Matrac

Matrac márkák – mire figyeljünk?

Matrac márkák

Matrac márkák – melyik a legjobb matrac márka?

Magyarországon simán van vagy 100 különböző matrac márka. De melyik a legjobb? Melyiket éri meg megvenni? Melyik fogja sokáig bírni? Egyáltalán, számít egy matrac márkája? 

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkünkben – márkanevek említése nélkül. Olvasd végig és sokkal könnyebben megtalálod majd a hozzád passzoló matracot!

Nagy matrac márkák

Az emberek megnyugszanak, ha egy nagy márka termékeit választják. Azt hisszük, hogy akkor biztonságban vagyunk, nem érhet baj minket, megbízható terméket kapunk. De vajon valóban így van ez? Nézzük meg közelebbről az előnyöket és a hátrányokat.

Nagy matrac márkák előnyei

Nyilvánvalóan azt gondoljuk, hogy a nagyobb márkák biztonságosak. Egy nagy multi biztosan kisebb eséllyel fog eltűnni, mint egy kicsi magyar. Ezt elfogadhatjuk előnyként, bár időnként bizony olyan cégek is eltűnnek, mint a Lehman Brothers… 

Persze, ha nem is tűnik el egy cég, akkor is olyan garanciális feltételekkel rendelkezik egy csomó cég itthon, hogy az első pár év után el is tűnhetne, mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egy matracra adott negyed évszázados garancia túl sokat jelent? Ha részletesen is érdekel, hogy mire vonatkoznak az ilyen garanciák, akkor kérd ki ezektől a cégektől. Jó részük ki sem adja vásárlás előtt…

Matrac márkák

Aztán az is eszünkbe juthat, hogy egy nagy matracmárka esetében több az innováció, az újdonság. Ez azonban sajnos csak részben igaz. Bár rengeteg innovációt kérnek és gyorsan is adaptálják, én nem láttam, hogy ezek túl sűrűn megjelennének a magyar piacon – 2010 óta vagyok a szakmában.

(Mi egy kis boltot vezetünk, de több olyan dolog is van, amiben gyorsabban innoválunk, mint bármelyik hazai multi, úgy a felhasznált anyagok, mint egyéb technológiák terén.)

Sőt, ezeknek az innovációknak a beépítése nem a legolcsóbb dolog, márpedig a hazai piacon lévő legtöbb nagy márka matraca nem a komolyabb matracok közül kerül ki.

Gondolnánk, hogy akkor biztosan versenyképesebbek árban, de ha jól megnézzük – és van lehetőségünk összehasonlítani a felhasznált anyagokat -, akkor rájövünk, hogy ezt sem feltétlenül lehet kijelenteni…

Nagy matrac márkák hátrányai

A minőség. Tudom, hogy hihetetlen, de ha van például egy nemzetközi márka, amely gyengébb matracoktól a tutiig mindent gyárt, akkor szerinted melyiket fogják Magyarországra kérni a kereskedők? Őszintén, szerinted? Szerencsére van példa arra is, hogy a jót hozzák be, de a helyzet szerintem elkeserítő…

A másik nagy hátrány, hogy a külföldi nagy matrac márkák nem a magyar embereknek fejlesztenek matracot. Azt hinnénk, hogy nekünk ugyanaz kell, mint mondjuk egy svédnek, egy dánnak vagy egy angolnak. Hiszen ugyanolyan emberek vagyunk, ugyanolyan anatómiával. Aztán mégsem.

Saját tapasztalatom – amely egybevág mindenkinek a tapasztalatával, aki ezzel a szakmával komolyan foglalkozik itthon – szerint mi a feszesebb matracokat szeretjük. Ez pedig hátrány. Ha például egy svéd matracot változtatás nélkül idehozunk, akkor az nem biztos, hogy passzolni fog hozzánk. Nem biztos – miért is lenne így? -, hogy tőlünk nyugatabbra – vagy éppen keletebbre, a történet szempontjából édesmindegy – számolni fognak a mi ízlésünkkel. 

Ez fontos szempont. Mi például kimondottan a hazai közönségre fejlesztjük a matracainkat…

Kis, „hazai” matrac márkák

A kis, hazai matrac márkák elég nagy szórást mutatnak, ezért külön nem tudom kiemelni sem előnyeiket, sem hátrányaikat. (A nagy szórás persze a külföldi márkákra is igaz, csak ott könnyebb kiemelni néhány tévhitet és negatívumot.)

Vannak közöttük faék egyszerűségű, gyenge matracok és vannak közöttük igazi kuriózumok. Inkább megmutatom, hogy mire érdemes odafigyelni, ha jó matracot keresel – mert a magyar matracok között komoly kincseket találni!

Mire figyeljünk a matrac márkája helyett?

Ha a dolog hosszabban érdekel, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod: milyen matracot vegyek?

Néhány szóban azonban itt is végig futunk a legismertebb alapanyagok előnyein, hátrányain – valamint azokon az értékeken is, amire oda kell figyelni vásárláskor.

Hideghab matracok

Alapvetően talán ez az az alapanyag, amelyről a legkönnyebben meg lehet állapítani a minőségét. Ha ismerünk néhány számot, akkor tökmindegy egy hideghab matrac márkája.

Amire oda kell figyelni, az nem más, mint a hideghab sűrűsége és fajtája. Ha szeretnénk, hogy a hideghab matracunk tartósabb legyen, akkor keressünk minél nagyobb sűrűséget. Ezt a sűrűséget kg/m3-ban adják meg és 40-es sűrűségtől már nagysűrűségű (HD) hideghabokról beszélünk. (Figyelem, a sűrűség mértékegységét nem érdemes összekeverni a keménységével!)

A másik fontos tényező, hogy érdemes az úgynevezett nagy rugalmasságú, HR hideghabokat keresni. Bővebben is foglalkoztunk a hideghab matracokkal ebben a cikkünkben – érdemes átfutni: hideghab matracok előnyei és hátrányai. 

Videót pedig itt találsz róla:

Memóriahabos matracok

A memóriahabos matracoknál két nagyon fontos szempont van, amit érdemes számításba venni. Az egyik, hogy mi van a memóriahab alatt – szinte mindig van valami. Fontos, hogy jó minőségű legyen az alatta lévő hab vagy rugózat.

A másik nagyon fontos dolog, hogy milyen memóriahab van benne. A hagyományos memóriahab szellőzése ugyanis nulla. Aki ezt el akarja kerülni, annak valamilyen spéci memóriahabot kell keresnie. Részletesen írtunk ebben a két cikkben ezekről a témákról:

Videón pedig itt beszéltünk róluk:

Habrugós matracok

A habrugós matracok tulajdonképpen hideghab matracok vagy memóriahabos matracok, spéci formára – tádáá, rugó formára – vágott habbal. Túl sokat nem kell rajta agyalni, ugyanarra érdemes figyelni, mint a hideghaboknál és a memóriahabnál. Azért írtunk róla: habrugós matracok.

Illetve természetesen videó is készült:

Latex matracok

A latex matracok – bár nincs sok latex matrac márka itthon – esetében én arra figyelnék, hogy a matrac legyen zónázva és ne csak egy csík latexet tartalmazzon mondjuk kókusz felett, hanem legyen az egész matrac latexből. Azt majd már nekünk kell eldöntenünk, hogy natúr vagy kevert latexet akarunk, stb, stb, stb… Ha érdekel, hogy mi minden van, amire figyelni lehet, akkor ezt a cikket ajánlom: latex matracok

Ha pedig videóznál, akkor ezt a videót nézd meg:

Rugós matracok

Rugós matracoknál leginkább a rugók típusára és a rugó vastagságra figyelnék. Ez egy elég bonyolult téma, ha bele szeretnéd ásni magad, akkor ezeket az írásokat ajánlom figyelmedbe:

+1 fontos dolog, ami fontosabb a matrac márkájánál

Általában – hacsak nem nagyon kemény matracot keresel, vagy nincs valamilyen spéci indok – egy matracnak csak előnyére válik a zónázás. Itt tudod elolvasni, hogy miért: zónás matracok. Illetve érdemes megnézned ezt a videót is:

Zárszó

Bármilyen matracot is keresel, két tuti tippet tudok még adni. Egyrészt a matracokat érdemes kipróbálni. Ez rengeteget segíthet, főleg, ha van, aki megfelelő tanácsokkal segít. De még ennél is fontosabb, hogy mindenképpen legyen valamilyen pénz-visszafizetési a matrachoz. Bármi történhet, ez pedig megvéd attól, hogy a nyakadon maradjon egy többszázezres matrac…

Ha matracot keresel, tanácsot szeretnél, vagy bármilyen kérdésed van, itt elérsz minket: Matracman elérhetőségei.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük