Alvás, Alvásbetegségek

Mi az a szexszomnia?

Szexszomnia – egy alig ismert alvásbetegség

Az alvajárás egyik ritka fajtája a szexszomnia, amikor az alvó különféle szexuális tevékenységeket végez teljesen öntudatlanul. Ez a jelenség a férfiaknál gyakoribb, akik ilyenkor az alvótársukkal akár erőszakosan is közösülni próbálnak. A nőknél ez általában kimerül nyögésekben és önkielégítésben.

A szexszomnia alvajárás?

A kutatások szerint az alvás közbeni öntudatlan szex, a szexszomnia az alvajárás egyik ritka altípusa. Az alvajárás a felnőttek nagyjából 5 százalékát érinti. A gyerekek és serdülők esetében ez a szám magasabb. Több tanulmány alapján az emberek 10-18 %-a átélt már alvajárást néhányszor az élete folyamán. Az alvajárók közül azonban csak egy kis réteg lesz szexszomniás.

Szexszomnia nők esetében

Kép forrása: hellodoktor.com

Az alvajárás olyan tudatállapot, amelyben az alvó olyan cselekvéseket hajt végre, amit normális esetben csak ébren tesz. Az alvajáró szeme nyitva van és tekintette zavart, merev. Az éjszakai alvás első felében alakul ki az alvajárás, ami tarthat néhány másodperctől akár fél óráig is. A végén az alvajáró visszatér az ágyba és ébredés nélkül alszik tovább. Az alvajárás során az egyén fel-alá járkálhat, vagy lemehet a garázsba és be is indíthatja a kocsiját. Egy kis része az alvajáróknak viszont ilyenkor erőszakos szexuális aktust próbál kezdeményezni.

A szexszomniában szenvedők – az alvajárókhoz hasonlóan – alapvetően nem is emlékeznek arra, hogy mit csináltak. A szexszomniában szenvedő felet ki lehet zökkenteni a dologból, fel lehet ébreszteni, de súlyos esetben komoly problémát okozhat, ha valaki éjszaka óránként elkezd matatni a párján. Komoly bizalmi válságot okozhat, vagy akár büntetügyet is vonhat maga után.

Gondoljunk csak bele, hogy mekkora megaláztatást okozhat egy lánynak, ha például osztálykiránduláson alvás közben magához nyúl – főleg az okostelefonok korában. Vagy vegyünk egy fiút aki elalszik és mondjuk bebújuk valaki mellé az ágyba. El lehet képzelni, hogy milyen szorongással járhat, ha valaki tudatában van a betegségének és mekkora bizalomra és türelemre van szükség, hogy egy párkapcsolatban kezelni tudjuk a helyzetet – főleg az elején. Pedig ezek még olyan esetek, ahol senkinek nem esik baja…

A szexszomnia okai

A kutatók még nem teljesen biztosak, de úgy tűnik, hogy a szexszomnia öröklődik, és a stressz, az alváshiány, a depresszió és az altatók csak súlyosbítják a dolgot, valamint a kábítószer és alkohol fogyasztók között gyakoribb a jelenség. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a 35 év alatti férfiaknál a leggyakoribb.

alkoholo, drogok csak rontanak a helyzeten

Az alkohol és a drogok csak rontanak a helyzeten… Kép forrása: quora.com

Néhány híresebb esett

A Medicine, Science and the Law folyóiratban megjelent egy eset, ahol egy kadétot bíróság elé állítottak, mert a férfi bemászott egy katonatársa ágyába, és a nemi szervét simogatta. A vádlottat végül felmentették.

Volt eset, amikor két hölgy aludt együtt és az egyik elkezdte alvás közben magát kielégíteni. Mire a barátnője erre felébredt és felkeltette az önmagát kielégíteni próbáló hölgyet. Az esett különlegesége, hogy néhány évre rá, a barátnője is hasonló alvási zavarban kezdet szenvedni. A kutatások azonban kimutatták, hogy a szexszomnia nem tud átragadni más személyre, valószínűleg egy véletlen eset lehetett.

A Current Psychiatry folyóiratban megjelent esetnél, egy férfi Toronto külvárosában egy partin túl sokat ivott és eldőlt egy kanapén, egy idő múlva felállt, és odament egy másik díványon fekvő hölgyhöz. Az úr óvszert húzott és közösülni akart a nővel. A nő arra ébredt, hogy üveges tekintettel egy férfi le akarja húzni a bugyiját. A nő végül lelökte magáról a férfit és feljelentette. Végül felmentették, mert a Torontói Egyetem pszichiátere, Colin Shapiro szakvéleményben kifejtette, hogy a vádlott nem volt öntudatánál.

A regensburgi alvásközpontban beszámoltak arról, hogy néhány esetben akár a kapcsolat is ráment, erre a furcsa alvajárási szokásra. De vannak adatok, amikor ez az alvási rendellenesség mentette meg a házasságot, mert a férfi álmában sokkal odaadóbb volt a feleségével, mint ébren – ez persze a ritkábbik eset.

Védekezés és a szexszomnia kezelése

A gyógyszeres kezelésre a rendellenesség jól reagál. Az orvosok azt javasolják, hogy lefekvés előtt vegyünk be kis dózisú antidepresszánst, a legtöbb esetben ez megoldja a problémát.

szexszomnia

Kép forrás: buzz.bournemouth.ac.uk

A partner azzal tud védekezni, ha saját maga és a beteg közé párnából falat épít, vagy külön szobában alszik. Ha már elkezdődik a molesztálás, akkor meg kell próbálni felébreszteni a beteget. Persze ezt könnyű mondani, hiszen egy stabil párkapcsolatban egy hangos szó is könnyen felébreszti a férfit – főleg, ha a párja tudja, hogy ebben a szindrómában szenved.

Viszont, ha mondjuk egy gyermek-szülő viszonyban történik meg a dolog, akkor jó eséllyel a gyerek együttműködő lesz – ki ne lenne az halálfélelmében – és nem az jut eszébe, hogy fel kell ébreszteni a másikat, hanem csak arra gondol, hogy élje túl az estét. Ilyen eset is történt…. Éppen ezért a szexszomnia nem játék! Azonnali beavatkozást igényel!

A dolog szörnyűsége az, hogy Magyarországon ha beírod a Google-be, hogy szexszomnia, akkor nem találsz segítséget nyújtó orvost. De ha úgy érzed, hogy a tüneteid miatt segítségre van szükséged, akkor azonnal fordulj orvoshoz.  Én az alvásterapeutáknál próbálkoznék.

Ha úgy gondolod, hogy ez téma fontos, akkor oszd meg te is, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a problémára!

Felhasznált források:

  • http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/szex_alvas_kozben_ez_is_lehet_remalom/20100610180732
  • http://www.hazipatika.com/eletmod/szex/cikkek/van_aki_alvas_kozben_is_tud_szeretkezni/20100613000201
  • http://www.videoklinika.hu/ejszakai_meglepetesszex/
  • http://www.bild.de/ratgeber/gesundheit/studie-jeder-zehnte-mann-mit-schlafstoerungen-hat-sex-im-schlaf-12823940.bild.html
  • https://www.welt.de/kmpkt/article161950459/Die-Partnerin-ist-zu-muede-fuer-Sex-Lass-sie-schlafen-es-lohnt-sich.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük