Alvás

Kutya, cica az ágyban.

Kutya/cica az ágyban?

A mai nyugati kultúrában egyre népszerűbb, hogy háziállatokat tartsunk otthonunkban, sőt akár az is, hogy az ágyunkba is beengedjük cicánkat vagy kutyánkat. Sokszor felmerül a kérdés, hogy ez ártalmas lehet-e az egészségünkre?

Alvás cicával ágyban

Kép forrás: dailymail.co.uk

Erre a kérdésre nehéz megfelelő választ adni, hiszen rengeteg pro és kontra vélemény létezik. Összegyűjtöttünk párat ezekből, ami remélhetőleg segíteni tud a helyes döntés meghozatalában. Lássuk a véleményeket:

Kutyával/cicával való alvás előnyei:

  • Csökkentheti a stresszt,
  • jobb, mint egyedül aludni – legalábbis sok embernek,
  • a kutya/macska meleg, sőt pihe-puha, 🙂
  • kedvenced imádni fog érte…

Macskával/kutyával való alvás hátrányai:

  • Zavarhatja a nyugodt alvást,
  • betegségeket okozhat,
  • több szennyeződés, szőr az ágyban,
  • elősegíti a poratkák számának növekedését,
  • növeli az allergia veszélyét,
  • többet kell tisztitani az ágyat.

A kutyával, macskával való együttalvást ellenzők alapvetően azzal érvelnek, hogy az állatok koszt és nem ágyba illő dolgokat vihetnek az ágyneműbe – fertőzéseket, bogarakat, élősködőket. Ha a házikedvencünket  a lakáson kívül tartjuk, akkor ez az érvelés helytálló lehet. Abban az esetben azonban, ha a kutya/cica élőhelye a lakás, és gazdája megfelelően ápolja, akkor soha nem fog élősködőket és fertőzéseket átadni a gazdájának, mivel tisztán, egészségesen van tartva.

Kérlek, szavazz! Te szoktál a háziállatoddal aludni?


[poll id=”5″]


Egy fontos érv a házikedvenccel alvás ellen, hogy az utcán sétálnak és ennek okán rengeteg korokozót cipelnek be a mancsukon a házba. Ez megint gazda függő, hiszen, ha séta után az állat lábát megmossuk vagy alaposan áttöröljük, akkor megelőzhető a kórokozók behozatala a házba – én azért kíváncsi vagyok, ezt hányan csinálják.

Az állattal alvás megnyugtat?

Sokszor fontos támasz a háziállat, hogy ne érezzük egyedül magunkat. Ezzel kapcsolatban több felmérés is készült, amik igazolták, hogy leginkább a kisgyerekeknél, vagy hosszabb ideje egyedül élő felnőttek körében fordul elő, hogy együtt alszanak a kedvenceikkel. Ez nem csak stresszoldó hatással van a gazdákra, de még a vérnyomásukat is csökkenti.

Ha megengedjük kedven háziállatunknak, hogy mellénk bújjon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy annak maradandó eredménye lesz. A kutya/cica szőre mindenhol ott lesz a takarótól kezdve a párnánkig – egyéb foltokról nem is beszélve.


Ellenvélemény – szigorúan alvás szempontból – az állatokkal alvással kapcsolatban

A legnagyobb veszélye a kutyáknak, cicáknak az ágyban az, hogy megzavarják a saját alvásunkat. Az állatok mocorognak, aktívabbak este mint mi. A cica grasszál, a kutya felriad a zajokra – esetenként ugat egyet -, ami mind felébreszthet minket vagy legalábbis megzavarja az alvási ciklusunkat.

Arról nem is beszélve, hogy az állatok is álmodnak. Ráadásul annál többet álmodnak, minél nagyobb biztonságban érzik magukat. És hát hol érezné magát nagyobb biztonságban bármelyik macska vagy kutya, mint a gazdája ágyában? Álmodás közben pedig sok állat mozog is, ami sérülést is okozhat – de biztosan felébreszt.

Kutyával alvás ágyban

Csak a képen humoros a téma… Forrás: homefurnitureindiana.com

Érdemes jól átgondolni, a fentieket, mert a kialvatlanság nem csak azt jelenti, hogy ásítunk néhányat nap közben, hanem azt is, hogy csökken a teljesítőképességünk, bambábbak leszünk, ingerlékenyek, esetenként még a párkapcsolatunk is rámehet… Szóval csak óvatosan!

Egy tipp: ha már mindenképpen be szeretnénk engedni az ágyba kedvencünket, akkor is csak lábhoz engedjük fel. Így ott is lesz velünk, de mi is nyugodtabban tudunk majd aludni tőle. És azért biztos, ami biztos alapon szerezz be egy izmosabb matracvédő lepedőt.


Mint az elején írtam, rengeteg előnye és hátránya lehet, ha beengedjük a háziállatot az ágyunkba. Persze, ha tudatosan odafigyelünk néhány dologra, akkor csökkenthetjük az alvásunk minőségére leselkedő veszélyeket…

Ha véleményed vagy sztorid van a kutyákkal, macskákkal való alvással kapcsolatban, akkor kérlek írj a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre.

Ha tetszett a cikk, oszd meg te is Facebookon! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük