80×160-as matracok és ágyak legendája

Matrac 80×160-as méretben? Kinek jó az?

Alapvetően senkinek. Gyakorlatilag azoknak, akik valamilyen érthetetlen oknál fogva vettek egy 80×160-as ágyat és rájöttek, hogy a mellé kapott szivacs mindenre jó, csak alvásra nem.

Ennél is jellemzőbb azonban, hogy ezt a méretet valahogyan megörökölték és nem akarnak új ágyat venni, hiszen, ha csak egy matracot kell venni a már meglévő – de elég furcsa méretű – ágyba, az olcsóbb, mintha egy új ágyat is kellene vásárolni. Ezzel néhány probléma azért akad…

Segítség! Sehol nincs 80×160-as matrac!

Bizony ám, hogy nincsen. Nem csak úgy nincs, hogy raktárról azonnal nem tudnak kiszolgálni a boltban, de nagyjából úgy sincs, hogy nincs legyártva az országban. Egyedi méretben sem tudja mindenki megcsinálni, aki pedig normális matracokat árul, ott minimum 3-4 hetet fognak mondani az átfutási időre.

80x160-matrac-agy

Nagyon cuki, csak nemsokára ki kell dobni, mert kinövik. (Kép: Best Todler Beds)

Ráadásul a legtöbb helyen a 80×200-as árában akarják majd rád sózni – nem nyerészkedni akarnak, csak a gyártástechnológia olyan, hogy ezt a habméretet egy 80×200-as habból fogják levágni. Ez mindenkinek jó biznisz, csak annak nem, aki veszi. Akkor miért gyártanak egyáltalán 80×160-as ágyat? Megmondom őszintén, én sem tudom, de van egy olyan érzésem, hogy élt valaha egy jó üzleti érzékű asztalos, aki rájött, hogy a csecsemő ágy és az egyszemélyes ágy közé be lehetne szorítani egy öszvér méretű ágyat, így mire egy gyerek felnő, tulajdonképpen négy ágyat veszenk neki a szülei:

  • Egy csecsemő ágyat – tudjátok a rácsos,
  • egy 80×160-as ágyat,
  • majd amikor ezt kinőtte, egy 90×200-as ágyat,
  • és amikor már felmerül, hogy nem egyedül alszik, akkor egy franciaágyat.

Zseniális! Máris eggyel több ágyat adtunk el. Ha lenne két életem, az egyiket arra tenném fel, hogy ez a teória igaz, mert amúgy ennek a méretnek semmit értelme.

Spórolj pénzt! Ne vegyél se 80×160-as matracot, se 80×160-as ágyat!

Ha már van egy ilyen méretű ágyad, akkor se vegyél bele matracot. Ahogy a gyerek eléri 145-150 centit, le kell majd cserélned egy nagyobbra. Ha nem veszel neki egyből franciaágyat, akkor marad a jól bevált 80 vagy 90 széles ágy.

Ebben az esetben néhány év alatt vettél kettő darab matracot (80×160 és 90×200) és egy új ágyat. Ha még nincs 80×160-as ágyad és mégis veszel akkor a fenti példa alapján két matracot és két ágyat veszel a gyereknek. Tudod, hogy lehet spórolni? Elmondom. Vegyél egyből normális méretű ágyat!

Mekkora méretű ágyat vegyek a gyereknek a kiságy után?

Vegyél inkább egy hagyományos egyszemélyes ágyat és hozzá egyetlen matracot. Így nem kell kétszer vásárolnod. A felnőtt méretű 90-es ágy például minden gyereknek beválik. És még hálás is lesz egy idő után, hogy nem gyerekágyban altatod.


Hogy választhatsz magadnak tökéletes matracot? Klikkelj ide matracválasztási tippjeinkhez!


A 90×200-s méret nagyon sokáig jó lesz. Ha akarod, akkor olyan sokáig, amíg gyermeked el nem költözik. Ha még többet akarsz spórolni, akkor elmondom, hogy kis híján egyetlen matraccal elhúzhatod a kiságy utáni időszaktól az egyetemig. Persze én 5 évente cserélném a matracomat, de ez is egy lehetőség.

Nem fog legurulni/kigurulni a gyerek a nagyobb ágyból?

Meglepődnél, hogy gyerekek milyen ügyes kis lények, de természetesen erre is van megoldás. A legtöbb ágyra fel lehet szerelni úgynevezett leesésgátlót. Ez megakadályozza, hogy gyermekeddel bármi rossz történjen. Ha már nagy a gyermek, akkor egyszerűen eltávolítható és egy szép nagy felnőtteknek szóló ágya lesz.

80x160-hoz-leesessgatlo

Ez a leesésgátló például fenyő ágyakhoz készül.

Ne feledd! Nem érdemes feleslegesen 80×160-as ágyat venni! Hamarosan úgyis kidobod egy nagyobbért!

Segíts megmenteni minél több embert a pénzkidobástól! Oszd meg ezt a cikket! A “Tetszik” és “Megosztom” gombok nyomkodásáért külön köszönet!

A cikket a csillagokkal tudod értékelni.

80×160-as matracok és ágyak legendája
2.7 (53%) 20 votes
Oszd meg te is! Köszönjük! :)
By | 2017-07-19T20:37:59+00:00 March 5th, 2017|Ágy, Matrac|0 Comments

About the Author:

Hahn Gábor 2010-ben kezdett matracokkal foglalkozni. A magyar és osztrák Noks matrac tulajdonosa, a Matrackuckó résztulajdonosa. 2017 elejétől gyakorlatilag visszavonult a napi munkától egyéb cégeiben és kizárólag Magyarország alváskultúrájának fejlesztéséért dolgozik.

Leave A Comment

OSZD MEG TE IS!