Alvás

A kecskemétiek kialvatlanok…

Kecskeméti alvásfelmérés (2017)

Múlt héten Kecskemét alvási szokásait mértük fel és az eddigi mintába jól beillő eredményt kaptunk – sajnos. Az eddig lekérdőívezett városokhoz hasonlóan a kecskemétiek is arról számoltak be, hogy többségük már az ébredéskor is fáradtnak érzi magát. Kecskemét matracboltjait már felmértük, de a lakosságra nem volt még időnk. Most végre ide is eljutottunk, hogy rájöjjünk, nem csak a matrac a probléma…

A felmérés nem volt reprezentatív, de 1047 kecskeméti személy töltötte ki 4 nap alatt, így nevezhetjük irányadónak. A részletes eredményeket az infografika alatt szemléltetjük.

Így alszik Kecskemét

2017-es kecskeméti alvásfelmérés részletes adatai

Kecskemét már reggel is fáradt

Talán a legkönnyebben eldönthető kérdés a kérdőívben az volt, hogy kipihentek vagyunk-e ébredés után. A válaszadók közel 56 százaléka nemmel válaszolt, amit elkeserítő adat, tekintve, hogy reggel inkább frissnek kellene lennünk.

Fontos megjegyezni, hogy sok minden közrejátszhat abban, hogy egy-egy reggel fáradtak vagyunk – előző esti alkohol fogyasztás, pillanatnyi stressz, idegen környezet -, de ha ez hosszútávon fennmarad, akkor mindenképpen problémaként érdemes kezelni és egészséges személyeknél általában 3 okra tudjuk visszavezetni: a stresszre, a túl kevés alvásidőre vagy a nem megfelelő körülményekre (kényelmetlen matrac, zajos szomszéd, stb…)

 

A kecskemétiek alvásideje nagyjából az eddigi eredményeknek megfelelően alakult. Amint a számokból is látszik, nagyjából minden nyolcadik ember napi 5 órát vagy ennél is kevesebbet alszik, ami már biztosan nem elégséges ahhoz, hogy kipihenjük magunkat.

Ha folyamatosan ilyen keveset alszunk, akkor nem csak, hogy nyomottak leszünk nap közben, de teljesítőképességünk is csökken, sőt személyiségünk is torzul. A fáradt embert hamarabb jön dühbe, hamarabb veszíti el a türelmét, sokkal hevesebben reagál, aminek kapcsolataink is kárát láthatják. Autóvezetés közben pedig akár közvetlen életveszélyt teremtő helyzetet is okozhatunk, ha nem vagyunk elég kipihentek.

A nappali fáradtság mögött legtöbbször azért az húzódik meg, hogy nem töltünk elég időt alvással. A fenti grafikon megmutatja, hogy hogyan változik az emberek elégedettsége az alvással töltött órák függvényében. Megfigyelhető, hogy aki az egészséges 7-9 órát magában foglaló időt tölti alvással, az sokkal kipihentebbenk érzi magát.

Míg az átlagosan 8 órát alvással töltő személyek 60%-a számolt be arról, hogy reggel kipihenten ébred, addig a 5 vagy kevesebb órát alvók tekintetében ugyanez az erány alig lépte túl a 20%-ot.

Érdekesség, hogy a 10 órát vagy többet alvók között kissebb az elégedettség, mit a 9 órát alvóknál – sőt majdnem ugyanakkora, mint a 8 órát alvással töltők esetében. Ez azért lehet, mert ez már túlalvásnak minősül – sokszor betegség állhat a háttérben.

A fáradtság elleni legegyszerűbb védekezéshez nincs szükség receptre, mindenki fel tudja írni magának a gyógyszert: egy kicsit többet kell aludni. A lefekvési szokások diagrammjából is látszik, hogy az emberek több, mint harmada este 11 után fekszik le aludni. Ha csak egy órával előrébb hoznánk az ágybavonulás idejét – vagy egy órával többet töltenénk alvással, már akkor sikerülne megforítanunk a felmérés eredményét.

Sokan mondják, hogy nincs idejük aludni, de ez nyilvánvalóan nem igaz. A többség könnyedén megengedhetne magának egy órával több alvást. Inkább arról van szó, hogy az alvás még nem került az őt megillető helyre az egészségtudatosság korában. Nem véletlen, hogy az alvásmegvonás egy létező kínzási forma, ne tegyük ezt saját testünkkkel.

Már tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás nagyon fontos, és azt is elhisszük, hogy a rendszeres testmozgás nem csak formában tart minket, de jót tesz az egész szervezetünknek is. De még nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hogy az alvás ugyanúgy az egészséges életmód egyik oszolopa, ahogy az előbb felsorolt két dolog.

Például a következő dolgokban hatalmas szerepe van a megfelelő alvásnak – ha csak a kinézetünk érdekel:

  • Bőröregedés és bőrünk egészsége,
  • hízás és fogyás.

A nyugodt alvásnak van néhány tárgyi feltétele is. A város majdnem negyede adta válaszként, hogy éjszakánként forgolódik – ez a szám sokkla magasabb is lehet, hiszen sokan nem tudják magukról, hogy mennyit mocorognak éjjel -, ami többek között arra is utalhat, hogy túl kemény vagy kényelmetlen matracon alszunk – a kemény fekhely a népi hiedlemekkel ellentétben egészségtelen…

Kecskemét tévét néz

Ugyanígy hatással van az alvásunk minőségére az is, hogy mit csinálunk a lefekvés előtti időszakban. A legjobb az lenne, ha ilyenkor már megpróbálnánk levezetni. A zenehallgatás, beszélgetés, olvasás, elmélkedés sokat segíthet a kikapcsolásban.

Az eredmények azonban sajnos azt mutatják, hogy a lefekvés előtti időt azzal töltjük, hogy valamilyen elektronikai eszközt nyomkodunk – a lakosság 83 százaléka ezt csinálja. Legjellemzőbb a tévénézés, amely duplán rossz hatással lehet az alvásunkra. Egyrészt, ha olyan tartalmat nézünk, akor felpörgünk, ahelyett, hogy lenyugodnánk – például egy horror vagy akció film nem nagyon segíti a nyugodt alvást -, másrészt a készülékekből áradó kék fény csökkenti a melatontin szintünket, amely közvetlenül az alvásért felelne.

A retinánkba érkező kék fény azt üzeni agyunknak, hogy ráérünk még aludni hiszen bizonyára azért van fény, mert süt a nap. Ebben a cikkünkben részletesebben is összefoglaltuk, hogy miért káros a lefekvés előtti tévézés.

Mindent összevetve, a kecskemétiek alvási szokásai nem térnek el nagyban az eddigi eredményektől, ami inkább rossz hír, mint jó. Hogy jobban aludj, neked is összeszedtünk hat tippet, amit érdemes megfogadni:

  • Aludj egy órával többet minden nap! Ez a legolcsóbb módja egészséged megőrzésének.
  • Ne igyál alkoholt lefekvés előtt, mert lehet, hogy könnyebben elalszol, de az alvásod minősége rosszabb lesz.
  • Ne nézz tévét elalvás előtt!
  • Alakíts ki rendszert a mindennapjaidban. Lehetőleg menj alduni és kelj fel ugyanabban az időpontban.
  • Kerüld a kávét a késő délutáni órákban.
  • Ne aludj napközben 20-30 percnél többet!

Köszönjük, hogy elolvastad az írásunkat – és persze külön köszönet a kitöltőknek! 🙂

Légy te is Kecsekemét alvásnagykövete! Oszd meg ezt a cikket Facebookon, hogy mások is jobban aludhassanak!

A cikket Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője írta. Amennyiben kérdés merül fel a leírtakkal kapcsolatban, nyugodtan írj a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre, vagy hívd a 20/250-7615-ös számot.

A kutatás tartalma szabadon terjeszthető, részében vagy egészsében másolható, felhasználható. Egyetlen kérésünk, hogy az eredeti oldalra vagy a matracman.hu oldalra mutasson egy élő link. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük