Mit jelent a habszivacs vagy szivacs matrac kifejezés?

Szivacs matrac, habszivacs matrac – mi mit jelent?

A szivacs rossz. Harmatgyenge alapanyag. Hamar ki fogod feküdni. Nem szellőzik olyan jól. Stb… Van némi félreértés a fejekben a szivacs matracokkal kapcsolatban. Egyáltalán mit jelent az, hogy habszivacs matrac? Olvasd el ezt a cikket és képben leszel!


Megjegyzés: jó érzésű matrac szakértő nem használja a szivacs szót, ha memóriahabos vagy hideghab matracokról beszél. Ebben a cikkben most mégis megteszem, hiszen te is úgy jutottál ide, hogy ezt kerested a neten.


Tartalomjegyzék:

Mit jelent a “szivacs matrac” kifejezés

Nem a mosogató szivacsból készül egy modern habszivacs matrac. Ezt azért szögezzük le. már az elején. 🙂 Valmikor réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban készültek hagyományos szivacsból is ágybetétek. Aztán a matracboltok továbbfejlődtek. Legalábbis a többség…

Nem minden szivacs alkalmas az alvásra…

Na nem akarom eltréfálni a dolgot, ezért két mondatban leírom, hogy a mi a különbség a szaknyelv által “szivacs matrac” néven említett ágybetétek és a köznyelvben lévő szivacs megnevezés között. A modern habokat hideghabnak és memóriahabnak hívják, amelyeknek elődje volt a szivacs. Az előd poliéterből készült, az trónörökös poliuretánból.

A két anyag között a fő különbség a szellőzésben és a formatartásban – vagyis a tartósságban – van. Valljuk be, ezek azért elég fontos tulajdonságok. A hideghab matracok tehát jobban szellőznek, tartósabbak, mint a hagyományos poliéter szivacs.

Honnan tudjuk, hogy melyik matrac miből készült?

Persze ránézésre nehéz megkülönböztetni, hogy melyik matrac miből készült. És bár sajnos sokan nem mondanak igazat a saját termékükkel kapcsolatban, azért többnyire hagyatkozhatunk arra, amit a gyártók a  honlapjukon írnak. (Kis érdekesség: a habszivacs szó használatáért leginkább a Jysket és az Ikeát terheli a felelősség. Az Ikea matracok csak rosszul használják az elnevezést, míg a Jysk ágybetétek esetében valóban inkább szivacsról van szó.)

Tehát, ha valahol azt látod, hogy csak az van kiírva: “habszivacs matrac”, vagy egyszerűen “szivacs matrac”, akkor hidd el nekik és fogadd el, hogy az nem hideghab, hanem annak gyengébb minőségű elődje. Gondolom, ha valaki Audit árul, akkor nem fogja inkább Trabantként hirdetni…

Hideghab szivacs matracok

A hideghab szivacs matrac az egyik legjobb választás, ha kényelmes fekhelyet keresel. Nem csak tartós, de könnyen és jól formázható. Igazi jolly joker alapanyag.

Szellőzésre kiváló, könnyen szállítható – hiszen egyszerűen vákuumcsomagolható. Nem is tudom, hogy van-e olyan üzlet, ahol ne lenne kapható.

Ebből is többféle érhető el a piacon. A hagyományos hideghabokon már érdemes túllépni, mert vannak amelyek sokkal nagyobb komfortot nyújtanak – például a HR (high resilience, mint nagy rugalmasság), valamint a sokkal nagyobb tartóssággal bíró HD (high density – mint nagy sűrűség) habok.

A hideghab tényleg strapabíró – még az úthengert is elviseli.

Ha én keresnék fekhelyet, csak hideghab szivacs matarcot vennék. Itt leírtunk mindent, amit tudni kell róla: hideghab matracokról részletesen.

Memóriahabos szivacs matracok

A memóriahabos szivacs matracok megosztják a hazai szakértőket. Egy részük még mindig azt állítja, hogy nincs ennél jobb alapanyag, egy haladóbb részük pedig már elismeri, hogy a memorynak van egy hatalmas hátránya: a szellőzése (ami nincs).

Ez elég nagy probléma, mert a memory szivacs matracok olyan komfortot nyújtanak, amire kevés más anyag képes, és így a vásárlók jó része igencsak kedveli. De természetesen senkinek nincsen kedve ló módjára izzadni éjszakánként.

Szerencsére néhány helyen már el lehet érni olyan modern memória matracokat, amelyek átszellőznek. Sajnos egy kezemen meg tudnám számolni azonban, hogy hány ilyen márka van az országban. Ezek közül az osztrák Cellpur szabadalom az egyik. A lenti videó tökéletesen szemlélteti, hogy mi a baj a hagyományos memoryval és, hogy mennyivel jobban szellőzik a modern változata.

A Cellpur memóriahab alapanyagnak hála már mindenki hódolhat a memory matracoknak, ráadásul izzadás nélkül.

Ha részletesebben is érdekel a téma, akkor olvasd el ezt a cikkünket: memóriahabos matracok – előnyök és hátrányok.

Milyen habszivacs matracot vegyek?

Miki kollégám már egyszer remekül összefoglalta ezt a témát egy cikkben. Itt tudod elolvasni: milyen matracot vegyek?

Habszivacs matrac keresztmetszete

Nem csak formakövetésben tökéletes, de a jól megvágott hab szellőzése is jobb.

Az előbb linkelt leírás nagyjából 30.000 karakter mélyen taglalja a témát, szóval tényleg azt kell elovasnod, de azért zanzásítva itt is leírom, hogy mire figyelj.

A lényeg, hogy ne legyen túl kemény a matrac – azt nem írom, hogy túl puha se, mert Magyarországon senki nem vesz puhát, így gondolom, te sem fogsz. A túl kemény matrac nyomorba dönt, erről itt írok halál részletesen: fáradt leszel a túl kemény matracon.

Az ideális matrac ugyanis félkemény. Ez az, amibe még nem süppedsz bele úgy, mintha valami görnyedt tartást vennél fel, de mellette formát is követ. Mert a formakövetés jó. A leendő szivacs matracodnak követnie kell a tested vonalait – aki szerint a testednek kell követni a matrac vonalait, az teljesen elmebeteg. Ők feküdjenek kazánlemezen.

Egyébként azzal, hogy valamilyen habszivacs matrac vásárlásán töröd a fejed, már eleve jó nyomon jársz, hiszen ez az egyik legjobb alapanyag. De térjünk vissza arra, hogy milyet vegyél.

A félkeménységet leginkább jól megtervezett zónázással lehet elérni. A példa egyszerűségéért vegyük azt alapul, hogy oldatfekvő pozícióban alszol. Nézzük meg a válladat. Kilóg a tested vonalából. Ahhoz, hogy ne zsibbadjon reggelre, a matracnak kissé be kell engednie válladat.

Látod, én is zónázott ágybetéten fekszem… 🙂 (Tudom, nem életem fotója.)

Ezt a legegyszerűbben úgy lehet megoldani, ha a matracot vállrészen kicsit lágyabbra vágjuk. Természetesen nem csak a válladra kell gondolni… Így születnek meg a zónázott ágybetétek.

A sima szivacs tábla nem túl jó a testednek, így azok a helyek, ahol egyszerű habszivacs méretre vágással foglalkoznak, nem fognak tudni számodra megfelelő komforttal ellátott matracot adni. Lehet valaki bármekkora szivacsmester, akkor sem valószínű, hogy egy zónák nélüli matrac kényelmes lenne bárkinek is. Legfeljebb, ha a blöki alá vesszük…

Hol vásároljak habszivacs matracot?

A Matrackuckóban vagy a Noks matracnál. Hol máshol. 🙂 Viccet félretéve, szerintem két kritériumot érdemes támasztani egy szaküzlettel szemben – valójában többet is, de példának okáért elég nehéz a szakértelmet ellenőrizni, ha valaki csak 8-10 évente kerül kapcsolatba a matracokkal.

Szóval, az első és legfontosabb dolog, hogy legyen pénzvisszafizetési garancia. Több ezer matracot adtam már el és mégis félre tudok nyúlni, így feltételezem, hogy te is hibázhatsz. Rossz dolog, hogy ha van egy olyan matracod, amiért sok pénzt adtál, most meg nem tudod semmire használni…

A második fontos dolog, hogy olyan helyen vásárolj, ahol van alkalmad kipróbálni a matracot. Mert próba nélkül bizony nem veszünk matracot! Hidd el, a puding próbája, az evés! Itt például részletesen leírom a netes vásárlás buktatóit: matrac webáruház hátrányai.

Ha bármilyen kérdésed maradt volna, nyugodtan írj a hahn.gabor(kukac)matracman.hu címre és válaszolok.

Ha tetszett a cikk, oszd meg Facebookon is!

Mit jelent a habszivacs vagy szivacs matrac kifejezés?
5 (100%) 3 votes
Oszd meg te is! Köszönjük! :)
By | 2017-11-13T14:40:44+00:00 November 13th, 2017|Egyéb, Matrac|0 Comments

About the Author:

Hahn Gábor 2010-ben kezdett matracokkal foglalkozni. A magyar és osztrák Noks matrac tulajdonosa, a Matrackuckó résztulajdonosa. 2017 elejétől gyakorlatilag visszavonult a napi munkától egyéb cégeiben és kizárólag Magyarország alváskultúrájának fejlesztéséért dolgozik.

Leave A Comment

OSZD MEG TE IS!