Alvás

Meghalunk, mert fáradtak vagyunk.

Belehalunk, hogy fáradtak vagyunk – vélemény a 2017-es Alvás Villágnapjának margójára

Tegnap volt az az Alvás Világnapja, így nagy betűvel. Te sem hallottál róla? Én sem. Csak hivatalból tudom. Este leültem megnézni a híradót – már ki tudja melyik csatornán, nem is érdekes. Autóbaleset, autóbaleset hátán…

Fáradtan ne vezess autót

Csak fáradt volt… Kép forrása: rms.nsw.gov.au

Többen meghaltak az utakon március 17-én, és többen meg is sérültek. Jó részük azért, mert a sofőrök egyszerűen túl fáradtak voltak a vezetéshez. Láttam egy fiatal srácot, aki úgy állt a kamera előtt, mint egy zombi. Letarolta a szembejövőt. Azt mondta, fáradt. Ha alkoholtól vagy drogtól nézett volna ki így, akkor ott helyben meglincselik. De ő csak fáradt volt…

Emberek halnak bele abba, hogy fáradtan ülünk a volán mögé!

Amikor a buszos tragédia történt jónéhány hete, akkor úgy éreztem, hogy erről nem fogok írni. Egyszerűen túl sok a téma. Annyian használták szenzációhajhászásra a balesetet, hogy a gyomrom kifordult volna tőle, ha én is elkezdek írni róla. Pedig az első gondolatom az volt, hogy elaludt a sofőr. Fáradt volt.

Nem hozok ide több tonna statisztikát, csak egyet említenék. A francia autópályakezelő kutatása szerint minden harmadik balesetet a fáradtság okoz. 450 (igen, négyszáötven) százalékkal nő a baleset okozásának esélye, ha 5 óránál kevesebbet aludtál.

Tudod mi lett volna a 2017-es Alvás Világnapjának egyik témája? 

Az, hogy ne aludj el vezetés közben. Nem hallottál róla? Én sem. Nem jutott el sokminden az egyszerű halandóhoz az idei magyar rendezvénnyel kapcsolatban.

Álmos sofőr

Ne aludj a volánnál! Kép forrása: tonyseaton.com

Nincs hír róla. Eközben Romániában kampányt indítottak a vezetés közbeni elalvás ellen. Ők már eljutottak odáig, hogy az alvással foglalkozni kell.

Rá kell jönnie az egész hazai “alvásiparnak”, hogy nem csak ott kezdődik és végződik az alvás kérdése, hogy a fizetőképes rétegnek mesélünk róla, hogy fontos jól aludni. Olyan küldetéstudat kell, amely segít azoknak is, akik nem tudnak megfizetni egy sokcsillagos szállodát, egy drága alváslabort vagy egy csúcskategóriás matracot.

Mit csináltok újságírók, bealudtatok?

Az is sokatmondó, hogy alig jelent meg újságcikk az Alvás Világnapjáról. Kis lapoktól a nagyokig bárkit felsorolhatnék, senki nem írt semmi értelmeset. Halljátok, srácok! Van ám a politikán kívül más is, amiről írni lehet.

Ehhez kapcsolódik, hogy Székesfehérváron a héten felmérést csináltunk a város alvási szokásairól – Alvás Világnapja alkalmából. Ott végül több helyen is sikerült megjelentetni a felmérést, amiért a székesfehérvári médiának nagyon hálás vagyok. De máshol… sehol semmi.

Srácok, nektek nem az a dolgotok, hogy aktuálisak legyetek? Nektek nem dolgotok a “társadalmi felelősségvállalás” jegyében írni olyasmiről, ami segít az embereknek például életben maradni? Ha már magatoktól nem jut eszetekbe semmi azon kívül, hogy az éppen aktuális kormánypárti vagy ellenzéki politikust ekézzétek – pártállástól függően -, akkor legalább dolgozzátok fel, amit elétek dobnak.

ne igyál és vezess egyszerre

Inni sem iszol vezetés előtt, akkor fáradtan se ülj autóba! Kép forrása: thirdeyemalta.com

Te is tehetsz ellene!

Legalább te figyelj oda! Nem csak attól leszel egészséges, ha diétázol és eljársz futni. Az alvás benne van a 3 legfontosabb dologban, amit tehetsz az egészségedért. Egyél egészségesen, mozogj rendszeresen és ALUDJ JÓL! Akkor talán nem hal meg senki az utakon – mert valaki “fáradt” volt. Köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük