Matrac

Matrac súlyhatár – vélemény

Matrac súlyhatár – őszintén a matracok súlykorlátjáról

A matrac súlyhatár – mellyel gyakran találkozhatsz vásárláskor – a matrac maximális terhelhetőségére vonatkozó adat, melyet mindig személyenként adnak meg – a mértékegysége tehát kg/fő.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

De vajon mit is jelent a matrac súlyhatár a gyakorlatban? Hogyan is kellene hozzá viszonyulni? Tényleg sokkal tartósabb a magas súlyhatárral rendelkező ágybetét? (Spoiler: nem, a súlyhatárnak szinte semmi értelme – olvass tovább!)

Írásunkban megtudhatod, mire kell figyelned a kiszemelt matracodnál megadott súlyhatárral kapcsolatban.

Hogyan kell értelmezni a matrac súlyhatárát?

Tegyük fel, hogy kinézel egy matracot, melynél a súlykorlát 140 kg. Ez nagyon jól hangozhat, hiszen te csak 135 kg vagy, tehát biztos jó lesz a matrac sok évig számodra. 

A probléma ezzel csak az, hogy a forgalmazók által feltüntetett súlyhatár a matracoknál egyáltalán nem egy egzakt, abszolút szám, ráadásul, mint majd látjuk, teljesen önkényesen is használják sok esetben. 

Sok mindent rá lehet írni a matracra, azt azonban érdemes tudni, hogy a matracok alapvetően átlagos testsúlyra vannak kitalálva, átlagsúlynál képesek hosszabb távon is viszonylag jól megtartani formájukat. 

Az átlagosnál nagyobb vagy akár extrém testsúly esetén még a legszuperebb matrac is gyorsabban elkezd puhulni, amortizálódni, mint törékenyebb testalkatnál. Ez egyszerű mechanika, el kell tehát fogadni.

matrac súlyhatár 100 kg

A súlyhatár a matrac maximális teherbírásra vonatkozik, ez azonban egyáltalán nem jelenti – nem jelentheti – azt, hogy egy 60 illetve egy 120 kilós embernél ugyanolyan gyorsan fog puhulni és elhasználódni a matrac.  

Talán egy autós példával lehetne egy legjobban érzékeltetni, lehet ugyan 220 km/h az autónk végsebessége, de ha mindig 220-al megyünk vele, akkor az valószínűleg nem fog neki jót tenni hosszú távon.

A matrac súlyhatára inkább tehát csak egy viszonyszám, mely – jó esetben – tükrözi a matrac tartósságát. Tehát a 150 kg/fős matracnak formatartóbbnak kell lennie, mint egy olyannak, ahol 100 kilogramm van megadva. Legalábbis elméletben, de erről majd egy kicsit később.

Azt lehet mondani tehát, hogy az az ideális eset, amikor a kiszemelt matrac súlyhatára bőven a tényleges súlyunk felett van, ekkor lehet ugyanis igazán tartós a matrac.

Matrac súlyhatár és élettartam

De mennyi is az annyi? Nagyobb súlynál vagy erősebb testalkatnál milyen tartós lehet egy matrac?

Ezt elég nehéz meghatározni, hiszen nagyon sok mindentől függ. Induljunk ki abból, hogy átlagos testalkatnál illetve normál használatnál egy jó matracnak olyan 6-8 évig illik kihúznia.

A matracok hasznos élettartama  saját véleményünk és más szakértők szerint is körülbelül 6-8 esztendő tehát, további is használható természetesen a matrac, de nagyjából eddig képes egészséges tartást adni a gerincnek.

Ráadásul a matrac higiéniája is romlik, illetve testünk is változik ennyi idő alatt – bizony öregszünk -, ami miatt más fajta alátámasztásra lehet szükségünk.

Amennyiben viszont testesebb valaki és nagyobb súllyal használja a matracot, akkor ez a hasznos élettartam kisebb-nagyobb mértékben lecsökkenhet. Ennek mértéke függ attól, hogy ténylegesen mekkora túlsúllyal terheljük a matracot, a súly növekedésével egyenesen arányos a használati idő csökkenése. Extrém testsúlynál akár jelentősen is csökkenhet ez. 

A matracok amortizációját úgy érdemes elképzelni, mint egy folyamatot, fokról fokra következik be a puhulás és elhasználódás, a kritikus szint elérése pedig egyénileg más és más lehet, de 6-8 éven belül általában azért megtörténik. 

Bele kell törődnünk abba, hogy tetemes súly esetén, ez a fajta elhasználódás gyorsabban következik be, nincs olyan matrac – bármilyen minőségű legyen is az– , mely hosszú távon tolerálná az extrém terhelést.

Súlyhatár = tartósság?

A súlyhatár meghatározása ráadásul teljesen önkényes, gyakorlatilag a forgalmazó azt ír a matracára amit akar. 

Bizonyos esetekben pedig egyszerűen nem is lehet komolyan venni a megadott súlykorlátot, terhelhetőséget – találkoztam már olyan vékony és „nem túl izmos” alapanyagokból készülő matraccal, amit kimondottan magas súlyhatárral hirdettek. 

Mit tehetünk tehát? Hogy hasonlíthatjuk össze egymással a matracokat a súlyhatár illetve a tartósság szempontjából?

Szerencsére azon kívül, hogy bízunk a forgalmazó etikusságában, vannak azért olyan tulajdonságok a matracoknál, melyekből következtethetünk arra, hogy mennyire formastabil a matrac és így a megadott súlyhatár reális-e. 

(Különvélemény)

(Hello, itt Hahn Gábor! 2010 óta foglalkozom matracokkal és azt gondolom/látom, hogy a súlyhatár konkrétan semmit nem árul el egy matrac tartósságáról és minőségéről.

Az értékeket sokszor hasraütésszerűen adják meg, csupán azért mert valaki elkezdte és a vásárlók kérik ezt az extra adatot. Az értékek összehasonlíthatatlanok – akár még ugyanattól a gyártótól származó matrac esetén is.

Ha komolyan gondolod a matrackeresést, akkor egyáltalán ne vegyél tudomást erről az értékről, helyette olvasd el ezt a Miklós kollégám által írt remek cikket, ebből mindent megtudhatsz: milyen matracot vegyek?)

Matrac súlyhatár – mitől lesz egy matrac nagy teherbírású?  

Vannak kevésbé tartós és formatartásból jobban vizsgázó matracok. Tehát ha nem is a súlyhatárra figyelünk, akkor is megállapíthatjuk egy matracról, hogy várhatóan meddig fogja bírni a súlyunk alatt – pontosan belőni persze természetesen ezt nem lehet.

Vastagság

Kezdjük a vastagsággal. A matracnak az alapvető funkciója a test megtámasztása, ezért szüksége van egy bizonyos mértékű vastagságra, vagy ha úgy tetszik, mélységre, mely be tudja fogadni testünket.

A matrac súlyhatára és a magassága nem mindig függ össze.

Azt mondhatjuk, átlagosan egy olyan 18-20 cm vastag matrac szükséges ahhoz, hogy optimálisan támasszon alá egy felnőtt embert. Tehát az a matrac lehet formatartó, mely elég magas a test alátámasztásához illetve ezeknél a matracoknál már reális a 140-150 kilogrammos súlykorlát is. 

Amikor egy kimondottan vékonyka, 12-15 centis matracnál látunk megadva ilyen magas súlyhatárt, akkor ott már elkezdhetünk gondolkodni – ezeket a vékonyabb matracokat egyébként ifjúsági matrac névvel szoktuk illetni, ugyanis kisebb súlyhoz optimálisak. 

(Vannak persze speciálisabb vékony matracok, amelyek mellé szintén nagyon spéci ágyrács kell, de ez nincs elterjedve itthon, így most nem is térek ki rá)

A vastagságot ugyanakkor nem igazán érdemes túlgondolni. Jól hangzik a 25-30 cm vastag matrac, de a gyakorlati jelentősége ennek csak abban áll, hogy a magasabb fekvőfelület egyszerűbbé teszi a felkelést reggel az ágyból. 

Önmagában attól hogy 30 cm vastag a matrac, nem lesz tartósabb egy 20 centistől, az alapanyag minősége, masszívsága és tulajdonságai játszanak nagyobb szerepet a formatartásban és teherbírásban.

Keménység

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a kemény matrac az igazán tartós, tehát a nagy súlyhatárral rendelkező matracnak is keménynek kell lennie. Mert a kemény nehezebben puhul…

A fenti videóban elmeséljük, hogy miért nem jó a túl kemény matrac…

A valóság ezzel szemben az, hogy a keménység és a tartósság semmilyen módon nem függ össze egymással, a kemény matrac ugyanolyan gyorsan puhul és használódik, mint a lágyabb, sőt, a kemény matracnál még látványosabb és zavaróbb is a formavesztés, mint mondjuk egy félkeménynél. 

Hogy egy példával érzékeltessem, egy átlagos sűrűségű (mondjuk 28-30 kg/m3), kemény, merev hideghab matrac gyengébben muzsikál tartósság szempontjából, mint egy sokkal tömörebb, masszívabb, de rugalmasabb latex matrac vagy akár egy rugalmas HD hideghab matrac.

Tehát a masszív, puhulással szemben jobban ellenálló, jó minőségű anyagokból készült matrac lesz a tartósabb illetve ennél valóban nyugodt szívvel lehet feltüntetni a magasabb súlyhatárt, mint annál a matracnál, mely csak annyit tud felmutatni, hogy nagyon kemény és merev anyagból készül.

Nagyobb vagy akár extrém súlynál természetesen szükség lehet egy bizonyos fokú keménységre, hogy a test ideális támaszt kapjon, de ez már egy külön kérdés és a nem függ össze azzal, hogy a matrac meddig is bírja a nagy súly alatt – a „betonkemény” matracok viszont tényleg csak speciális esetben indokoltak.

Matrac alapanyag tulajdonságai

A matracnál felhasznált alapanyagok tulajdonságai határozzák meg leginkább, hogy a matrac mennyire lesz képes tolerálni a mindennapos igénybevételt és akár nagyobb terhelést.

A különféle matrac alapanyagok között nincs jelentős különbség a teherbírás tekintetében, mindegyikből lehet nagy terhelhetőségű, formatartó matracot készíteni.

Csak habmatracból többszáz fajta létezik Magyarországon…

A habmatracoknál – legyen az hideghab matrac vagy memory matrac – például a habanyag sűrűsége határozza meg a strapabíróságot. A hideghab matracnál itthon az átlagos sűrűség nagyjából 28-32 kg/m3, a 40 kg/m3 illetve afölötti hideghabok pedig már az alaktartóbb és a súlyt jobban elbíró HD hideghab matracok közé tartoznak.

Mivel a memory matracnál csak a kényelmi réteget adja a memória hab, így ezeknél az ágybetéteknél a memory réteg alatti tartómag tulajdonságai határozzák meg a terhelhetőséget.

A hosszú távú kényelmesség viszont a memory hab strapabíróságától is függ – a memory habok itthon nagy átlagban 50 kg/m3-es sűrűségűek, ez már jó minőségnek számít, a nagy sűrűségű, 60-90 kg/m3-es memóriahabok kevésbé elérhetőek a hazai matracpiacon.

A hideghab matracokról ebből a videóból tudhatsz meg többet:

A tartós és strapabíróbb matracok közé tartoznak a latex matracok. Bitang tömörek és masszívak – dupla olyan nehezek, mint a habmatracok – , a nagyobb súlyt is jól támasztják meg és kiválóan állnak ellent a deformációnak. 

Testsúlyunk függvényében olyan latex matracot érdemes venni, mely kialakításánál és tömörségénél fogva jól megtartja a test súlyát, tehát megfelelő a masszívsága, de annyi lágysággal is rendelkezik, hogy nem deformálja a gerincoszlopot. 

A latex matrac különlegessége, hogy még nagy masszívságnál – a legtömörebb latex matracok sűrűsége akár a 90 kg/m3 is lehet! – is rendkívül ruganyos, tehát ezek a matracok a nagy súlyt is úgy támasztják alá, hogy közben nem nyomják a csigolyákat. Ha bővebben is érdekel a téma, ezt a videót érdemes megnézned:

táskarugós matracoknál főként a zsákokba varrt, kis rugók száma – a rugószámot négyzetméterenként adják meg általában –, illetve a rugók vastagsága határozza meg a feszességet és komfortot.

A nagyobb teherbírású zsákrugós matracok általában magas rugószámmal – az átlag nagyjából a 250 db/m2, a kiemelkedő pedig a 300-400-as rugószámtól indul és meg sem áll a 600-700-ig – készülnek illetve vastagabb rugókból – a lágyabb rugózat olyan 1,2-1,4 mm vastag rugócskákból ál, a feszesebb pedig nagyjából 1,6-tól kezdődik – állnak.

Röviden összefoglalva még egyszer a lényeg: ne a súlyhatárra figyelj, hanem a matracok imént felsorolt tulajdonságaira!

Ha bármilyen kérdésed maradt volna a témában – vagy eljönnél hozzánk matracot próbálni, akkor keress minket elérhetőségeinken:  kattints ide!

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük