Alvás

Délutáni alvás előnyei

Délutáni alvás

Mindannyiunk veleszületett tulajdonsága az az egyszerű vágy, hogy délután alhassunk egyet. Az óvodában még nehezen vettek rá minket, mostanra azonban vágyakozva gondolunk a délutáni szunyókálásra.

Délutáni alvás

Kép forrása: frasen.com

A mediterrán országok lakói tudják, hogy sziesztázni jó, sőt, kifejezetten előnyös. Emiatt a Harvard kutatói 24 ezer görög önkéntest figyeltek meg hat éven keresztül és vizsgálták délutáni alvási szokásaikat. A kutatásban résztvevők közül azoknál, akik rendszeresen aludtak délutánonként, ritkábban alakult ki a szívbetegség. Még azoknál is akik „csak tíz percre” hunyták le a szemüket, 12 százalékkal csökkent a szívbetegségek rizikója.

Tényleg egészséges a szervezetünknek a délutáni alvás?

Ha nem a mediterrán országokban élsz, akkor valószínűleg feszélyezve gondolsz a délutáni alvásra. Hiszen a főnököd, de kollégáid sem néznék jó szemmel, hogy ha a munkahelyeden 30-40 percet pihenéssel töltenél. A modern idők viszont lassan változásokat hoznak, hiszen közismert lesz egyre inkább, hogy a délutáni pihenés jótékonyan hat az ember szervezetére.

A délutáni alvás felér egy adrenalinbombával és növeli a kreativitást, ugyanis ébredéskor az agy adrenalint is termel. Az alvás helyreállítja az olyan hormonok termelésének mennyiségét, mint a kortizol vagy a katecholaminok, melyek hiánya is okozhatja a stresszes, szorongó állapotot. A mediterrán és Latin-Amerika országaiban, ahol bevett szokás a délutáni szieszta, az emberek tovább élnek és kevesebben halnak meg szívbetegségek következtében.

Még a németek sem tudtak ellenállni a sziesztának

Ha a németekre gondolunk, legtöbbször a precizitás jut eszünkbe .(BMW, Mercedes, VW, órák..stb.) Azt is mondhatjuk, hogy munkamániások. Aki már dolgozott köztük, tudja, náluk mindennél fontosabb az elvégzett munka, teljesítmény. Ennek ellenére, egyre jobban terjed, az az elképzelés, hogy talán nekik is kellene egy kis sziesztát beiktatniuk ebéd után.

A németek megvizsgálták a dolgozóik teljesítményét, hogy mikor teljesítenek a legrosszabbul. A statisztika szerint a németek 80 százalékánál 13-15 óra között történik egy teljesítmény csökkenés, amikor is a testhőmérséklet és a vérnyomás leesik és az agy nem tud rendesen dolgozni. Ilyenkor a testnek szüksége van táplálékra, és egy kis alvásra. Ennek ellenére dolgoznak tovább. Aminek hosszútávon kiégés lehet a vége.

Ezért több németországi gyárban is előírás lett a 20-30 perces pihenés (ein Schläfchen). De vannak helyek, ahol odáig mentek, hogy be kell állítani a vekkert vagy egy munkatársat megkérni, hogy 30 perc után ébressze fel, nehogy hosszabb legyen az alvás, ami már negatívan befolyásolná a további teljesítményt.

Módszerek is elterjedtek, hogy mivel a dolgozó nem tud a munkahelyen a kanapén elterülni és feltenni lábát, ezért javasolják, hogy használja nyugodtan erre a célra az asztalt. A másik módszer, pedig az egyedül dolgozóknak szól, hogy ha kulccsal a kezükben alszanak el, akkor a kulcs leesése felkelti és egyben jelzi a szundi végét.

Délutáni alvás közben

Kép forrása: npr.org

Vannak munkaadók, akik elküldik délután a munkásaikat masszázsra vagy jógára, mindezt azért, hogy délután produktívabbak legyenek a dolgozók.

De nem csak a németeket kapta el a délutáni alvás láz, hanem Amerikában a legnagyobb cégeket is, akik hagyják a munkásaikat Power nappig-elni. Egy külön helyet hoznak létre a dolgozóknak, ahova elvonulhatnak, hogy kipihenhessék magukat.

Japánban, a dolgozóknál – akiknek szintén nagyon fontos a munkájukban a precizitás – kötelezővé vált a 20-30 perces szundi. Hiszen be lett bizonyítva, hogy a pihenő után kevesebb hibát követnek el a dolgozók a gyártás közben. Nem beszélve arról, hogy amióta rendszeresítve lett a alvóidő, kevesebbszer lettek a munkások betegek.

Mennyi alvás javasolt délután?

Sokan panaszkodnak, hogy a délutáni alvás után nehezen, kókadozva térnek csak magukhoz. Ilyenkor túlalvásról beszélünk. Az ideális délutáni szundi ideje 20-40 perc, ami alatt egy komplett alvásciklust élünk meg. De ha valaki 1 vagy 2 óra hosszát pihen, az nagy valószínűséggel álmatlan éjszaka elé néz. Ami a legrosszabb, hogy egy ilyen hosszú szundi után legalább két órára van szüksége valakinek, hogy a szellemi kapacitását újra visszanyerje. Tehát, csak mértékkel a délutáni alvással!

A te főnököd szeretne jobb teljesítményt? Küld el neki a cikket és irány a szieszta! 😉 Nyomkodd nyugodtan a “Tetszik” és Megosztás gombokat. 🙂 Köszönjük!

Felhasznált irodalom:

http://www.bankhofer-gesundheitstipps.de/mittagsschlaf-so-gesund-ist-siesta.html

http://www.focus.de/gesundheit/gesundleben/schlafen/nachtruhe/tid-14923/forschung-regelmaessiger-mittagsschlaf-kann-toedlich-sein_aid_417726.html

http://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/mittagsschlaf-gegen-stress-und-fuer-die-gesundheit-mittags-schlafen-a-896034.html

http://www.bild.de/ratgeber/gesundheit/schlaf/tipps-fuer-den-perfekten-mittagsschlaf-35509090.bild.html

http://www.stern.de/gesundheit/schlaf/verzoegerte-schlafphase–ich-bin-eine-nachteule–3500958.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük