Matrac

Raklap matrac – hogyan válasszunk?

raklap matrac

Ez a cikk erről szól:

  • Elmondom, mire érdemes figyelni, ha raklapágyra keresel matracot.
  • Kapsz konkrét tippet is.
  • Végül pedig arra is kapsz tippeket, hogy mire figyelj, ha raklapágyat szeretnél. Olvass tovább!

Ha nincs kedved szöszölni, hogy melyik lehet a tökéletes, akkor töltsd ki ezt a kérdőívet és segítünk:

Mire figyelj, ha raklapmatracot keresel?

Milyen anyagból legyen a matrac?

Nem akarlak nagyon untatni, így nagyon röviden fogom összefoglalni, hogy melyik matrac mit tud…

Hideghab matracok

Szerintem jelenleg a legelterjedtebb matrac típus itthon. Gyakorlatilag bármit ki lehet belőle hozni – gyengébb és csúcs matracokat is.

Formakövetése a kialakítástól függ, szellőzése és tartóssága jó. Érdemes odafigyelni, hogy minél sűrűbb habból készüljön – Magyarországon szerintem olyan 30 kg/köbméter lehet az átalgos sűrűség, 40 kg/köbméter felett pedig már kimondottan sűrű, HD habról beszélünk.

Érdemes a nagyrugalmasságú HR habokat keresni. Ha részletesebben is belefolynál a témába, olvasd el ezt a cikket: hideghab matracok előnyei és hátrányai – vagy nézd meg a következő videót:

Ha ilyen matracot tervezel, akkor itt érdemes szétnézned: Matracman hideghab matracai

Latex matracok

Mostanában talán újra reneszánszukat élik a latex matracok – nem véletlenül. Alapvetően két nagy vállfajukat különböztetjük meg a natúr és a kevert latexeket.

Mindkettő lehet remek matrac, bár nyilvánvalóan, aki a természetes anyagokat keresi, annak csak a natúr jöhet szóba.

Tartóssága mindkét fajtának kiemelkedő, szellőzésük is jó, a formakövetésük pedig a tüskés öntőforma miatt általában is jó.

Ami miatt kiemelkedő még ez a fajta, hogy általában mindkét oldala egyforma, így lehet forgatni, ami tovább növeli a tartósságát. Ezt a példányt kimondottan figyelmedben ajánlom: Small Green 55 matrac, de érdemes megnézned az összes latex matracunkat, ha ez fajta szóba jöhet: Matracman latex matracai.

Nagyon részletes cikket írtunk ezekről a raklapba is alkalma ágybetétekről itt: latex matracok, de akár egy videót is megnézhetsz róluk:

Memóriahabos matracok

A memóriahabos matracok voltak Magyarországon a matracipar csúcsai. Néhány évvel ezelőttig. Ugyanis bár formakövetésük nagyon jó tud lenni, és szuper kényelmesek is tudnak lenni, van egy óriási hátránya a hagyományos memóriahabbal ellátott matracoknak. Nincsen szellőzésük.

Ha ilyen matracot keresel, akkor is vannak persze alternatívák, de nagyon oda kell figyelni, ha nem akarsz izzadni. Szerintem ezeket a cikkeket érdemes elolvasnod a témában:

Ebben a videóban szintén részletesen beszélünk erről a típusról:

Rugós matracok

Alapvetően két féle rugós matracot különböztethetünk meg a hazai boltokban. Vannak az úgynevezett bonell rugós matracok és vannak a zsákrugós matracok.

Tartósságban és szellőzésben ezek a matracok teljesen rendben vannak – bár a rugók felett általában van valamilyen egyéb anyag és ennek az anyagnak a tulajdonságaira mindenképpen figyelni kell.

A formakövetésük azonban erősen eltérő. A régi bonell rugós rendszerekben ugyanis a rugók össze vannak fűzve, így síkrugalmasak, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy ha egy adott pontját nyomjuk, akkor az egész matrac arra lejt. Továbbá ez az a matrac, ami leginkább áthullámzik.

Ennél sokkal jobb formakövetést adnak a zsákrugós matracok, amelyekben a rugók különállóan tudnak mozogni, így nem hullámoznak át. Általában a rugósűrűségre érdemes figyelni. Ökölszabályként elmondható, hogy minél nagyobb a sűrűség, annál jobb.

Részletesebben itt írtunk ezekről a témákról:

Zónák a matracban?

Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy zónázott legyen-e a matrac. A válasz pedig többnyire az, hogy igen. 

A matracba kerülő zónák lényege az, hogy az ágybetét különböző pontjain különböző keménységet adjanak vissza. Erre azért van szükség, mert a tested különöző pontjai különböző alátámasztást igényelnek. Nézd csak meg ezt a képet:

Itt például a váll és a csípő az, aminek kicsit be kell nyomódnia a matracba. De például háton fekvésnél a fenéknek is kell a hely. Ugye a fenekünk kilóg kissé, mert a gerincnek van egy íve.

A formakövetésnek ezt a fokát gyakorlatilag szinte csak zónázással lehet elérni. Amit én ajánlottam kipróbálásra – a Small Green 55-ös matrac például így néz ki:

Small Green matrac felülről

Ennek a matracnak 7 zónája van. Speciális – tüskés – öntőformában készítik – így oldják meg a zónázást. A hideghab matracoknál például nem öntéssel készülnek a zónázott példányok, hanem a habba utólag vágják bele a zónákat.

Ha én matracot keresnék, akkor tuti, hogy csak zónás matracot vennék, mert ezek követik legjobban a tested vonalát. Márpedig egy jó matrac követi a tested vonalát, ha ugyanis fordítva történik – tehát tested alkalmazkodik a matrachoz -, az kényelmetlen lesz.

Részletesen foglalkoztunk a témával ebben a cikkünkben: Zónás matracok, de ezt a videót is érdemes lehet megnézni:

Ne legyen szélesebb a matrac, mint az ágy!

Olyan nem érdemes csinálnod, ami a fenti képen látszik. Ha a matrac túlnyúlik a raklapon, az durván befolyásolhatja az ágybetét élettartamát. Erre nagyon érdemes odafigyelned, ha nem akarod idő előtt kidobni a matracodat.

Megfelel-e majd az ágyrács?

A jó hírem az, hogy eddigi tapasztalataim alapján (2010 óta foglalkozom matracokkal) a merev fa ágyrács tökéletes a legtöbb matrachoz. Általában még jobb is, mint a piacon található rugalmas ágyrácsok.

Márpedig a raklap ágy pontosan ilyen merev rácsozatot tartalmaz, így neked nyert ügyed van. Tökéletes lesz a legtöbb matrac alá. Például az általam ajánlott Small Green 55-ös matrac remek kombinációt alkot az ilyen ágyrácsokkal.

Egybe vagy külön legyen majd a raklap matraca?

Arról, hogy egybe vagy éppen külön legyen a matrac hosszan lehetne érvelni. Ha nem raklapra keresnénk matracot. Ugyanis a raklapokból készült ágyaknak nincsen pereme, így ha két külön matracot vennél, akkor azok könnyen szétcsúsznának.

Ennek függvényében, ha raklap matracot keresünk, akkor egy nagy méretű ágybetétet érdemes keresnünk.

Milyen vastag legyen a matrac – a raklapot emeld, ne a matracot!

Ez egy nagyon egyszerű téma. Általában – ha a matracod nem kimondottan nagyon puha – egy 18 centis matracmagassággal nem tévedhetsz. Ez már normális vastagság, felnőtteknek, normális teherbírással.

A raklapágy esetében adja magát, hogy a fekvőfelület alacsony lesz. Nyilván ezzel tisztában van az ember, amikor ezt a dizájnt választja. Ha azonban magasítani szeretnél, akkor az javaslom, hogy semmiképpen ne a matracot vastagítsd, hanem a raklapokon emelj. Az sokkal olcsóbb lesz, mint fordítva.

+2 tanács, amit érdemes megfogadni, ha raklap ágyat szeretnél

Nem vagyunk asztalosok – legalábbis én nem, ha pedig az asztalosunkat ide engedném, akkor eltolódna a hangsúly a cikkben, szóval csak két fontos dolgot emelnék ki…

Szálkák, felületkezelés, csiszolás

Mindenképpen figyelj rá oda, hogy milyen alapanyagból van a raklap ágyad. Ha te magad készíted – vagy ha vásárolod – akkor nagyon fontos,  hogy a raklap szálkamentes legyen. 

Ha megcsiszolod – sőt, ha esetleg valamilyen formában felületkezeled – a raklapok felületét, akkor megakadályozhatod, hogy a raklapra helyezett matrac huzatát kikezdjék a szálkák. Bár elsőre talán nem gondolná az ember, de a huzat drága dolog, így érdemes óvni.

Ráadásul az sem túl nagy buli, ha az ember kezébe/lábába állnak a szálkák.

A raklap nedvessége

Ha nem zsírúj raklapokat vásárolsz, hanem használtakat újítasz fel, akkor fontos, hogy nagyon figyelj a raklapok válogatásakor arra, hogy ne legyenek nedvesek. A nedves raklap ugyanis könnyebben gombásodhat, penészedhet.

Sőt, ezek a matracra is átterjedhetnek, ami rendkívül kellemetlen lehet, hiszen például a penészt nagyon nehéz kiirtani.

Ha további kérdésed lenne, akkor írj nekünk vagy gyere el hozzánk személyesen. Elérhetőségeinket ide kattintva találhatod meg.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük