nincs túl sok köze az egészséges gerinctámaszt és jó alvást biztosító matrachoz.

De miért keres egyáltalán bárki mágneses matracot?

A neten böngészve azt láthatjuk, több oldal is foglalkozik a mágneses matrac egészségmegőrző illetve javító hatásaival – mint a későbbiekben is láthatjuk – sok meghökkentő és túlzó megállapítást is téve.

Ennek jártunk most egy kicsit utána.

Mire jó a mágneses „matrac“?

A mágneses matrac illetve úgy általában a mágnesterápiás eszközök testünk mágneses terének egyensúlyát állítják vissza, mely a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen.

A fenti megállapítás és a mágnesterápia  alapvetően nem tekinthető (teljesen) „humbug”-nak, van neki tudományos alapja, azt hiszem ezt használták ki a mágnesterápiás matracot, párnát vagy lepedőt forgalmazók annak idején (manapság  ugyanis már nem könnyű ilyet találni és rendelni).

Átverés a négyzeten

Egy dolog ugyanis ami valós a mágneses ágybetét kedvező hatásaiból és mások a felelőtlen ígérgetések, amik tudományosan alátámasztott bizonyítékokkal nem rendelkeznek.

mágneses matrac bírság

Kép forrása: www.gvh.hu

Gyorsan ki is derült ugyanis, hogy a több százezer Forintos „csodakészülékek” valójában nem nyújtották azt a gyógyulni vágyóknak amit szerettek volna. Az azóta már nem elérhető forgalmazók szinte mindent beígértek a megvezetett embereknek.

A Gazdasági Versenyhivatal lépett az ügyben, több milliós bírságot róva ki két ilyen cégre. Az egyik nevéhez fűződött az Impulser pulzáló mágneses matrac, a másik pedig a BNM mágnesterápiás készüléket forgalmazta (a forrásoknál megtekintheted az erre való hivatkozásokat).

Emellett a híroldalak is lehoztak riportokat az átverős történetekből. Az is mindent elmond, hogy mára már a mágneses matraccal foglalkozó oldalakon nem rendelhetők meg ezek a termékek. Mágnesterápiás kezelések ettől függetlenül persze igénybe vehetők más helyeken.


Eltévedtél a matrac választás útvesztőjében? Ide kattintva elolvashatod a legrészletesebb matracvásárlási útmutatót!


Mágnesterápia – kétséges hatékonyság

A mágnesterápiát az alternatív gyógyászaton belül helyezhetjük el (ide tartozik például az akupunktúra vagy a természetgyógyászat is). Egyesek a különféle fájdalommal járó panaszok kezelésében (hátfájás, ízületi fájdalmak) tekintenek rá alternatív gyógymódként.

Néhány klinikai kísérlet kimutatta ugyan pozitív szerepét a hátfájás enyhítésében (az 1997-es tanulmány objektivitását később viszont megkérdőjelezték, a tanulmány eredményeit nem publikálták újra és nem is hivatkoztak rá többet a szerzők), más területeken azonban kétséget kizáróan nem bizonyították be gyógyhatásait.

Források

http://www.gvh.hu/data/cms994569/Vj015_2012_m.pdf

http://www.gvh.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2015-os_sajtokozlemenyek/megteveszto_tajekoztatas_a_bnm_magnesterapias_kesz.html

https://www.hirado.hu/2016/05/27/atveres-gyorsan-elromlott-a-csodamatrac/

https://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/mozgasszervi_betegseg/57639

http://www.origo.hu/itthon/20141008-tiltott-reklam-feluggesztett-forgalmazasu-termek-egy-budapesti-egeszsegugyi-felmeresen.html

www.veol.hu/olvaso/a-nagy-atvero-show-avagy-hogyan-csalnak-ki-haromszazezret-hiszekenyektol-1309912/

https://www.webmd.com/pain-management/magnetic-field-therapy-overview

https://www.livescience.com/40174-magnetic-therapy.html

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=22961

http://www.ebm-first.com/magnetic-therapy.html

sciencebasedmedicine.org/magnets-provide-amusement-but-not-health-benefits/