Matrac

Éves “zöld” “jelentés” (2020)

Számomra fontos, hogy fenntartható módon éljek. Vagy legalábbis mindent megpróbáljak megtenni érte, hogy minél kevesebb kárt okozzak a környezetemben.

Amikor 2019-ben kitaláltuk, hogy Matracman Shop néven új szaküzletet indítunk, akkor egyből tudtuk, hogy úttörők szeretnénk lenni a hazai matraciparban. Nem csak szakmailag, de fenntarthatóság szempontjából is. Ezért volt az egyik első dolgunk, hogy fenntarthatósági programot írtunk.

A 2020-as volt az első évünk, nézzük meg, hogy mire jutottunk – mi az, amivel elégedettek vagyunk és mi az, amivel nem.

A matracok

Egy matrac általában két részből áll. Az egyik a matracmag, a másik pedig a matrachuzat. Kezdjük a matracaink huzatával.

Matracaink huzata

2020-ban egyetlen fajta huzatot használtunk. Ez 29 százalék Lenzing Modalt, 1 százalék lent és 1 százalék kendert tartalmaz. Ez 31 százaléknyi természetes szál alapú fenntartható anyagnak és természetes-anyag tartalomnak felel meg. A magas Modal tartalomra különösen büszkék vagyunk, hiszen az osztrák Modal, amit használunk fenntartható forrásból, közép-európai bükkből származik.

Az eredmény első ránézésre nem tűnik jónak, de ha valaki ismeri az itthon kapható átlag matracok huzatának az összetételét, akkor tudja, hogy ez nem egy rossz arány. Sőt, tulajdonképpen a felső 10 százalékban vagyunk, ha a matrachuzatok fenntarthatóságára esik a szó.

De a 31 százalék az csak 31 százalék, így ezt az arányt növelni szeretnénk 2021-ben. Éppen ezért már az év elején néhány matracunknál bevezettük Natura 46 nevű huzatunkat, ahol növeltük a természetes alapú szálasanyag tartalmat egészen 46 százalékig. Év végére pedig reményeink szerint megérkezik az első olyan típusú huzatunk is, amely 100 százalékos természetes-anyag tartalommal bír majd. Ilyen alig akad az egész országban… 🙂

Az új huzatok több matracnál választhatóak lesznek – a döntést azonban nem mi hozzuk meg, hanem a vásárlóink -, illetve a bevezetésük folyamatos lesz. Ennek függvényében a 2021-es célunk, hogy az eladott matracok huzatának fenntartható forrásból származó és/vagy természetes anyag tartalmát 31 százalékról 38 százalékra növeljük.

A matracmagok

A Matracman Shopban 3 féle alapanyagtípus van. Vannak tiszta latex matracok, vannak kevert latex matracok és vannak habból készült matracok.

Amikor elindultunk, nagyon fontosnak tartottuk, hogy legyen valamilyen természetes-anyag is a matrac alapanyagok között, így került be a latex. Az arány 2020-ban pedig 11,16 százalék volt. Nem sok. De kezdetnek tökéletes.

Az alapvető célt elértük. Minden egyes vásárlónknak tudtunk természetes alternatívát nyújtani. Az, hogy csak ennyien éltek a lehetőséggel, a következő dolgoknak köszönhető:

  • a natúr latexből készült matrac drágább, mint a habból készült vagy a kevert latex matracok,
  • a latexek nehezebben szállíthatóak, hiszen nincsenek vákuumozva,
  • esetenként sokat kellett rájuk várni – a latexek Belgiumból, illetve Csehországból érkeznek, ezt a két országot pedig kimondottan erősen sújtotta a Covid 2020-ban,
  • a tárolásuk is több helyet igényel a vákuumcsomagolás hiánya miatt.

Alapvetően büszkék vagyunk a 11,16 százalékos természetes-anyag tartalom arányra, de ennél sokkal nagyobb céljaink vannak. 2021-re szeretnénk, ha ez az arány 20 százalékra nőne. A cél nem könnyű, mert a járvány több fronton is problémát okoz, de a következő intézkedéseket hozzuk, hogy növelni tudjuk az arányt:

  • növeljük a raktárkészletet, hogy gyorsabban ki tudjuk szállítani a latex matracokat,
  • a latex matracokra kiterjesztett pénz-visszafizetési garanciát kínálunk, hogy megtámogassuk kicsit a zöld vonalat – ennek részleteiről itt olvashatsz,
  • olyan új alapanyagokat fogunk bevezetni, amelyek újrahasznosítottak és-vagy újrahasznosíthatóak. Nem csak elvben, hanem te, otthoni körülmények között is képes leszel megoldani az újhasznosítását.

Matracvédők

Matracvédő fronton állunk a legjobban. Bár a neten csak 100 százalékos pamut matracvédő van fent, a boltban a vásárlók választhattak kevertszálast is.

A természetes anyagok aránya 60,1 százalék volt 2020-ban. 2021-ben szeretnénk felugrani 70 százalék fölé. Ha az import nem fog akadozni – a vírus több fronton is bekavart a 100 százalék pamut matracvédőknek -, akkor ez sikerülni is fog.

Párnák

A párnák természetességével sajnos egyelőre hadilábon állunk. A vírus tavalyi berobbanása nem tette lehetővé, hogy időt szakítsunk rájuk, idén pedig az összes szakmai kiállítás elmaradt. Dolgozunk rajta, hogy jobbak legyünk ebben a témában.

Hát, nagyon röviden ez történt nálunk fenntarthatósági fronton 2020-ban. Idén még jobbak leszünk. 🙂 Ha bármilyen ötleted felmerülne, amivel zöldebbé válhatnánk, akkor írj nyugodtan a hahn.gabor(kukac)matracman.hu címre!

(Ez a poszt szándékosan nem tartalmaz egyetlen képet sem. Ne feledd, az internetre feltöltött adatok szén-dioxidot termelnek!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük