Fedőmatrac – tényleg szükséged van rá?

Fedőmatrac – mit kell tudni róla, ha nem akarunk meglepődni vásárlás után?

Tartalomjegyzék:

A videó 5 percben öszefoglalja, hogy miről írunk a következő sorokban.

Melyik a legjellemzőbb fedőmatrac alapanyag Magyarországon?

Itthon memory uralom van. Már-már annyira, hogy ha egy fedőmatrac nem memory habból készül, akkor az jut eszünkbe, hogy át akarnak minket vágni, hiszen ez csak olcsó hamisítvány lehet. Ez persze nem így van, de azért a sztorinak van némi alapja.

Általában így néz ki egy memory fedőmatrac.

Itthon kizárólag a memory fedőmatrac az elfogadott, pedig…

A fél életemet fel merném rá tenni, hogy az első habból készült fedőmatarcok azért készültek, mert olcsó csali termékként bevonzották a vásárlókat, hogy aztán rájuk sózzák a drágább memóriahabos termékeket. Ma már nem feltétlenül így gondolom, mert biztos vagyok benne, hogy van, ami lenyomja a memoryt, ami egy túlhájpolt alapanyag

Ezt régen nem így gondoltam, dehát az vesse rám az első követ, aki nem téved – ezért a régebbi cikkeimet nem fogom eltörölni az internetről, mintha mi sem történt volna.

Ez a cikk főleg a memory fedőmatracokról fog szólni. 10-ből 9 alkalommal ugyanis ezt értjük a „fedőmatrac” kifejezés alatt.

Honnan tudjuk, hogy a memory fedőmatrac jó minőségű?

Most, hogy eldöntöttük, hogy erről fogunk beszélni, nézzük meg, hogy miből látjuk, hogy milyen minőséget képvisel a kiválasztott fedőmatrac. Igazából egy ilyen alvássegítő csoda két részből tevődik össze: a matracmagból és a huzatból.

Fekvőbetétek egymáson

Fontos kipróbálni őket, nem érdemes csak a neten rendelni!

A matracmag esetében nagyjából egy dologra koncentrálhatunk: milyen sűrű az alapanyag. Itthon az átlag sűrűség 50kg/m3 . Ezt alulról tudtommal két cég tudja ütni. Az egyik a Dormeo, a másik pedig a Jysk.

A Dormeo egyes fedőmatracaiban 45kg/m3-as hab van, míg a Jysk a számomra értelmezhetetlen módon 30kg/m3 sűrűségű memória habot is használ. Azt gondolom amúgy, hogy 45 vagy 50, szinte teljesen mindegy, ezért nem kell a Dormeót bántani.

A Jysk 30-as habjával kapcsolatban azt sem merem most kijelenteni, hogy a 30kg/m3 az egyáltalán memory habnak számít-e. Szerintem nem, de ez az ő dolguk. Lehet, hogy egyszer ez megér majd egy külön blogbejegyzést. (A blogbejegyzés megszületett, itt tudod elolvasni, ha érdekel: Jysk fedőmatracok) A lényeg az, hogy kérdezzünk rá az eladónál a sűrűségre. Már az is sokat mondó lehet, ha nem tud válaszolni a kérdésre.

Ennél egy fokkal nehezebb kérdés a huzat kiválasztása. Annyi féle huzat van a piacon annyi féle fantázianéven – ráadásul ugyanazon név alatt gyakran változik az összetétel -, hogy nagyon nehéz mondani bármi hasznosat.

Egyetlen tanácsom van: tapintsuk meg. Ha nem bántóan műszálas, akkor nagyot nem tévedhetünk… Illetve még egy dolog: ha a huzatba van varrva a memory hab, akkor ne vegyük meg – egyébként ez a tanács vonatkozis a memóriahabos matracokra is. A memory hab nem mosható dolog, így azt a huzatot soha nem tudnánk kimosni – de erre még kitérünk később.

4 vagy 6 centi vastag legyen a fedőmatrac?

Varázsló én sem vagyok, ezért viszonylag egyszerű tanácsom van számodra: próbáld ki! Minden fedőmatrac más, a keménységük sem mindig egyforma.

fedőmatrac vastagság

Érzés szempontjából sem mindegy, hogy milyen vastag a fedőmatrac.

Talán egyetlen egy tippet tudok adni: eladtunk már fedőmatracból is bőven pár ezret és én azt látom, hogy a legtöbb embernek a 6 centi már túl sok. Egyszerűen túl süppedősnek találják, így érdemes jól átgondolni, hogy veszünk-e ilyen vastagot – vagy akár vastagabbat.

Kemény vagy lágy legyen a memory?

Én személy szerint a lágyat szeretem. Végülis az lenne a fedőmatrac lényege, hogy lágyítson a túl kemény matracon. A legrosszabb ebben a kérdésben, hogy megintcsak teljesen szubjektív, hogy kinek mi a kényelmes.

Mint minden matracvásárláskor, ilyenkor is érdemes elmenni több boltba. A keménységet enélkül nem lehet kideríteni, ráadásul a legtöbb eladónak fogalma sincs a konkurencia ajánlatáról, így ők sem tudnak támpontot adni, hogy az általuk árult memory kemény-e vagy lágyabb.

Mik a memory fedőmatracok hátrányai?

A memory haboknak van két hatalmas hátránya, amit senki nem emleget. Alig szellőznek át és írtó könnyen be tudnak melegedni. Nyilván ez a kettő szorosan összefügg. Mit lehet ezzel kezdeni? Igazából fedőmatrac esetében szerintem semmit.

Matracoknál szoktak/szoktunk azzal játszani, hogy légcsatornákat vágunk a memory réteg alá. De sajnos a fedőmatrac álatlában akkor kell, ha túl kemény a matrac, és ezeknek a matracoknak a felületén nincsenek ilyen csatornák. Különben talán nem is lennének olyan kemények, hogy fedőmatracot kelljen rájuk tenni.

fedomatrac melegedes

Aki nem bírja a meleget, azért vigyázzon a memory habbal.

Én azt tanácsolom, hogy ha valaki tudja magáról, hogy nem bírja a meleget vagy izzadósabb, akkor ne is próbálkozzon memory habbal. Vannak fejlesztések, amik segítenek hűvösebb klímát adni a memory habok esetében, de ezek a fedőmatracokba még nem szivárogtak be – és megmondom őszintén, hogy ezek még akkor sem lennének csodaszerek, csupán javítanának a helyzeten.

Néphülyítés a memory fedőmatracok esetében: a tojástartó forma…

Jó, hogy eszembe jut. Ha én fedőmatracot szeretnék venni, akkor eszembe sem jutna olyat keresni, ami mindenféle formára van igazítva. Olyanra gondolok, ami nagyjából tojástartó formára emlékeztet. Ezekre a formákra azt mondják, hogy jobban szellőznek. Ez nem igaz.

Ha rájuk fekszünk, akkor ezekből a formákból nem marad semmi – egyszerűen palacsintává nyomjuk a súlyunkkal. Cserébe sokkal kevesebb anyagot kapunk, így nem lesz olyan vastag a memory hab alattunk. Magyarul nem puhít majd eleget a már így is túl kemény matracunkon.

A tojástartó forma a memory fedőmatracok esetében egyszerű parasztvakítás, ráadásul a gyártó még jobban is jár, hiszen kevesebb anyagot kell beépíteni a termékbe. Soha ne vegyetek ilyet. Nagyon fontos azonban, hogy ez a tanács csak a memory fedőmatracokra vonatkozik, ha például hideghabból készült a fedőmatrac, akkor az rendben lehet.

Miből legyen a fedőmatrac, ha nem memória habból?

Most egy őszinte vallomást kell tennem. Régen én is hülyét kaptam volna attól, amit most leírok, dehát fejlődik az ember, a régi tévedéseket pedig érdemes belátni. Úgy vélem, hogy tökéletes fedőmatracot lehet készíteni hideghabból.

Ha egy normális sűrűségű, formázott, kellően rugalmas habot készítünk, akkor formakövetésben, szellőzésben és alátámasztásban is agyon tudjuk verni a memory hab fedőmatracokat. Én, ha otthonra kéne vennem, akkor csak ilyet vennék. Sajnos Magyarországon még nem találkoztam ilyen jellegű topperrel, de Ausztriában tett kalandozásaim során már volt alkalmam belefutni olyand hideghab anyagba, ami tökéletesen megfelelne erre a célra. De ne legyen benne egy centi memory hab sem, mert az megöli az egészet! 🙂

Hideghab fedőmatrac – megérkezett!

Figyelem, frissült a cikk! Már lassan fél éve teszteljük a saját tervezésű és gyártású hideghab fedőmatracunkat. Totális siker. Nem csak szakmai szemmel sokkal jobb a hideghab fedőmatrac, mint a memory, de a vásárlók is imádják.

Egy kis formázással tökéletes formakövetést, míg a megfelelő habanyag kiválasztásával szuperkényelmes rugalmasságot sikerült elérni. Személyesen vittem el egy hétre magammal vitorlázni és mivel én aludtam a fedélzeten, így mondhatjuk, hogy elég kemény felületen teszteltem – ennél keményebb matracod biztosan nincs otthon.

7 zónás hideghab fedőmatrac

Íme a Green Prémium hideghab fedőmatrac. Kapható a Matrackuckóban. 🙂

Egész héten jól aludtam rajta, és ami ennél is fontosabb, hogy a 35 fokos nyárban nem izzadtam mint a ló. Egy memóriahaboson biztos, hogy megpusztultam volna a melegtől. Szóva a tézis igaznak tűnik: a hideghab (ebben az esetben is) leveri a memory habot.

Meg is érkezett a minifilm a Green hideghab fedőmatrachoz. 🙂

fedőmatrac vélemény

Apropó, mondtam, hogy mindenki imádja? 🙂

Mikor ne vegyünk fedőmatracot?

Ha az eredeti matracunkat kifeküdtük, teknős, kiáll belőle a rugó, akkor eszünkbe se jusson fedőmatraccal orvosolni a problémát. A rugó ugyanúgy nyomni fog, a fedőmatrac formát fog követni és be fog süllyedni ott ahol az eredeti mélyedés van a matracban.

fedomatrac nem jo

Nem mindig jó megoldás a fedőmatrac!

Ezekben az esetekben egyetlen jó megoldás van: le kell cserélni a matracot. Vigyázat! Vannak kereskedők, akik azt mondják, hogy a kifeküdt matracot is helyrehozza egy fedőmatrac, de ők bizonyára tájokozatlanok – vagy olyat tudnak, amit a szakma többsége nem. 🙂


Matracot keresel? Kattints ide matracválasztási útmutatónkhoz!


Mire való valójában a fedőmatrac?

Valójában a fedőmatracoknak egyetlen küldetése van. Ha túl kemény a matracod, akkor ezt rakod rá, hogy lágyítson rajta. Ahogy ezt már néhány sorral feljebb kifejtettük, másra nem.

Tehát fedőmatracot akkor veszünk, ha rosszul döntöttünk matracvásárláskor, vagy sok év után rájöttünk, hogy eddig kazánlemezen aludtunk – ilyenkor azért érdemes átgondolni, hogy ne vegyünk-e inkább új matracot. Mantrázzátok kicsit: a fedőmatrac csak arra jó, hogy a meglévő keményebb matracot lágyabbá tegye!

Hol vegyünk fedőmatracot?

Én persze a Matrackuckóban vennék, mert ők jófejek és adnak pénzvisszafizetési garanciát is, de amúgy nem lehet konkrétan üzletet mondani.

Fedőmatrac szállítás

A legtöbb helyen ingyen szállítják, de amúgy nem nehéz hazavinni.

Sok helyen kapni normális vagy jó minőségű fedőmatracot. Felsorolok néhány dolgot, amit én figyelembe vennék, ha fedőmatracot keresnék:

  • Ki lehessen próbálni élőben. Ennél jobb módszer nincs, mert minden fedőmatrac más.Amúgy sem veszünk matracot webáruházban.
  • Ha nem lehet kipróbálni, akkor olyan helyről rendeljünk, ahol van pénzvisszafizetési garancia. FIGYELEM: matarcokra, fedőmatracokra nem vonatkozik az elállási jog, mert higiéniai terméknek számít!
  • Olyan helyen vegyünk, ahol kapunk mellé számlát és garanciát – ha a termék akciós, akkor is jár mellé garancia!
  • Küldjék ingyen. A legtöbb helyen így van, akkor miért fizetnél a szállításért? 🙂
  • Szakmai keresztkérdés, amit érdemes feltenni: ha a boltban tudják, hogy mekkora a memory hab sűrűsége, akkor nem analfabéták.

Meddig lesz jó a fedőmatracom és mire vonatkozik a garancia?

5 év. 5 évig használd, ez az én véleményem. Maximum 8, de miért használnád addig? Röpködnek már 10-25 év garanciák, de most komolyan akarsz valamit használni 20 évig, amiben minden nap belefekszel?

Tudom, hogy tiszta vagy, én is fürdés után megyek aludni meg lepedőt is használok. Alsógyatyát, bugyit, nadrágot, pólót, cipőt, matracot nem hordunk 10-15 évig minden nap. Ezek ilyen dolgok.

fedomatrac helyett

Van, amikor már a szeméttelepen a helye…

A garancia gyári hibákra vonatkozik. Tudjátok, hogy én hány gyári hibát látok évente? Ezer matraconként egyet. A tiédnek sem lesz baja. Megnyugtatok mindenkit, természetesen el lehet használni egy fedőmatracot 10-20 évig is, de nem erre való. És nem lesz ugyanolyan.

Veszít a tartásából, veszít a rugalmasságából. Régen csináltunk olyat, hogy a használt matracot elhoztuk, ha valaki vásárolt egy újat. Ne akarjátok tudni, hogy hogy néznek ki a 10-15 évig használt matracok. Készülj öt évre és ha jó állapotban van, használhatod tovább is.

Miből lehet még fedőmatracot készíteni?

Szinte bármiből. Itthon csak a memory van elfogadva alapanyagként, de ha körbenézünk a világban, akkor látjuk, hogy bármiből készül. Gyapjúból, lószőrből, hideghabból, tollból, pehelyből, szivacsból, latexből, kókuszból állítom, hogy még újhasznosított műanyagpalackból is.

Ezek közül én nagyjából a gyapjúval, vagy a hideghabbal foglalkoznék, esetleg a latex jöhet szóba. Gyapjúból tök jó kis derékaljak vannak, amiket itthon is el lehet érni, míg a hideghab gondolata fedőmatracként most kezd elterjedni, erről a cikk elején már írtunk is.Latexet több helyen is lehet kapni az országban. Ezekről még érdemes ejteni néhány szót.

Gyapjú derékalj – a bio fedőmatrac?

Ha csak egy kicsit akarunk lágyítani a túl kemény matracunkon, akkor egy gyapjú derékalj pont elég lehet. Ezzel pont egy leheletnyit lehet lágyítani. Bionak bio, hiszen egy normális gyapjú derékalj természetesen kizárólag valódi gyapjúból készülhet.

gyapju derekalj

Aki csak leheletnyit akar lágyítani, jól járhat egy gyapjú derékaljjal is.

Legnagyobb hátránya tényleg az lehet, hogy tényleg csak egy kicsit lehet vele lágyítani, illetve van, aki nem szereti a gyapjút – vagy nagyon ritka esetben allergiás rá. Melegnek biztosan nem túl meleg, mert tökéletesen átszellőzik. A mosása azért elég körülményes lehet.

Latex fedőmatracok – bio vagy szintetikus?

Egy fontos dolgot le kell szögeznünk már a legelején a latexről. Az esetek legnagyobb részében a latex nem bio. Ha az lenne, oltári drága lenne és senki nem venné meg, ezért legtöbbször szintetikus latexet kevernek hozzá – vagy 100 százalékban abból van. Így kimondhatjuk, hogy a biomatrac kategória is erősen kétséges fogalom.

Légáteresztésben akkor kelhet versenyre a memoryval, ha rendesen át van lyuggatva. Akkor viszont kicsit tényleg puha lesz. Nem véletlen, hogy annyira nem erőltetik itthon, úgy látom, hogy az emberek nem kedvelik.

Egy időben volt olyan gondolatom, hogy a latex egy baromi jó alapanyag, de aztán kijózanodtam, mert senkinek nem tudtam eladni. Ráadásul találtam jobbat. Kísérletező kedvűeknek egy próbát megérhet.

Mi az, amit sose tegyünk: a fedőmatrac mosása

Természetesen a fedőmatracok huzata mosható – általában. 🙂 Viszont bármilyen csábító is, hogy csak 4-5-6 centi vastag az anyag, a fedőmatrac magját soha, semmilyen körülmények között ne rakjuk be a mosógépbe! Garantáltan nem fogja kibírni.

A memory hab például megszívja magát és – költői túlzással élve – soha nem szárad meg, cserébe eldeformálódik. Ha nem szakad szét az anyag. Ne feledd! Ezek nagy súlyú, sérülékeny és vékony anyagok!

Mikor vegyünk fedőmatrac helyett új matracot?

A válasz nagyon egyszerű. Ha a matracod elmúlt már 5 éves és/vagy ki van feküdve, akkor ideje inkább egy új matracot venni, mert a fedőmatrac csak pénzkidobás lesz.

Nagyjából mindent elmondtam, ami eszembe jutott a témában, de ha mégis maradt volna kérdésed, akkor nyugodtan írj a hahn.gabor@matracman.hu címre.

Szép álmokat kívánok! 🙂

Ha tetszettt a cikk, kérlek oszd meg te is! Köszönöm.

Fedőmatrac – tényleg szükséged van rá?
4.8 (96.36%) 11 votes
Oszd meg te is! Köszönjük! :)
By | 2017-11-11T22:16:43+00:00 February 20th, 2017|Matrac|0 Comments

About the Author:

Hahn Gábor 2010-ben kezdett matracokkal foglalkozni. A magyar és osztrák Noks matrac tulajdonosa, a Matrackuckó résztulajdonosa. 2017 elejétől gyakorlatilag visszavonult a napi munkától egyéb cégeiben és kizárólag Magyarország alváskultúrájának fejlesztéséért dolgozik.

Leave A Comment

OSZD MEG TE IS!