Kemény matrac egészségügyi hatásai

Kemény matrac – népi hiedelem a gerinced ellen…

Biztosan mindenki ismeri azt a gondolatsort, hogy a kemény matrac a jó matrac. A nagyszüleinktől hallottuk, az orvos mondta a Sacinak, amikor a sérve miatt a földre kellet feküdnie, meg amúgy is, “régen szénán-szalmán aludtak az emberek, oszt mégis éltek“, aztán “még régebben meg a földön a barlangban, aztán látod, mire jutott az emberiség“, meg hát “eddig is keményen aludtam, minek vegyek most puhát?“…


Figyelem! Ha matracot keresel, érdemes elolvasni az ország legrészletesebb matracválasztási tanácsadóját.


Amiket itt fent felsoroltam, valójában mind súlyos tévedéseken és félreértéseken alapulnak. A kemény matracok nem csak a gerincedet nyírják ki, de kihatással vannak a mindennapjaidra, sőt túlzás nélkül a családod mindennapjaira is. A cikk végére érteni és tudni fogod, hogy miért nem szabad túl kemény matracot venni és miért jobb, ha inkább félkeményben gondolkodsz.

Fogalmi problémák – egyáltalán mikor számít keménynek a matrac?

A matrac keménységére sajnos nincsen optimális mérőszám. A német matracosok bevezettek rá egy rendszert, ha jól emlékszem, H1-H5-ig jelölik a keménységet, de igazából ez sem teljesen mérvadó, mert hiába általánosítunk, nehéz okosat mondani, anélkül, hogy kipróbáltuk volna a matracot. Én például találkoztam olyan kirívó esetekkel, amikor a 130 kilós ügyfél extrém mértékben puhította a matracát – összesen 11 centi memory hab került rá, a lágyabb fajtából -, amíg végül azt mondta, hogy ez már jó. Azóta is vígan használja gerincsérv mellett.

A fenti történetből is látszik, hogy annak a meghatározása, hogy mi a kemény, elég nehézkes. A haboknál például létezik a sűrűség mellett egy keménységi mérőszám is – a keménységet itt kilopascalban adják meg – de én óva intek attól mindenkit, hogy ebből próbáljon következtetéseket levonni.

A kemény matrac tartósabb?

Sok ember azért vesz kemény matracot, mert azt gondolják, hogy az jobban fogja tartani a formáját az évek alatt. Ez nem csak, hogy nem igaz, hanem pont az ellenkezője történik. Legtöbbször a kemény matracok gyorsabban puhulnak, mint a lágyabb társaik.

kazánlemez

Csak a kazánlemez tart örökké. A matracok nem.

Ahhoz, hogy egy matrac kemény legyen, nem szükséges több anyagot rakni bele. A habok esetében úgy is lehet növelni egy matrac keménységét, hogy a hab sűrűsége nem változik. Így a minőség egyáltalán nem mérhető le a matrac keménységén keresztül.

Az orvos miért mondja, hogy a kemény matrac a jó?

Az az igazság, hogy orvos ilyet nem mond. Üsd be nyugodtan a keresőbe, hogy “ortopéd orvos kemény matrac”. A valóság az, hogy jó érzésű orvos nem nagyon ajánl ilyet. Mert a kemény matrac árt a gerincednek.

A félreértés oka az, hogy bizonyos esetekben gerincsérv miatt szokták javasolni, hogy keményebb felületre feküdjünk – bár ebben sincs konszenzus. A földre fekvés alkalmanként lehet jó, de a mindennapokban biztosan nem megoldás. Megesik tehát, hogy az orvos földre fektet. Ez nem azt jelenti, hogy ez az ideális állapot, hogy minden este betonon kell aludnunk. Csupán vannak ilyen orvosi esetek. Ugyanígy vannak olyan esetek, amikor a beteget mesterséges kómába rakják, vagy mondjuk amputálják egy végtagját. Ezt sem tekintjük normális állapotnak. A kemény felületre fektetéssel se tegyük azt.

A gerincünk nem attól lesz egészséges, ha kazánlemezen fekszünk. Ha ez így lenne,  akkor mindenki fa deszkákon aludna. Olcsó is és tartós is…

Mit mond valójában az orvostudomány a kemény matracokról?

A kérdés talán rosszul van feltéve. Helyesen az lenne a kérdés, hogy milyen matracot ajánlanak az orvosok. A válasz pedig, az, hogy félkeményet. Persze megint visszajutunk oda, hogy most melyik matrac milyen keménynek is számít valójában. Talán nem is ez a legfontosabb, hiszen az már megírtuk, hogy milyen matracot érdemes venni. Cikkünk egyetlen célja, hogy elmagyarázzuk, miért rosszak a kemény matracok.

Túl kemény matrac

Így fekszel egy kemény matracon. A piros célkereszt mutatja, hogy hol nincs alátámasztva a gerinced. Kép forrása: thebedcompany.co.za

Szóval. Egy 2003-as spanyol tanulmány 313 gerincbántalmakkal küzdő beteget vizsgált. A kísérlet minden tudományos feltételnek megfelelt, több szaklapban is ismertették az eredményeket. A betegek régi matracait fogták és kidobták a fenébe, hogy új, félkemény matracokkal helyettesítsék azokat. A vizsgálat időtartama 90 nap volt. A kísérlet végén nem meglepő módon a félkemény matracok nyertek. Az a csoport, amelyik ilyen keménységű matracon feküdt, kevesebb fájdalomról számolt be, mint a többi kontrollcsoport. A tanulmány eredményeit röviden itt összesítik. A kísérlet felkutatásért köszönet illeti Molnár Miki kollégámat.

Az interneten még tucatnyi hasonló tanulmány található, amely mind azt bizonyítja, hogy nem a kemény matracok a legjobb megoldás a hátnak és a gerincnek. Ha egy kicsit jobban utánaolvasol, akkor magyar orvosok ajánlásait is megtalálod az interneten. A legtöbb olyan orvos, aki névvel és arccal vállalja a véleményét, nem kemény matracot ajánl. A többiek a népi hiedelmek táborát erősítik. Legtöbbször persze név nélkül “az orvosom azt mondta, hogy” kezdetű beszámolókban találkozol keménypárti véleményekkel – ezeknek pedig nem érdemes hinni.

Mik a kemény matrac hátrányai?

Nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy két hatalmas hátrányt is fel tudjunk sorolni a kemény matracok használatával kapcsolatban. Az egyik a gerincünket bántja, a másik pedig leginkább az alvásunkat zavarja meg. A problémákat oldaltfekvő helyzetben fogjuk elemezni, mert a lakosság 50-60 százaléka ebben a pózban alszik.

kemény matrac

Még egy kép arról, hogy milyen rossz a gerincednek a túl kemény matrac. Forrás:europeanbedding.sg

Nézzük meg elsőként, hogy miért fogsz rosszul aludni, ha kemény matracod van. Ilyenkor a fő nyomáspontok a vállad és a csípőd lesznek. Az ízületeidet és minden létező izmodat nyomni fogja a túl kemény fekhely. Ez már önmagában nem túl kényelmes és akár deformitáshoz is vezethetne, de további problémát okoz, hogy a vérkeringésedet is elnyomja.

Mivel az nem túl jó dolog, hogy ha a vér nem áramlik ereidben – ez okozza egyébként a zsibbadást is- , ezért ilyenkor a szervezeted egy nem túl bonyolult védekezési mechanizmust indít el. Mégpedig azt, hogy megfordulsz álmodban. Ilyenkor a vér újra utat talál magának, cserébe viszont testünket meg kell mozdítanunk, ami miatt az alvás nyugalma csökkenni fog. Az állandó éjszakai forgolódás tehát kinyírja a nyugodt alvást és kialvatlansághoz vezethet. Ebben a cikkünkben egyszer már egyébként összeszedtük, hogy milyen következményei vannak, ha rossz a matracod, érdemes elolvasni.

Felméréseink alapján a lakosság 20-25 százaléka forgolódik éjszakánként, aminek az egyik oka tehát pont a túl kemény matracok.

Félkemény matrac

Ilyen lenne a gerinced egy félkemény matracon. Pont jó. Forrás:europeanbedding.sg

A másik nagy probléma pontosan a gerinc nem megfelelő alátámasztása. Ahogy már említettem, a túl kemény fekvőfelületen a vállad és a csípőd lesz a két felfekvési pont. A gerinced e két pont között úgy fog viselkedni, mint egy híd. Gyakorlatilag lógni fog a levegőben – alátámasztás nélkül. A gerinced, tehát nem tudja magát kipihenni az éjszaka, hiszen nincs nyugalmi állapotban, sőt helyette még feszül is.

Egy normális matracnak pont az lenne a feladata, hogy oldaltfekvésnél a csípődet és a válladat magába engedje kissé, hogy a gerinced is kapjon megfelelő alátámasztást. Ebben az esetben nem forgolódnál egész éjszaka és még a gerincoszlopod sem látná kárát az estének.

Az én véleményem a kemény matracokról

Biztosan kitaláltad már, hogy Hahn Gábornak mi a magánvéleménye a túl kemény matracokról. Most viszont szeretném, ha megismernéd egy olyan matracos véleményét is, aki több, mint ezer matracot adott el személyesen.

Évek óta kínálunk a Matrackuckóban pénzvisszafizetési garanciát. Két fő oka van annak, ha visszahoznak hozzánk egy matracot. Vagy a méretet nézik el, vagy pedig túl kemény a matrac és nyomja az embert.

zsibbadó váll

Ha elnyomod, bizony zsibbadni fog a vállad. Kép forrása: continentalhospitals.com

Sokat gondolkodtam rajta, hogy miért választják minden tanácsunk ellenére sokan mégis a nyilvánvalóan túl kemény fekhelyeket. Talán azért, mert a kemény matracok általában olcsóbbak vagy azért, mert azokat még lehet puhítani  – például egy fedőmatraccal -, míg egy túl puhát lehetetlen keményíteni. Tényleg nem tudom.

Azt azonban észrevettem, hogy általában azok döntenek rosszul, akik azt gondolják, hogy két perc alatt ki lehet választani a megfelelő matracot és egyáltalán nem érdekli őket, hogy min fekszenek. Csak le akarják tudni a dolgot. Ők általában tévednek. Összeszedtem neked pár tippet, hogy hogyan ne próbáld meg eldönteni egy ágybetétről a keménységét:

  • Ne gondold, hogy ha leülsz a matrac szélére, akkor abból tudni fogod, hogy milyen rajta feküdni.
  • Ha ketten vagytok, akkor mindketten próbáljatok. Ne csak egy valaki.
  • Ha a matracon ülsz és kicsit besüpped, az nem baj, mert feküdni fogsz rajta és fekvő pozícióban egészen más a súlyelosztásod.
  • Ha már most nyom, otthon is nyomni fog.
  • Ne feledd, azért mert kemény, nincsen benne több anyag!

Száz szónak is egy a vége: ne vegyél túl kemény matracot, mert a gerinced nem fog szeretni érte… Keresd inkább azt, amit az orvosok is tanácsolnak: félkeményet.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg kérlek Facebookon is. Köszönöm!

Kemény matrac egészségügyi hatásai
4.9 (97.14%) 7 votes
Oszd meg te is! Köszönjük! :)
By | 2017-03-27T13:26:17+00:00 March 26th, 2017|Matrac|0 Comments

About the Author:

Hahn Gábor 2010-ben kezdett matracokkal foglalkozni. A magyar és osztrák Noks matrac tulajdonosa, a Matrackuckó résztulajdonosa. 2017 elejétől gyakorlatilag visszavonult a napi munkától egyéb cégeiben és kizárólag Magyarország alváskultúrájának fejlesztéséért dolgozik.

Leave A Comment

OSZD MEG TE IS!