Matrac

Habszivacs vagy latex matrac? Melyik a jobb?

Hideghab vagy latex matrac – melyiket válasszam?

Vajon a habmatrac vagy latex matrac a jobb?” Gyakran megkapjuk az érdeklődőktől a kérdést, hogy hideghab vagy latex matracot érdemes-e inkább választani.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

hideghab matrac vagy a latex matrac a kényelmesebb? Melyik bírja tovább a strapát? Melyik szellőzik hatékonyabban?

Mindeddig nem születtek olyan írások, melyek ezeket a matrac típusokat hasonlítják össze egymással és választ adnak a fenti kérdésekre. Most azonban összehasonlítjuk ezt a két típust.

Fusd végig írásunkat és válassz te is profi módon latex matracot – vagy éppen hideghab matracot. 

A cikkben előforduló „habszivacs matrac” kifejezés használatával arra a gyakorlatra utalok, mely általános értelemben, minden habmatracra ezt alkalmazza. Az összehasonlításnál viszont kizárólag a kiemelkedő minőségű hideghab és latex matracokat veszem alapul. 

Hideghab matrac vs latex matrac – Tartósság

A matracokkal szembeni egyik legfontosabb elvárás, hogy hosszú időn keresztül megtartsák formájukat és szolgálják pihentető alvásunkat – ezzel kapcsolatban azonban sokaknak vannak irreális elvárásaik is

habszivacs matrac vagy latex matrac a tartósabb?

Vajon a hideghab matrac vagy a latex matrac áll hatékonyabban ellent az amortizációnak és felpuhulásnak?

FONTOS: ebben a cikkben csak kiemelkedő – minimum 40 kg/köbméter sűrűségű habból készült matracokat hasonlítunk össze latex matracokkal. Az ennél alacsonyabb sűrűségű habok gyengébben fognak teljesíteni tartósság tekintetében!

A kérdésre azért nem annyira egyszerű válaszolni – nemcsak a konkrét matrac fajtákra vonatkozóan, hanem általánosságban sem – , mert nagyon eltérő lehet, hogy ki mennyire érzi illetve hogy viszonyul matracának elhasználódásához. 

Találkoztam olyan vásárlóval aki úgy érezte, hogy luxusmatraca 3 éven belül már teljesen használhatatlanná vált és olyannal is, aki szerint 15 éves matraca pont olyan, mint újkorában – emellett pedig természetesen azért a matrac minősége és használata/kezelése is nagyban befolyásolja, hogy meddig lesz kényelmes, de mint a fenti példa bizonyítja, nemcsak ez számít.

Először is le kell szögezni, hogy – minőségtől és típustól függetlenül – minden matrac puhul és amortizálódik, nincs kivétel. Normál használatnál és átlagos testsúlynál egy megfelelő minőségű matrac hasznos élettartama nagyjából 6-8 év – tovább is használhatók a matracok, de nagyjából eddig kényelmesek igazán a gerincnek. 

Így tehát mind a hideghab matracok, mind a latex matracok elhasználódnak egyszer. Az amortizáció módjában illetve a formatartás tekintetében van csak egy kis különbség köztük.

A habmatracoknak – úgy általánosságban, legyenek azok hideghab vagy memory matracok – nincs könnyű dolguk, ha a latex matracokkal kell versengeniük tartósság szempontjából. A latex matracok ugyanis a legmasszívabb és legtartósabb ágybetétek közé tartoznak – a sleeplikethedead matracos blog felmérésében a latex matracok szinte minden más matractípust felülmúltak.

A latex matracok kaucsuk (gumi) alapanyaga – ami jó esetben teljesen természetes latex vagy kevert latex –  ugyanis sokkal masszívabb, tömörebb és ruganyosabb, mint a poliuretánból készülő hideghab matracok, ennek köszönhetően pedig máshogy reagálnak a folyamatos terhelésre is.

Hogy egy példával érzékeltessem ezt, egy kiemelkedő minőségű, 90 kg/m3-es sűrűségű natúr latex matrac dupla olyan tömör és nehéz mint egy nívós, nagy sűrűségű (40-45 kg/m3) HD hideghab matrac. 

Vegyük először a matrac középtávú használati idejét (1-5 év). A hideghab matrac már ebben az első időszakban is kisebb, vagy akár nagyobb puhuláson is keresztülmehet, ezzel szemben a masszív, „szuperrugalmas” latex matracnál ez kevésbé – vagy ritkábban akár egyáltalán nem – tapasztalható.

Természetesen a legtöbb esetben itt szó sincs arról, hogy a hideghab matrac tönkremenne, vagy elvesztené alátámasztó képességét az első időszakban, hanem csak arról, hogy folyamatosan puhul és a testhez idomodik – ahhoz lehet ezt hasonlítani, mikor a cipő betörik és a lábhoz idomul.

Sokan vannak akiket kimondottan zavar ez a fajta változása a matracnak és azt hiszik hogy a matrac tönkrement vagy minőségi probléma van vele. Bár ez természetes jelenség a habmatracoknál, ha nem tudunk megbarátkozni vele, akkor érdemesebb talán a latex matracokat választani.

A hosszú távú használati időben (5-10 év) pedig valamennyire kiegyenlítődik a különbség és a hideghab matracok beérik a latexeket, ugyanis az amortizáció, az anyag elhasználódása egyre inkább érezhető ekkor már a latex matracnál is.

Ha a teljes használati időt nézzük, akkor a latex matrac kicsivel tartósabb lehet, mint a hideghab matrac, de arról azért persze nincsen szó, hogy kétszer annyi ideig lenne kényelmes, mint a habmatracok – az említett felmérésben például nagyjából 6,5-7 esztendő a habmatracok élettartama és 8 év a latex matracoké.

Egy szó, mint száz, a latex matrac valamivel formatartóbb lehet, mint egy habmatrac, bizonyos esetekben pedig praktikusabb választás lehet – például átlagosnál nagyobb vagy extrém testsúlynál vagy ha zavaró a matrac korai lágyulása. 

Latex matrac vs hideghab matrac – melyik kényelmesebb?

Az, hogy kinek melyik matrac a legkényelmesebb, az természetesen nagyon szubjektív dolog, függ a testsúlytól, testalkattól, alváspóztól illetve az egyéni kényelmi igénytől is. 

Mind a latex matracot, mind a hideghab matracot el lehet nagyon kényelmesre készíteni, az pedig nagyon egyéni, hogy kinek melyik lesz komfortosabb.

Ami különbség a két alapanyag között, az az hogy a gumilatexből készült matracok általában rugalmasabbak, mint a hideghab matracok.

Tehát objektíven nem lehet különbséget tenni a két matracfajta között kényelmesség tekintetében, a személyes matracpróbával lehet eldönteni, hogy személyre szabottan melyik illik hozzánk jobban. 

Habmatrac és latex matrac – szellőzés

Ahhoz hogy jól aludjunk, nagyon lényeges, hogy ideális, hűvös, száraz klímában pihenhessünk. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy matracunk ideálisan átszellőzőn illetve elvezesse a testpárát.

Amikor tehát kiválasztjuk álmaink hideghab vagy latex matracát, akkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy melyik szellőzik át hatékonyabban.

A matrac ventilációja egyrészt magának az alapanyagnak a szellőzőképességétől valamint a matrac kialakításától függ. 

A nyitott szerkezetű poliuretán hideghab kiválóan vezeti el a párát és szellőzik át, a porózus kaucsuk (latex) habot szintén szuperül járja át a levegő, jelentős különbség tehát nincs a két alapanyag között.

A hideghab matracok szerkezete sokféle lehet, a fekvőrészben vagy belső magban tartalmazhatnak csatornákat, melyek ergonómiai zónákat képeznek a matracban illetve elősegítik a matrac szellőzését. Más esetben a hideghab matracok belsejét rugó formára is kialakíthatják, mely plusz rugalmasságot és ventilációt biztosít a matracnak – ezek a habrugós matracok.

A latex matracnál pedig a folyékony kaucsukot öntőformába öntik és vulkanizálják. Mivel az öntőforma különféle átmérőjű tüskéket tartalmaz, a latex matrac belseje tele van lyukakkal, melyek különféle keménységű zónákra osztják a matracot valamint hatékonyabbá teszik az átszellőzését.

Egy kis méretű latex matracban gond nélkül elfér több, mint ezer kis lyuk is, ami jelentősen rásegít a szellőzésre…

Láthatjuk tehát, mind a hideghab matracok, mind a latex matracok jól szellőznek, a mindennapi használatban nincs jelentős különbség közöttük e tekintetben.

Amiben a latex matrac verhetetlen…

Van egy olyan aprócska, de sokak számára fontos szeglete az összehasonlításnak, amelyben a latex matracok abszolút felülmúlják a hideghab matracokat.

Latex vagy hideghabszivacs matracot vegyek

Ez pedig a természetes anyag tartalom. Persze latexből is több fajta létezik – teljesen szintetikus, részben természetes és teljesen természetes -, azért általában elmondható, hogy sokkal több benne a természetes anyag, mint a habokban.

Habmatrac vagy latex matrac – praktikum

Mint előzőleg említettük, a latex matrac tömörebb és nehezebb, mint a habmatracok. Ez a formatartásnál előnyt jelent, viszont egyben meg is nehezítheti a matrac kezelhetőségét.

Egy franciaágy méretű latex matrac súlya akár a 60 kilogrammot (!) is elérheti, így az időközönkénti forgatást – ami szinten minden matracnál alapkövetelmény – nem olyan egyszerű megejteni. 

Vásárlás esetén a latex matrac szállítása sem olyan egyszerű, a bitang nagy súly mellett a latex matracokat ráadásul nem is vákuumozzák általában, tehát körülményesebben szállíthatók.

A kevésbé tömör, kisebb súlyú habmatracok egyértelmű előnye, hogy könnyen mozgathatók és kezelhetők, így az átforgatásuk sem okoz gondot. A legtöbb hideghab matrac vákuumcsomagolt, tehát még egy kisebb személyautóba is könnyen befér, vagyis egyszerűen szállítható.

A kisméretű latex matracok (80×200, 90×200) könnyen hajtogathatók, így azok is beférnek egy személyautóba – az én nem kombi Ford Focusomba gond nélkül befér két kis latex -, a nagyobbak azonban már nehezített pályát jelenthetnek.

A vákuumcsomagolt hideghab matracok logisztikai költsége is alacsonyabb – a kisebb méret miatt több matrac fér el a kamionban –, mint a latex matracoknak.

Latex matrac vagy habszivacs matrac – melyik jobb?

Ha végeredményt kéne hirdetnünk, akkor döntetlennel zárulna a hideghab matrac-latex matrac meccs – bár az is igaz, hogy a 4 kollégából álló Matracman Shopban a latex 4:0-ra nyer, főleg a kényelem miatt.

A latex matracnak a formatartása jobb egy kicsivel a hideghabnál, utóbbi viszont könnyebben kezelhető.

Mindkét alapanyagból lehet kényelmes és tartós matracokat készíteni, az pedig, hogy neked éppen melyik típus válik majd be jobban az az egyéni preferenciáidon múlik. 

Az is nagyon lényeges azonban, hogy pontosan milyen anyagokból és milyen kialakítással készül a hideghab és latex matrac.

Ha igazán jó latex matracot szeretnél találni, akkor olvasd el ezt a cikkünket, mindent leírtunk a témában:  https://matracman.hu/latex-matrac. – vagy nézd meg a latexekről szóló videót:

Amennyiben inkább a hideghab matracok érdekelnek, akkor pedig ide kattintva olvashatod el, hogy mire kell figyelni választáskor: https://matracman.hu/hideghab-matrac/. – és persze videón is elmondunk mindent, amit tudnod kell:

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Ha bármilyen kérdésed maradt volna a témában – vagy eljönnél hozzánk matracot próbálni, akkor keress minket elérhetőségeinken:  kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük