Alvás, Alvásbetegségek

Telefon az ágyban? Ne tedd!

Telefon az ágyban? Ne tedd a párnád alá!

Mai modern világunkban teljesen normális, ha reggel úgy kelsz fel, hogy megnézed az üzeneteidet a mobiltelefonodon. Az okostelefonok ma már nem csak nappal hálóznak be, hanem már az ágyban is követnek minket.

Az emberi agy legfeljebb napi hat újságnyi információt képes feldolgozni, egy átlagos fiatal ma 200 napilapnyival kellene, hogy boldoguljon. Az agyunkat tehát extrém terhelés éri, ami azt eredményezi, hogy a fontos dolgokra nehezebb koncentrálnunk.

Kifogások, hogy miért használom a telefont az ágyamban

Sokszor hallhatjuk, hogy mindenki tudja, hogy nem szabadna az okostelefont magunkkal vinni az ágyba, mégis találunk indokot, hogy miért van szükségünk rá – alvás közben is. Nézzünk meg pár kifogást:

  • „Ébresztőnek kell a telefon, mert nélküle, biztos elkésnék a munkahelyről.”
  • „Fontos hívások miatt, mert nem akarom őket elszalasztani. Ha valami baj történik, legyek elérhető!”
  • „Zenehallgatás miatt tartom a telefonom az ágyban, mert a zene megnyugtat.”

telefonok az ágyban

Nem kell mindig melletted lennie!

Mint fentebb olvashattuk, kifogást mindig lehet találni, hogy miért van szükség a telefonra, ha aludni térünk. Persze ezekre a „problémákra” azért van megoldás is.

Az ébresztő gyanánt használt telefonnal nincs baj, mert hát, ha valaki nehezen tud felébredni, akkor nincs más út, be kell állítani azt a bizonyos vekkert. A legegyszerűbb, ha egy ágytól nem túl messze lévő asztalra tesszük le a telefont, mert így a távolság miatt nagyobb eséllyel hanyagoljuk elalvás előtt a mobilunkat. Az ébresztő lekapcsolásával fel kell kelni az ágyból, ami növeli az esélyt a tényleges felébredésre.

Utóbbi technika főleg akkor jön jól, amikor nem annyira fontos, hogy felkeljünk és könnyen úgy dönthetnénk, hogy inkább alszunk. Hidd el, ha mondjuk ki kell menni a konyhába lekapcsolni az ébresztőt, akkor sokkal kisebb eséllyel fogsz visszaaludni… 🙂

A fontos üzenetek miatt ajánlott a “ne zavarj” módot használnunk. Ilyenkor a rendszer minden értesítést, jelzést, e-mailt, üzenetet és bejövő hívást elrejt előlünk, és csak az előre megadott néhány embertől fogadja ezeket. Persze szülőknek és menedzsereknek ez nyilvánvalóan nem opció, mert úgy érezzük, hogy bármikor történhet bármi, de ha jól beállítod a telefont, akkor legalább azt kiszűrheted, hogy a bankodtól kapj éjjel teljesen felesleges üzenetet.

telefon-az-agyban-kigyullad

A párna alá dugott mobil, ha túlmelegszik, könnyen kigyulladhat. Kép forrása: naradanews.com/

A zenehallgatásnál érdemes egy bluetooth-os fejhallgatót választani, amivel a zene marad, de kikerül a telefon az ágyból. Ezek a fülhallgatók akár 10 méteres távolságig használhatóak.

Érvek, hogy miért ne legyen melletted telefon az ágyban

Mivel már leszámoltunk a kifogásokkal és megfelelő megoldást találtunk a telefon mellőzésére az ágyból, így ideje számba venni a hatásokat, következményeket, amiket a mobil okozni tud a használójának.

Ki is gyulladhat. Nem egyszer történt meg, hogy az akkumulátor túlforrósodott és a telefon a párna alatt kigyulladt. Ez ismét egy érv, hogy telefont, mint ébresztő órát ne használjuk, vagy legalább ne a párnánk alatt tartsuk.

Alvási rendellenességeket okozhat. Ha lefekvés előtt a telefont nyomkodjuk, akkor a telefon monitorja felborítja a szervezetünkben a melatonin hormon termelését. Ez a hormon felelős az álmosság és az alvási folyamat normális működéséért – és sötétben termelődik. Ha este hosszú időn keresztül bámuljuk a mobilunk, a monitor által kibocsátott fény hatására felborul a hormonegyensúly. Legalább két órával lefekvés előtt ajánlott lenne elfelejteni a mobiltelefont – bár tudom, hogy ez elképzelhetetlen.

Káros lehet az egészségre. Kutatások kimutatták, hogy a telefon használata elősegítheti egyes daganatfajták kialakulásának esélyét. Ez a kérdés örök vita az orvosok között, de biztos, ami biztos alapon célszerű a mobilt minél távolabb tenni a fejünktől lefekvés előtt.

Telefon az ágyban

Nem tesz jót a szemednek! Kép forrása: mirror.co.uk

Károsíthatja a látásunkat. A New England Journal of Medicine című lapban lehetett olvasni egy cikket, amiben bebizonyítottak, hogy a telefonból áradó vakitó fény ideiglenesen károsíthatja a látásunkat, méghozzá annyira, hogy akár meg is vakulhatunk tőle, legalább is egy időre. A szakértők jöttek rá, hogy a vakulás azoknál jelentkezet, akik lefekvéskor az ágyban telefonoztak.

Ráadásul még az is kiderült, hogy mindig azon az oldalon feküdtek, amelyik szemüknél később az ideiglenes vakulást tapasztalták. Ezzel a pózzal az a gond, hogy csak az egyik szemünkkel nézzük a monitort, a másikat vagy becsukjuk, vagy csal félig látunk vele, mivel az arcunkat a párnába fúrjuk. Emiatt pedig a kijelzőről érkező vakitó fény két szem helyett csak egyet terhel, ez pedig minden jel szerint nagyobb teher, mint amire a szemeinket kitalálták.

Összegezve a fentebb leírtakat, a legfontosabb, hogy próbáljuk kizárni az ágyunkból a mobilunkat, hiszen az ágy az a hely, ahol a szervezet pihenése a cél, amit a telefon csak megzavar. Tehát telefon kikapacs és szép álmokat!

Ha tetszett a cikk, nyugodtan nyomj a “Tetszik” és/vagy  “Megosztás” gombra. Köszönjük!

Források:

  • https://www.welt.de/gesundheit/article155412601/Das-passiert-wenn-das-Smartphone-mit-ins-Bett-geht.html
  • https://www.welt.de/wissenschaft/article157996734/Die-Gruende-warum-das-Handy-nicht-mit-ins-Bett-sollte.html
  • http://www.focus.de/digital/handy/technik-stoert-das-smartphone-die-nachtruhe_id_5941110.html
  • http://www.focus.de/gesundheit/videos/forscher-sind-sich-sicher-das-passiert-in-ihrem-koerper-wenn-sie-ihr-handy-nachts-neben-sich-liegen-lassen_id_6147190.html

A cikket itt tudod értékelni a csillagok nyomkodásával:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük