Kókuszmatrac – komolyan?

Kókusz matrac – avagy miért használjuk a kókuszt lábtörlőn kívül másban is?

Gondolom a címből már megfejtetted, hogy a kókuszmatrac szerintem egy baromság. Ha eddig azt kerestél, akkor persze nincsen semmi baj. Szerintem két lehetőséged van. Ha ezt a cikket végigolvasod, akkor te is belépsz azoknak a táborába, akik nem szeretnének kókuszmatracot – vagy nem :). Végülis sokan azt is elhiszik, hogy a Föld lapos.

Tartalomjegyzék – kattintható:

Mi az a kókuszmatrac?

A kókuszmatrac a kókuszdió háncsából készül. Ebből nyerik ki az úgynevezett kókuszrostot. Ezt a kókuszrostot táblásítják – jó esetben latexálják, rosszabb esetben ragasztják. Szerintem elég sokszor ragasztják. De minek is beszélek én, a témában nincs több, még a kókuszmatrac Wikipedia oldala szerint sem.

Inkább nézd meg ezt a videót. Így készül egy kókuszmatrac…

Mikor nincs értelme a kókuszmatracról beszélni?

Sok matracot neveznek tévesen kókuszmatracnak, amelyek akár egyetlen centiméter vastagságú kókuszlapot is tartalmaznak. Ez nyilvánvalóan hülyeség, hiszen egy 20-25 centi vastag matrac esetében egyáltalán nem oszt vagy szoroz egyetlen árva centiméter kókuszlap.

Sőt, ha sima kókuszlapról van szó, akkor az még gondot is okozhat ha megtörik. Ez utóbbit egyébként az úgynevezett hullámkókusszal szokták megakadályozni.

Szóval kókuszmatracról szerintem akkor beszélhetünk, ha az ágybetét legalább felét kókusz alkotja. Addig csak van kókusz a matracban. Olyan ez, mint egy aranyozott karóra. Attól még nem lesz arany, ha rá van fújva egy kis aranypor…

Tévhitek a kókuszmatracok körül

A kókusz elűzi az atkákat, gombákat, baktériumokat és az űrlényeket: ez sajnos nem ilyen egyszerű. Nagyon sok matracra ráírják (nem csak kókuszra), hogy nem engedi magába az atkákat vagy baktériumokat, de valójában ilyen hatást szinte lehetetlen elérni. Ideig-óráig távol lehet tartani például az atkákat, de sok esély a tartós sikerre nincsen. Egyszerűen ezek a lények ilyenek. Kell egy jó matracvédő, amit magas hőfokon lehet mosni. Ezzel tehetünk ellenük a legtöbbet.

Egyébként, ha annyira jól szellőznek a kókuszmatracok és annyira a higiénia csúcsát jelentik, akkor nem tudom, hogy hogyan tud ilyen sok találat előbújni a Google keresőjéből a “penészes kókuszmatrac” szókapcsolatra. Érdekes.

Kókuszmatrac

Őrülten kényelmesnek tűnik…

Egyébként nekem is volt kókuszmatracom – a lányom használta kiskorában. Nagy hiba volt. Kettőt is kidobtam belőle, mire vettem egy hideghab gyerekmatracot. Mert bár sok helyen leírják, hogy milyen könnyű tisztítani, csak le kell venni a huzatot és át kell mosni a kókuszt, azért a gyakotlatban ez nem volt akkora móka.

Miért egészségtelen a kókuszmatrac?

A kókuszmatrac önmagában kemény. Azt már megbeszéltük, hogy nincs értelme 1-1 centi vastagságú kókuszlapot építeni a matracba, szóval innentől a kókuszmatrac alatt azt értem, hogy nem tartalmaz mást, csak kókuszt.

Szóval a kókuszmatrac kemény. A kemény matracokról már írtunk egy cikket, de röviden elmagyarázom itt is, hogy miért egészségtelenek. A legkönnyebben akkor tudom szemlélteni, ha azt vesszük alapul, hogy oldalt fekszünk – az ország fele pont így fekszik az alvásfelméréseink szerint.

Oldaltfekvésnél a váll és a csípő számára szükséges némi hely, hogy be tudjon nyomódni a matracba, különben két komoly problémával fogunk szembesülni. Egyrészt a gerincünk lógni fog, mint egy híd, hiszen nem lesz alátámasztva a váll és a csípő között rész. Ez már önmagában elég rossz hír, de lehet még fokozni.

Túl kemény kókuszmatrac

A sima kókusz túl kemény.

Mivel a váll és a csípő több terhelést kap, mint normál esetben ezért eleve nem tud természetes állapotában pihenni. Erre jön még, hogy a vérkeringésünk is el lesz zárva ezeken a pontokon. A zsibbadó érzés kellemetlen, azonban még kellemetlenebb, hogy testünk védekezési mechanizmusként ilyenkor felébreszt minket álmunkból és átfordít egy másik pozícióba.

Ez akár jó hír is lehetne, hiszen a vér útja újra szabad. De nem az, mert ehhez a mozdulatsorhoz fel kell ébrednünk. Az alvási ciklus megszakad, mi pedig másnap hulla fáradtak leszünk. Mindezt úgy, hogy nem is tudjuk, mi a baj, hiszen nem biztos, hogy emlékszünk az előző éjszaka történt forgolódásra. Ez a kemény matracok – és vele a kókuszmatracok – legnagyobb hátáránya.

Miért népszerű a kókuszmatrac?

A “bio” jelzővel ma mindent el lehet adni. Így van ez a kókuszmatrac esetében is. Azonban, amíg régen a kókuszt vagy önmagában adták vagy latex hozzákeverésével, addig ma már szinte mindenbe beleteszik. Egyébként a latex esetében is felmerül, hogy mennyi a szintetikus latex aránya – súgok: elég nagy tud lenni.

De ennél sokkal súlyosabb például, ha az abszolút nem szellőző memory matracba raknak egy kis kókuszt és árulják azzal a szöveggel, hogy így majd jól szellőzik. Meg, hogy biomatrac. Persze, a kókusz ilyen csodaanyag, hogy ha ráhúzunk egy vastag kukás zsákot, akkor a varázslat hatására a nejlon is át fog szellőzni. Nem. Sokkal inkább arról van szó, hogy egyes gyártók és kereskedők marketinggépezetében beindul a bullshit generátor…

Ez valóban bio…

A kókusz önmagában lehet bio, de egyrészt ha mást nem adunk hozzá, akkor szörnyen kényelmetlen lesz, másrészt, ha hozzákeverünk egy csomó nem természetes anyagot, akkor elveszíti bio mivoltát. Így én úgy gondolom, hogy a kókuszmatracok gyakorlatilag matracevolúciós zsákutcát jelentenek.

Ennek talán legszebb beismerése, hogy a Novetex matrac – régebben Novetex biomanufaktúra – üzletpolitikája a kezdeti kókusz-latex matrac túlsúly után mostanra már elég nagy teret enged a különböző hideghab, memóriahab matracoknak…

Szóval ez az egész kókuszmatrac mizéria egy kicsit túl van hájpolva. Én általában semmiképpen sem ajánlom – legalábbis alvásra nem.

Ha tetszett a cikkünk, kérlek nyomj a “Tetszik” vagy “Megosztom” gombra. Köszönjük szépen! 🙂

Kókuszmatrac – komolyan?
4.2 (83.75%) 16 votes
Oszd meg te is! Köszönjük! :)
By | 2017-10-02T15:26:48+00:00 September 27th, 2017|Matrac|0 Comments

About the Author:

Hahn Gábor 2010-ben kezdett matracokkal foglalkozni. A magyar és osztrák Noks matrac tulajdonosa, a Matrackuckó résztulajdonosa. 2017 elejétől gyakorlatilag visszavonult a napi munkától egyéb cégeiben és kizárólag Magyarország alváskultúrájának fejlesztéséért dolgozik.

Leave A Comment

OSZD MEG TE IS!